ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
Δύναμη εκπόρνευσης η SFOR

Γρηγοριάδης Κώστας

Προ δύο και κάτι χρόνια η Κάθριν Μπόλκοβατς αποκάλυψε στους προϊσταμένους της, ότι άνδρες της «ειρηνευτικής» δύναμης της Βοσνίας (SFOR) και των «οργανώσεων αρωγής» εμπλέκονται σε κυκλώματα πορνείας στα Βαλκάνια και είχαν σχέσεις με νυχτερινά κέντρα, όπου κορίτσια, πολλά απ' αυτά ανήλικα, υποχρεώνονταν να χορεύουν γυμνά και να προσφέρουν ερωτικές υπηρεσίες στους πελάτες. Η αντιμετώπιση της καταγγελίας αυτής, ήταν η απόλυση της Μπόλκοβατς από την DynCorp, αμερικανική ιδιωτική εταιρία, που συνεργαζόταν με τη διεθνή δύναμη αστυνόμευσης στη Βοσνία. Προχθές και ύστερα από ένα διετή δικαστικό γολγοθά, ένα εργατικό δικαστήριο έκρινε άδικη την απόλυση της Μπόλκοβατς, εκτιμώντας, ως εντελώς αναξιόπιστες τις εξηγήσεις που έδωσε η εταιρία.

Το καταγγελθέν από την Μπόλκοβατς πρόβλημα στη Βοσνία - κι όχι μόνον εκεί - παραμένει και, ίσως, σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η Μαντλίν Ρις, για παράδειγμα, επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στο Σαράγεβο, δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία, ότι το εμπόριο εκπόρνευσης των γυναικών άρχισε μόλις έφτασαν οι άνδρες της «ειρηνευτικής» δύναμης, το 1992. Και ο Ρίτσαρντ Μονκ, Βρετανός αξιωματούχος -επικεφαλής της διεθνούς δύναμης αστυνόμευσης στη Βοσνία, μέχρι το 1999 - δηλώνει: «Τρομερά πράγματα συνέβαιναν στα οποία εμπλέκονταν άνδρες της δύναμης αστυνόμευσης του ΟΗΕ, από διάφορες χώρες».

Αλήθεια, το δικό μας υπουργείο Αμυνας, δε γνωρίζει τίποτε από τα παραπάνω;

Το δάνειο

Με μια οικονομική «ένεση» 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), να ενισχύσει την οικονομία της Βραζιλίας, μπροστά στον κίνδυνο, να μετατραπεί η τελευταία σε νέα Αργεντινή. «Ενεση», που έρχεται να προστεθεί στα 15 δισεκ., που πήρε, πάλι από το ΔΝΤ, η Βραζιλία τον περασμένο χρόνο. Αυτό μετέδωσαν προχτές τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δάνεια, που έχει δώσει ποτέ το ΔΝΤ.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι οι πραγματικοί λόγοι του δανείου - μαμούθ έχουν να κάνουν, πρώτα και κύρια, με τις επικείμενες εκλογές στη Βραζιλία και, ιδιαίτερα, την εντεινόμενη ριζοσπαστικοποίηση των δεκάδων εκατομμυρίων φτωχών και καταφρονεμένων της μεγάλης αυτής χώρας. Αλλωστε, δεν το έκρυψαν και οι ιθύνοντες του ΔΝΤ, αφού έκαναν λόγο, για ένα δάνειο, που θέλει να διασφαλίσει την ομαλή πολιτική μετάβαση της χώρας σε μια νέα κυβέρνηση. Οσο για το τεράστιο ποσό των χρημάτων, που αντιπροσωπεύει το δάνειο, δεν ανησυχούν και τόσο. Ενα μεγάλο μέρος του θα χρησιμοποιηθεί, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξόφληση των χρεών της Βραζιλίας συνολικού ύψους 250 δισεκ. δολαρίων. Θα ξαναγυρίσει, δηλαδή, στα ταμεία του ΔΝΤ και στις πολυεθνικές, που κυριαρχούν σ' αυτό. Και τα υπόλοιπα, θα χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της οικονομίας (δηλαδή, πάλι στις πολυεθνικές) και, ταυτόχρονα, για να ριχτεί στάχτη στα μάτια του βραζιλιάνικου λαού.

Γνώριζαν για την κλοπή του οπλισμού;

«Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της "Χ", οι αρχές Ασφαλείας και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχαν ενημερωθεί για πιθανή ενέργεια των τρομοκρατών και μάλιστα έστειλαν ολιγάριθμα κλιμάκια στην Κω, τη Λήμνο και τη Λέρο, όπου υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες.

Ο ένας ή οι δύο άνδρες της Αντιτρομοκρατικής που πήγαν στην Κω, στις αρχές της προπερασμένης βδομάδας, κάτω από απόλυτη μυστικότητα και χωρίς να έχει ενημερωθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ή η ΕΥΠ -δείγμα της έντονης αντιπαράθεσης και μυστικοπάθειας που υπάρχει μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών- παρακολουθούσαν το συγκεκριμένο στρατόπεδο, όπως αναφέρουν στη "Χ" ανώτατες στρατιωτικές πηγές...

... Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πολύ πιθανό η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να είχε ενημερωθεί από εξωτερικό "πληροφοριοδότη" για την κλοπή του στρατοπέδου, την οποία δεν είχαν πάρει χαμπάρι οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της μονάδας και κατ' επέκταση οι επιτελικές στρατιωτικές αρχές του νησιού, και να προσδοκούσε ότι θα εντόπιζε τους δράστες και τα κλοπιμαία πριν αυτοί καταφέρουν να διαφύγουν από την Κω».

Αυτά γράφει, ανάμεσα σ' άλλα, η χθεσινή «Χώρα». Και στο βαθμό, που οι πληροφορίες της είναι σωστές και ανταποκρίνονται σε αντίστοιχα γεγονότα, δεν προκύπτουν μόνο σοβαρές ευθύνες, για τις σχετικές υπηρεσίες και την πολιτική τους ηγεσία, αλλά και πολλά και κρίσιμα ερωτήματα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αυτόματος πιλότος του ΝΑΤΟ

Ως αφορμή για την εντατικοποίηση των μέτρων ΝΑΤΟικού εκσυγχρονισμού και πιο σφιχτής πρόσδεσης των Ενόπλων Δυνάμεων και κατ' επέκταση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αξιοποιεί η κυβέρνηση το πρόβλημα που ανέκυψε με την κλοπή των όπλων από στρατόπεδο της Κω και την ανάγκη για λήψη μέτρων καλύτερης φύλαξης των αποθηκών όπλων και πυρομαχικών.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και η στρατιωτική ηγεσία άρπαξαν την ευκαιρία, για να προβάλουν τη «συνταγή» της περισσότερης ΝΑΤΟποίησης του Στρατού και για να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού τη λεγόμενη ανασυγκρότηση των στρατοπέδων κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και την αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος, όπως επίσης να κάνουν αποδεκτή και τη σταδιακή αντικατάσταση των στρατιωτών θητείας από τους λεγόμενους επαγγελματίες οπλίτες και τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού.

Μια αναθεώρηση που προβλέπει τη μετατροπή του σημερινού στρατού σε ευέλικτους σχηματισμούς ταχείας επεμβάσεις, όπως ακριβώς υπαγορεύουν τα ΝΑΤΟικά επιτελεία, προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για επεμβάσεις επιβολής της νέας τάξης. Η αλλαγή αυτή συνεπάγεται την εγκατάλειψη του δόγματος της Εθνικής Αμυνας και της προστασίας των συνόρων και αναντικατάστασή του από το νεοταξικό δόγμα περί «διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας». Αλλωστε, τμήματα ελληνικού στρατού βρίσκονται σε Βοσνία, Κόσσοβο, Αφγανιστάν στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Με το δόγμα αυτό έρχονται να εξυπηρετήσουν τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις περί ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων, όπως αυτές καταγράφονται σε όλα τα επίσημα κείμενα που συνοδεύουν τις αποφάσεις των οργάνων του ΝΑΤΟ για το νέο επιθετικό του δόγμα και τη νέα δομή του. Αυτά κατά γράμμα προσπαθεί να υλοποιήσει και η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Αμυνας. Εκείνο που θέλουν είναι Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία της «νέας τάξης», που η κύρια αποστολή τους δε θα είναι η προστασία των συνόρων, αλλά η συνεισφορά στον παγκόσμιο «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο των Αμερικανών. Το περιστατικό της Κω εντάσσεται στην επιχείρηση της δημιουργίας του σχετικού κλίματος, εντός και εκτός στρατεύματος.

Είναι προφανές ότι η σημερινή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο βαθμό που είναι προσανατολισμένες για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ. Επίσης, είναι γεγονός ότι από το 1974 και μετά ένα μεγάλο τμήμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε συνθήκες εκστρατείας στη Θράκη και στα νησιά του Αν. Αιγαίου, συνθήκες που επιβάλλουν και ανάλογη διασπορά των αποθηκών όπλων και πυρομαχικών. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια όλες οι δαπάνες - εκτός δύοτριών εξαιρέσεων όπου δημιουργήθηκαν σύγχρονα στρατόπεδα - για εξοπλισμούς και έργα υποδομής δεν αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ασφαλείας των μονάδων που λειτουργούν σε συνθήκες εκστρατείας.

Ο αυτόματος πιλότος του ΝΑΤΟ, που οδηγεί τις Ενοπλες Δυνάμεις στις αποστολές της νέας τάξης, δεν ασχολήθηκε με αυτά και κατά συνέπεια τα ελληνικά επιτελεία δεν έθεσαν σε υψηλή προτεραιότητα τα ζητήματα που αφορούν στις συνθήκες των μονάδων εκστρατείας. Ετσι, έρχεται τώρα και ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και ανακοινώνει τη διάλυση στρατιωτικών σχηματισμών, τη συγχώνευση μονάδων και την αύξηση του ποσοστού επάνδρωσης από επαγγελματίες οπλίτες. Τα μέτρα, δηλαδή, αυτά που απαιτεί ο ΝΑΤΟικού τύπου εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ