Κυριακή 28 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Προβλήματα, αλλά και αγωνιστική αισιοδοξία

Συζήτηση με τον βουλευτή, γραμματέα της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, Ερνέστο Σουάρες

Για τη σημερινή κατάσταση στην Κούβα, τον σκληρότερο οικονομικό αποκλεισμό των ΗΠΑ με το νόμο Χελμς - Μπάρτον και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, σχετικά με την εκλογική διαδικασία και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον εκλεγμένο βουλευτή και γενικό γραμματέα της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας (Βουλή), Ερνέστο Σουάρες,κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η Κούβα έχασε τους εμπορικούς εταίρους της, πράγμα που την έφερε σε μια δύσκολη κατάσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει από το 1990 σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή. Ειδικά το 1993 υπήρξε μια πραγματική παράλυση όλης της παραγωγής. Για να αντιμετωπιστεί η κρίση, στα τέλη του 1993 και στις αρχές του '94 υιοθετούνται μια σειρά οικονομικά μέτρα.

"Πέρσι πετύχαμε μια άνοδο κατά 2,5% σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς δείκτες. Το πρώτο τρίμηνο του 1996 είχαμε μια αύξηση κατά 7%. Ελπίζουμε ότι στα τέλη αυτού του χρόνου θα έχουμε πετύχει το στόχο του 5%. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή ζάχαρης. Παράλληλα, η παραγωγή νικελίου τον προηγούμενο χρόνο είχε μια ανάκαμψη κατά 70%. Στα καπνά επίσης ξεπεράσαμε ήδη την παραγωγή της περασμένης χρονιάς. Εξακολουθούν να ανεβαίνουν οι δείκτες στον τουρισμό. Αυξήθηκε επίσης η παραγωγή τροφίμων για το λαό. Αυτό τον καιρό είχαμε περίπου 50 ξένες επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμασταν και έκαναν επενδύσεις 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 200 επιχειρήσεις ξένες που κάνουν επενδύσεις στην Κούβα και έχουν ξεπεράσει το ποσό των 2,100 δισ. δολαρίων. Βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάκαμψης, που φυσικά δε φτάνει ακόμα να ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού μας, δείχνει όμως τον τρόπο να ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση", υποστήριξε ο Ερνέστο Σουάρες, κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας.

Πρόσθεσε ότι έχουν εισαγάγει κάποια στοιχεία της αγοράς, ωστόσο, δεν οδηγούν στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Δεν έριξαν στις πλάτες του λαού τα οικονομικά προβλήματα. Υπάρχει μια σταθερή πολιτική κατάσταση στη χώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία του κουβανικού λαού υποστηρίζει τα μέτρα της επανάστασης, συμφωνεί με τις γραμμές που χαράχτηκαν και στο πρόσωπο του Φιντέλ βλέπει τον ηγέτη εκείνο που μπορεί να τους οδηγήσει σε νέες νίκες. "Ο λαός μας δεν είδε όλο αυτό το διάστημα να θίγονται βασικές κατακτήσεις που είχε πετύχει με την επανάσταση, δε διώξαμε τους εργάτες από τα εργοστάσια στους δρόμους, δεν κλείσαμε νοσοκομεία ή σχολεία. Ολοι οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να έχουν κοινωνική ασφάλιση και κοινωνικές παροχές, δεν ιδιωτικοποιήσαμε τίποτα, ούτε ξεπουλήσαμε τη χώρα μας στο ξένο κεφάλαιο", επισήμανε ο Κουβανός βουλευτής.

Ο νόμος Χελμς - Μπάρτον

Ο πρόσφατος νόμος των ΗΠΑ, Χελμς - Μπάρτον, που ψήφισε το Κογκρέσο και τον επικύρωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έχει την πρόθεση να θανατώσει από την πείνα και τις αρρώστιες τον κουβανικό λαό. Ομως, όπως μας είπε ο Σουάρες, με το νόμο αυτό ξεπέρασαν τους εαυτούς τους (οι ΗΠΑ), γιατί δεν επιβάλλουν κυρώσεις μόνο στην Κούβα, αλλά παράλληλα πήραν αυθαίρετα το δικαίωμα να νομοθετούν για όλον τον κόσμο.

"Πρόκειται για ένα νόμο που παραβιάζει όλα τα διεθνή δικαιώματα, το διεθνές εμπόριο και την κυριαρχία των λαών, γιατί προβλέπει κυρώσεις για όλους εκείνους που έχουν σχέσεις με τη χώρα μας. Τόσο για χώρες, όσο για άτομα και για επιχειρήσεις",τόνισε ο συνομιλητής μας.

Ο νόμος Χελμς - Μπάρτον είναι ένας νόμος που προσπαθεί να επιβάλει την πολιτική των ΗΠΑ και έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή. Ολα τα Κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σ' αυτόν τον αντιδραστικό νόμο. Παράλληλα, όλο και περισσότερο αυξάνεται και η αντίδραση των λαών...

Ο "ύπουλος" νόμος Τοριτσέλι

Ενας άλλος, πιο παλιός νόμος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο νόμος Τοριτσέλι, που ψηφίστηκε το 1992, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χαρακτηρίζεται από "δύο κατευθύνσεις". Η πρώτη αφορά την ενίσχυση του οικονομικού αποκλεισμού. Αυτό όμως που προκαλεί το ενδιαφέρον είναι η δεύτερη, που στην ουσία έχει στόχο να αναπτύξει μια συγκεκριμένη δράση στο εσωτερικό της Κούβας, για να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση, με σκοπό να πετύχει μιαν αντίδραση από την πλευρά του κουβανικού λαού απέναντι στην κουβανική επανάσταση.

Επειδή, οι ΗΠΑ έβλεπαν πως τα αποτελέσματα του οικονομικού αποκλεισμού δεν είναι τα επιθυμητά, σκέφτηκαν πως χρειάζονται υπονομευτικές ενέργειες μέσα στην ίδια την Κούβα.

"Για παράδειγμα κατεύθυναν μια σειρά εκστρατείες απ' έξω ενάντια στη χώρα μας, προσπαθώντας να κάνουν διεισδύσεις αντεπαναστατικών στοιχείων στην Κούβα. Αυτές οι ενέργειες, που προγραμματιζόταν να χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και να υποστηρίζονται απ' αυτές, είχαν στόχο να αναπτυχθούν μια σειρά τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα μας".

Επίσης ο νόμος αυτός θέλει να χρησιμοποιήσει τις ίδιες δυνατότητες που έχει η επανάσταση, να δουλεύει δηλαδή μαζί το λαό, να δημιουργήσει συγχύσεις, να διαστρεβλώσει την αλήθεια, να εκμεταλλευτεί τις ελλείψεις, προσφέροντας δήθεν κάποιες βελτιώσεις στο επίπεδο ζωής, αν πετύχει την ανατροπή της επανάστασης.

Το εκλογικό σύστημα στην Κούβα

Παίρνοντας υπόψη μας ότι ο Σουάρες είναι εκλεγμένος βουλευτής και γενικός γραμματέας της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, βρήκαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε για το εκλογικό σύστημα στην Κούβα.

Στην Κούβα υπάρχει ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα, που καθορίζει ότι είναι ο λαός εκείνος που προτείνει υποψηφιότητες και εκείνος που ψηφίζει. Οι μαζικές οργανώσεις, οι κοινωνικές, φοιτητικές οργανώσεις προτείνουν τους υποψηφίους στις δημοτικές συνελεύσεις και είναι εκείνοι που θα κάνουν τις προτάσεις για το ποιος θα είναι υποψήφιος για την Εθνοσυνέλευση. Τότε ο λαός ψηφίζει με μυστική και άμεση ψηφοφορία.

"Στην Κούβα, για να είναι κανείς βουλευτής, θα πρέπει να είναι πάνω από 18 χρόνων και να πάρει το 50% συν ένα των ψήφων της περιοχής του. Εκλέγεται ένας βουλευτής για κάθε 20.000 εκλογείς. Δεν μπορεί να υπάρχει σε εκλογική περιφέρεια ένας υποψήφιος, πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν δύο και ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ψηφίσει έναν, δύο, περισσότερους ή και κανέναν", εξήγησε ο Κουβανός βουλευτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές εκλέγονται για μια περίοδο 5 χρόνων και είναι υποχρεωμένοι να κάνουν απολογισμό της δουλιάς τους απέναντι στους εκλογείς τους και μπορούν να είναι ανακλητοί από τις θέσεις τους ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να περιμένει ο λαός πέντε χρόνια για να τους ανακαλέσει, αν χάσουν το κύρος των εκλογέων, μπορούν ανά πάσα στιγμή να τους ανακαλέσουν.

"Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι οι βουλευτές μας δεν είναι βουλευτές όλο το διάστημα. Υπάρχουν δηλαδή στο Κοινοβούλιό μας εργάτες, αγρότες, φοιτητές, διανοούμενοι, επαγγελματίες, αθλητές, άνθρωποι της Τέχνης, που από τη στιγμή που θα εκλεγούν σαν βουλευτές εξακολουθούν να συνεχίζουν τη δουλιά τους. Δε λαμβάνουν βουλευτικό μισθό, δεν έχουν κανένα προνόμιο επειδή είναι βουλευτές, απλά έχουν τη βουλευτική ασυλία, όπως σε όλα τα μέρη του κόσμου", είπε σχετικά με τη δουλιά των εκλεγμένων βουλευτών.

Η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Κούβας

Με αφορμή την πρόσφατη Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, που κυρίως είχε θέμα την ιδεολογικο-πολιτική δουλιά του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μάρτη του 1996, ρωτήσαμε τον Ερνέστο Σουάρες ποιους στόχους έβαλε συγκεκριμένα το κόμμα.

"Η πρώτη ιδεολογικο-πολιτική δουλιά που γίνεται είναι να λέμε στο λαό πάντα την αλήθεια. Το δεύτερο είναι η σύνδεση όλων των δομών μας, τόσο του κόμματος, όσο του κράτους και της κυβέρνησης με το λαό".

Και πρόσθεσε ο συνομιλητής μας ότι "το σύστημά μας δεν είναι τέλειο και αυτό που προσπαθούμε συνεχώς είναι να το βελτιώνουμε, όπου ο λαός μας να μπορεί να συμμετέχει, αναδείχνοντας τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τους δρόμους που πιστεύει πως πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Μάθαμε στο λαό μας, που μπόρεσε να το διαπιστώσει στην πράξη, ότι αν δεν έχουμε περισσότερους πόρους να του προσφέρουμε, αυτούς τους λίγους που διαθέτουμε τους κατανέμουμε ίσα ανάμεσα σε όλους τους πολίτες. Δεν επιτρέπουμε τη διαφθορά, παράνομες πράξεις και προσπαθούμε να βελτιώνουμε συνεχώς όλες τις κρατικές και κυβερνητικές δομές".

"Δουλεύουμε προκειμένου να υπερασπίσουμε και να διαφυλάξουμε τα επιτεύγματα της επανάστασης και για να το πετύχουμε, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε κάποιες αλλαγές που θα επιτρέψουν την άνοδο της οικονομίας μας και θα αυξήσουν τους οικονομικούς δείκτες της χώρας μας", κατέληξε ο Ερνέστο Σουάρες.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κριτική στις ΗΠΑ από Κάρτερ (2011-04-01 00:00:00.0)
Ανανέωση και ενίσχυση των σχέσεων (2008-10-23 00:00:00.0)
ΣΠ Η άρση του εμπάργκο της Κούβας (1998-12-06 00:00:00.0)
Ενισχύεται ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Κούβας (1998-09-20 00:00:00.0)
Ποια η στάση της κυβέρνησης στο νόμο Χελμς - Μπάρτον; (1998-06-20 00:00:00.0)
Με αισιοδοξία ενάντια στο "βρώμικο" πόλεμο (1997-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ