ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αγωνιστικό ραντεβού στη ΔΕΘ

Αφετηρία νέων κινητοποιήσεων το συλλαλητήριο που αποφάσισαν οι διοικήσεις των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Νομών Λάρισας και Καρδίτσας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη»

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας

Eurokinissi

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Σε νέα αγωνιστική «τροχιά» μπαίνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, εντείνοντας την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αφετηρία των νέων αγώνων θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο, το Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση, όπως αποφάσισαν σε συνεδριάσεις τους οι διοικήσεις των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Νομών Λάρισας και Καρδίτσας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη». Οι αποφάσεις αποτελούν συνέχεια του συντονισμού της δράσης των τριών ομοσπονδιών, για την ανάπτυξη μαζικών και ενωτικών αγώνων, που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως προτείνουν οι συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού κινήματος, που εκφράζονται μέσα από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Επίσης, μετά το αγωνιστικό «ραντεβού» στη Θεσσαλονίκη, στις συνεδριάσεις τους οι διοικήσεις των τριών Ομοσπονδιών αποφάσισαν να διοργανώσουν νομαρχιακά και επαρχιακά συλλαλητήρια το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, ενώ όλο αυτό το διάστημα θα γίνονται περιοδείες, εξορμήσεις, ενημερωτικές συγκεντρώσεις και συσκέψεις στα χωριά των νομών της περιοχής.

Στο στόχαστρο των νέων κινητοποιήσεων, μεταξύ των άλλων, μπαίνει ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, που πρότεινε η ίδια η κυβέρνηση, αποτέλεσμα του οποίου είναι και η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν, που δίνει μεγάλο «χτύπημα» στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών. Επιπλέον, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι προτάσεις της Κομισιόν για την επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ, οι οποίες αν περάσουν θα εξοντώσουν τη μικρομεσαία αγροτιά.

Οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, τόσο για τη βαμβακοκαλλιέργεια, όσο και γενικότερα για τ' άλλα αγροτικά προϊόντα έρχονται να επιβεβαιώσουν για μια ακόμα φορά, το πόσο δίκιο είχαν οι δυνάμεις της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, όταν κατά τη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, που στήθηκαν μπλόκα στους δρόμους, είχαν προτείνει τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα. Ομως, τότε, αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, μετά από διάφορες μεθοδεύσεις διέλυσαν τα μπλόκα, χωρίς να έχει ικανοποιηθεί ούτε ένα από τα αιτήματα των αγροτών.

Ετσι, οι Θεσσαλοί αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, αξιοποιώντας την πείρα, θετική και αρνητική, της μακρόχρονης πάλης τους, συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, περισσότερο ώριμοι και έχοντας βγάλει τ' αναγκαία συμπεράσματα για το ποιοι, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, ήταν δίπλα τους και ποιοι απέναντί τους.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας - ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος, ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας και Κ. Δοξαριώτης, ταμίας - απηύθυναν στον αγροτικό κόσμο κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους νέους αγώνες. Ανακοίνωσαν, επίσης, ότι τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου, θα γίνει σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων - μελών της Ομοσπονδίας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενώ θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στα επαρχιακά κέντρα του νομού (Φάρσαλα, Τύρναβος, Αγιά, Ελασσόνα) για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα αιχμής στις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Νομών Λάρισας και Καρδίτσας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» είναι:

  • Να επιδοτηθούν όλες οι ποσότητες βαμβακιού που εισήχθησαν νόμιμα στα εκκοκκιστήρια στην τιμή των 310 δρχ. ανά κιλό, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση και να μην υπάρξουν μη επιδοτούμενα βαμβάκια.
  • Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ στο 100% οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
  • Για την καινούρια χρονιά να μην ισχύσει ο καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι και να μην υπάρξει πρόστιμο συνυπευθυνότητας για τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς με 100 στρέμματα ιδιοκτησία και 150 ενοικιαζόμενα στρέμματα και να μην ισχύσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τους περιορισμούς και τα πρόστιμα.
  • Να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός για το βαμβάκι, έτσι ώστε οι δαπάνες και το πλαφόν να καλύπτουν την παραγωγή βαμβακιού της χώρας μας και οι τιμές να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι μηχανισμοί που κλέβουν τους βαμβακοπαραγωγούς, όπως ο προκαθορισμός και ο μετακαθορισμός, η αναπροσαρμογή του βάρους, η προμήθεια των εκκοκκιστών για την καταβολή των επιδοτήσεων κ.ά.
  • Να αποσυρθεί άμεσα, οριστικά και αμετάκλητα η πρόταση για τον καπνό, που καταργεί μετά από μια τριετία την επιδότηση στον καπνό. Να αυξηθούν οι ποσοστώσεις, επειδή η ΕΕ είναι έντονα ελλειμματική και να αποδοθεί το ΦΠΑ στους καπνοπαραγωγούς στο σύνολο της τιμής που πήραν κατά κιλό.
  • Να αυξηθούν οι ποσοστώσεις στα δημητριακά, για να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να αναβαθμιστούν οι τιμές παρέμβασης, έτσι ώστε να στηρίζεται αποτελεσματικά το εισόδημα των παραγωγών.
  • Να αυξηθεί η παραγωγή και η τιμή των ζαχαρότευτλων και να παραμείνει κρατική η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
  • Να αυξηθούν οι ποσοστώσεις στα οπωροκηπευτικά και στη βιομηχανική τομάτα και να επανέλθει η τιμή εγγύησης.
  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση της γεωργίας για να γίνουν ή να τελειώσουν τα απαιτούμενα έργα υποδομής (Αχελώος, Σμόκοβος, Κάρλα κλπ).
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να καταργηθούν όλοι οι φόροι στα αγροτικά καύσιμα, να μειωθεί ο ΦΠΑ και να ελεγχθούν οι τιμές των γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων.
  • Να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ. Να παραμείνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με ρόλο κοινωνικό, αναπτυξιακό, στηρίζοντας τους συνεταιρισμούς και τους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Να αυξηθούν ουσιαστικά οι αγροτικές συντάξεις, να εξισωθούν με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης των αγροτών.

Τέλος, βεβαίως, ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα των νέων κινητοποιήσεων είναι να μην περάσουν οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.


«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Μαχητική υποδοχή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.--

Αγωνιστικά, αναδεικνύοντας την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής και τις επιπτώσεις που επιφέρει στο λαό, θα υποδεχτεί τον πρωθυπουργό, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και οι δυνάμεις που συμμετέχουν σ' αυτή.

Ενόψει της παρουσίας του Κ. Σημίτη και του κυβερνητικού επιτελείου το Σεπτέμβρη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, προγραμματίζονται κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο άλλωστε και του προγράμματος των πολύμορφων παρεμβάσεων που έχουν ανακοινωθεί από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στο διάστημα μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνη του 2003.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» μέσα από τις κινητοποιήσεις θα επιδιωχτεί να βγουν στην επιφάνεια τα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Μέσα σ' αυτά εντάσσονται και τα προβλήματα της αγροτιάς, που διαρκώς οξύνονται, με αποτέλεσμα το εντεινόμενο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Και αυτά απορρέουν από την πολιτική της ΕΕ, η οποία θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα μέσα από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Μάλιστα, θυμίζουν ότι η αναθεώρηση της ΚΑΠ είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει το 2003 στη Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ