ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πολλές εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θάσο. Μετά από σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη της Θάσου, κορυφώνονται σήμερα Σάββατο με την εκδήλωση στα Λιμενάρια. Η εκδήλωση που ξεκινά στις 8 το βράδυ είναι αφιερωμένη στην παγκοσμιοποίηση και τη Σύνοδο Κορυφής 2003. Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Θ. Χιώνης, από το Γραφείο Περιοχής της ΚΝΕ και ο Παναγιώτης Ροδάς, υποψήφιος δήμαρχος Θάσου.

Σήμερα Σάββατο, ξεκινά και το διήμερο των κεντρικών εκδηλώσεων για το Φεστιβάλ στη Ζάκυνθο, που θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Σολωμού. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στην εργαζόμενη νεολαία και τους αγώνες της, ενώ θα προβληθεί και σχετική ταινία από τους σταθμούς της δράσης της νεολαίας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία με τοπικό μουσικό συγκρότημα.

Η αυριανή μέρα των εκδηλώσεων στη Ζάκυνθο είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό. Θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Μπάτσικας.

Αύριο Κυριακή, εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στη Ζαχάρω Ηλείας. Η εκδήλωση ξεκινά στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με θέμα «Οι θέσεις της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει απαγγελία ποιημάτων από μέλη της ΚΝΕ, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν μέλος της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ηλείας και υποψήφιος νομάρχης Γιώργος Καραπάνος, ο επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Ζαχάρως και υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Καγκουρας. Θα μιλήσει μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου και νήσων της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με το λαϊκό συγκρότημα «Δούρειος Ηχος», ενώ στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και ταμπλό με τις θέσεις και τη δράση της ΚΝΕ.

Αφιερωμένη στις Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές είναι η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στην Ελάτη Τρικάλων. Θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και αφιέρωμα στην Ρόζα Ιμβριώτη.

ΣΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Ουσιαστική πρόταση για διακοπές

Εναλλακτική πρόταση για τις διακοπές ακολούθησαν και φέτος - για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά - εκατοντάδες νέοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που βρίσκονται εδώ και μια βδομάδα στο κάμπινγκ της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη. Πέρα από εκατοντάδες κατασκηνωτές του κάμπινγκ, που συνεχίζουν τις διακοπές τους με περίσσιο κέφι, ζωντάνια και διασκέδαση, πλήθος κόσμου επισκέπτεται καθημερινά το χώρο της κατασκήνωσης, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του κάμπινγκ.

Ετσι, την περασμένη Τρίτη 6 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Αγιάσο για το ΔΣΕ. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη κι αμέσως μετά ακολούθησε πορεία. Ομως πέρα από τις εκδηλώσεις μνήμης και συνέχισης του αγώνα, οι εκατοντάδες κατασκηνωτές του κάμπινγκ επιδίδονται σε μια σειρά δραστηριότητες και ολονύχτια γλέντια.

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ΚΝΕ οργανώνει το κάμπινγκ στη Μυτιλήνη. Υπήρξε φέτος αύξηση της συμμετοχής, με νέους που ήρθαν από κάθε μεριά της Ελλάδας. Είχαμε την ευκαιρία εκτός από το να αναδείξουμε τη συλλογική προσπάθεια, να ακούσουμε και να προβληθούν νέοι άνθρωποι, νέα μουσικά σχήματα. Ωστόσο υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες ώστε να αποτελέσει θεσμό και εναλλακτική λύση για φθηνές και ουσιαστικές διακοπές. Υπάρχουν δυνατότητες να επεκταθεί κυρίως ποσοτικά αυτή η προσπάθεια. Η επιτυχία που είχε και το φετινό κάμπινγκ αποτελεί την απόδειξη ότι η νεολαία, εκτός από όλα τα άλλα, μπορεί να οργανώσει τις διακοπές της», επισήμανε ο Αλέκος Χαλβατζής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μεγάλη η έξοδος από την Αθήνα

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας, καθώς από χτες άρχισαν να αναχωρούν και οι τελευταίοι κάτοικοι των αστικών κέντρων για τις πολυπόθητες διακοπές του καλοκαιριού. Ηδη, από χτες το πρωί, καταγράφεται μεγάλη κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, από την αρχή του Αυγούστου, οι αναχωρήσεις από τα δύο αυτά λιμάνια παρουσιάζουν αύξηση κατά 23% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικά δε για τους ταξιδιώτες προς Τήνο και Πάρο για την ημέρα της Παναγίας θα εξυπηρετηθούν με 69 δρομολόγια από Πειραιά προς Τήνο και Πάρο.

Η Τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των οδηγών στις δύο εξόδους των Αθηνών, αφού από χτες το μεσημέρι σημειώνεται πολύ μεγάλη έλευση οχημάτων στις εθνικές οδούς. Μέχρι χτες το μεσημέρι από τα διόδια της Ελευσίνας είχαν διέλθει πάνω από 25.000 αυτοκίνητα, ενώ στα διόδια Σχηματαρίου ο αριθμός των οχημάτων την ίδια ώρα ξεπέρασε τις 20.000. Προβλήματα συνάντησαν οι εκδρομείς το πρωί της Παρασκευής στη γέφυρα του Ρίου, αφού η δυτική προβλήτα δε λειτουργούσε λόγω των ισχυρών ανέμων. Η καθυστέρηση για τα αυτοκίνητα ήταν περίπου μισή ώρα.

Στα ΚΤΕΛ του Κηφισού αναμένεται μεγάλη προσέλευση κόσμου και γι' αυτόν το λόγο έχουν προστεθεί 120 ακόμη δρομολόγια προς όλες τις κατευθύνσεις στα ήδη 200 που υπήρχαν. Οι ταξιδιώτες με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ υπολογίζονται στις 35.000 γι' αυτό το Σαββατοκύριακο. Ανάλογη είναι η κίνηση και στα τρένα του ΟΣΕ.

Και στα αεροδρόμια της χώρας παρουσιάζεται αντίστοιχη εικόνα. Οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι αεροπορικώς θα ταξιδέψουν πάνω από 150.000 επιβάτες, και για την εξυπηρέτησή τους θα εκτελεστούν περίπου 600 πτήσεις.

Εκδήλωση αύριο στη Σαϊδόνα

Το Τοπικό Συμβούλιο Σαϊδόνας και ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Η εκδήλωση θα γίνει στη Σαϊδόνα, στο χώρο του μνημείου, αύριο Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 11 π.μ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ανω Λουσών διοργανώνουν εκδήλωση, αύριο Κυριακή 11.8.2002 και ώρα 11.30 π.μ. στα Ανω Σουδενά, για να τιμηθεί η μνήμη των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ (1941-'49). Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν λεωφορείο, που θα αναχωρήσει αύριο Κυριακή στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στο τηλ. 010.8234.296.
  • Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ και ΠΟΑΕΑ Πτολεμαΐδας και ο Δήμος Πτολεμαΐδας διοργανώνουν αύριο Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 11 π.μ. εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη των έξι σφαγιασθέντων αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης από τους συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών.
Θάνατος αγωνιστή

«Εφυγε» χτες Παρασκευή 9 Αυγούστου, σε ηλικία 88 χρόνων, ο κομμουνιστής ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ, μέλος του Κόμματος από τα χρόνια της Κατοχής. Πολέμησε τον ντόπιο και ξένο φασισμό μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ, όπου αφού τραυματίστηκε, πιάστηκε και καταδικάστηκε 5 φορές σε θάνατο, ποινή που δεν εκτελέστηκε χάρις στη διεθνή κατακραυγή. Γνώρισε όμως φυλακές και εξορίες για 18 ολόκληρα χρόνια. Δεν έπαψε να αγωνίζεται μέσα από το ΚΚΕ, μέλος του οποίου ήταν μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η κηδεία του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Βαλτερό Σερρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ