ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγώνες με συνέχεια και συνέπεια

Κάλεσμα της ΠΑΣΥ, να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στους νέους αγώνες

«Οι αγρότες με όπλα την εμπειρία τους, την ενότητά τους, την αλληλεγγύη των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους, για να αποτρέψουν το ξεκλήρισμά τους», επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Καλεί, δε, τους αγρότες στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να πληρώσουν τους υπεύθυνους για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει, με το ανάλογο τίμημα.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ κάνει αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Επίσης, αναφέρεται στην κοινή πρωτοβουλία που παίρνει με τις εργατικές συσπειρώσεις και οργανώσεις και άλλα λαϊκά κινήματα για τη συνδιοργάνωση συλλαλητηρίου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, καλώντας τις αγροτικές οργανώσεις να προγραμματίσουν τη συμμετοχή τους σ' αυτό.

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ έχει ως εξής: «Πολλά ψέματα, πολλές μηχανορραφίες και ψεύτικες υποσχέσεις επιστράτευσε η κυβέρνηση την τελευταία περίοδο, για να κοροϊδέψει τους μικρομεσαίους αγρότες και να συγκαλύψει τις ολέθριες συνέπειες της αντιαγροτικής της πολιτικής.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ζοφερή για όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας και επανάπαυσης.

Η τιμή του βαμβακιού έκλεισε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ενώ σημαντικές ποσότητες έμειναν χωρίς επιδότηση, με αποτέλεσμα όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί να κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Οι συνέπειες αυτές, που ήταν προδιαγραμμένες από το νέο κανονισμό τον οποίο πρότεινε και ψήφισε η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ, δεν αφορούν μόνο στην περσινή χρονιά. Θα συνεχιστούν και στις σοδειές των επόμενων χρόνων, αν οι βαμβακοπαραγωγοί, με τον αγώνα τους, δεν ανατρέψουν αυτόν τον κανονισμό.

Η υπόσχεση της κυβέρνησης για συμπληρωματική εθνική ενίσχυση, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την ΕΕ είναι ψεύτικη, όπως ψεύτικες αποδείχτηκαν και οι υποσχέσεις για ενιαία τιμή του βαμβακιού και για επιστροφή 45-50 δραχμών το κιλό. Στόχος και αυτής της υπόσχεσης είναι η καλλιέργεια κλίματος αναμονής στους βαμβακοπαραγωγούς και ο εκφυλισμός της αγανάκτησής τους και των αγωνιστικών τους διαθέσεων.

Αν ήθελε η κυβέρνηση να δώσει συμπληρωματική εθνική ενίσχυση θα την είχε δώσει, όπως άλλωστε έδωσε προεκλογικά το Μάρτη 2000 με τη μορφή του δανείου που μέχρι σήμερα είναι παγωμένο, εθνική ενίσχυση 40 δρχ. το κιλό για το βαμβάκι και 30 δρχ. το κιλό για το λάδι.

Οι τιμές του λαδιού, παρά τη μικρή παραγωγή, καθηλώθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων εκτινάχτηκαν στα ύψη.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση με αυταρχικές και αυθαίρετες μεθοδεύσεις γκεμπελικής έμπνευσης, προσπαθεί να τιμωρήσει με βαριά πρόστιμα τους ελαιοπαραγωγούς που δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς της και έκαναν ένσταση για την επιδοτούμενη παραγωγή εσοδείας 2000-01. Τα πρόστιμα αυτά έχουν στόχο να τσακίσουν κάθε φωνή αντίστασης των μικρομεσαίων αγροτών στις αυθαίρετες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Στα ροδάκινα, οι τιμές με ευθύνη και της διεπαγγελματικής οργάνωσης διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή τους ήταν σημαντικά μειωμένη, με αποτέλεσμα το συνολικό εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών να είναι στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές. Οι τιμές αυτές αποδείχνουν τον αντιαγροτικό ρόλο των ομάδων παραγωγών και των διεπαγγελματικών οργανώσεων που συστάθηκαν και λειτουργούν με τις ευλογίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ σαν μακρύ χέρι των εμποροβιομηχάνων και "Δούρειος ίππος" για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Οι τιμές στα οπωροκηπευτικά εξανεμίστηκαν από τις αθρόες εισαγωγές που έγιναν με τις ευλογίες της κυβέρνησης, για να πέσει τάχα ο πληθωρισμός, αλλά και την αισχροκέρδεια των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών.

Οι αποζημιώσεις στους αγρότες που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία δεν έχουν ακόμα καταβληθεί, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι μέχρι τον Μάη θα είχε δοθεί το μεγαλύτερο μέρος σαν προκαταβολή. Ταυτόχρονα, ο ΕΛΓΑ κινδυνεύει με χρεοκοπία, επειδή δε χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι δεν καλύπτει το γεωργικό κεφάλαιο και το σύνολο των ζημιών.

Την ίδια περίοδο που 200.000 αγρότες είναι ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές στο νέο ΟΓΑ, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την αγροτική εστία προσπαθεί να ξεγελάσει τους αγρότες και να δείξει ότι τάχα ενδιαφέρεται για τα οξυμένα κοινωνικά τους προβλήματα. Οι αγρότες όμως δεν ξεχνούν ότι αυτά τα προβλήματα που καπηλεύεται η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα της δικής της αντιαγροτικής πολιτικής. Ξέρουν επίσης ότι η αγροτική εστία θα είναι ένας ακόμη μηχανισμός για να μειωθεί το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης.

Η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ θα συρρικνώσει παραπέρα την αγροτική παραγωγή, θα αποδεκατίσει το αγροτικό εισόδημα και θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Κι αυτό, γιατί θα μειωθούν σταδιακά κατά 20% οι επιδοτήσεις, θα αποσυνδεθούν από την αγροτική παραγωγή και θα συνδεθούν υποκριτικά με διάφορα περιβαλλοντικά προσχήματα, για να είναι δυνατή η περικοπή τους όπως σχεδιάζεται στα καπνά, στο λάδι και σε άλλα προϊόντα.

Με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ συμφωνεί η κυβέρνηση και τα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο την ΕΕ, αλλά προσποιούνται ότι διαφωνούν, για να μην αποκοπούν από τους μικρομεσαίους αγρότες. Γι' αυτό αυτή η διαφωνία δεν πρέπει να ξεγελάσει κανένα μικρομεσαίο αγρότη.

Ζήσαμε στο πετσί μας αυτή την πολιτική και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δε βελτιώνεται. Χρέος μας είναι να την ανατρέψουμε, αν θέλουμε να επιβιώσουμε.

Μέσα από τους αγώνες μας τα προηγούμενα χρόνια, εκτός των άλλων, γνωρίσαμε τους συμμάχους μας αλλά και τους άσπονδους φίλους μας.

Αναμετρηθήκαμε με τον κυβερνητικό και κρατικό μηχανισμό, που με το μαστίγιο και το καρότο προσπάθησε να συκοφαντήσει, να διασπάσει και να υπονομεύσει τους αγώνες μας χρησιμοποιώντας σαν «Δούρειο ίππο» τις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ.

Αποκαλύψαμε την υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των αγροτικών της στελεχών, που στα λόγια αναγνώριζαν το δίκιο μας αλλά στην πράξη έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υπονομεύσουν τους αγώνες μας και στις κρίσιμες στιγμές διέλυαν τα μπλόκα.

Στις επικείμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να τους πληρώσουν με το ανάλογο τίμημα.

Με όπλα την εμπειρία μας, την ενότητά μας, την αλληλεγγύη των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, για να αποτρέψουμε το ξεκλήρισμά μας.

Η ΠΑΣΥ παίρνει πρωτοβουλία μαζί με τις εργατικές συσπειρώσεις και οργανώσεις, με άλλα λαϊκά κινήματα, για τη συνδιοργάνωση συλλαλητηρίου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη.

Καλούμε τις αγροτικές οργανώσεις (Ομοσπονδίες, Αγροτικούς Συλλόγους-Συντονιστικές Επιτροπές) να προγραμματίσουν τη συμμετοχή τους στην αγωνιστική απάντηση, που θα δώσει η μικρομεσαία αγροτιά στην αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Ολοι στο παναγροτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ερχεται νέος παναγροτικός ξεσηκωμός
  • Εντατικές προετοιμασίες για την επιτυχία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στους θεσσαλικούς νομούς. Αγροτική σύσκεψη συγκαλεί αύριο στην Καρδίτσα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων
  • Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της «Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», χτες, στη Λάρισα

Από παλιότερη κινητοποίηση των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας
Από παλιότερη κινητοποίηση των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας
Νέος παναγροτικός αγωνιστικός ξεσηκωμός θα σημάνει στη Θεσσαλία. Υστερα και από τις αποφάσεις που πήραν οι συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού κινήματος, οι οποίες εκφράζονται μέσα από την «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση», οι αγρότες της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι ν' ανταποκριθούν στο αγωνιστικό κάλεσμά τους και διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα εντείνουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Συνειδητοποιούν, δε, ότι για να έχει ο αγώνας τους αποτελέσματα πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους με τους μαχόμενους αγρότες όλης της χώρας.

Πρώτο σταθμό των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων θ' αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη μαζί με εργάτες και άλλα λαϊκά στρώματα που αποφάσισαν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Νομών Λάρισας και Καρδίτσας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη». Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με νομαρχιακά και επαρχιακά συλλαλητήρια στους νομούς της Θεσσαλίας. Ηδη αποφασίστηκε ότι στις 16 Σεπτέμβρη, μέρα Δευτέρα, θα γίνει το νομαρχιακό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα και την Τετάρτη, 18 του ίδιου μήνα, στην Καρδίτσα.

Για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα οι τρεις ομοσπονδίες συγκαλούν συσκέψεις εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών: Αύριο Τετάρτη, στην Καρδίτσα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 11 π.μ., τη Δευτέρα, 19/8, στη Λάρισα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 8 μ.μ., την Τετάρτη, 21/8, στα Τρίκαλα, στην Ενωση Συνεταιρισμών, στις 11 π.μ.

Επίσης, οι προετοιμασίες για την επιτυχία του αγώνα συνεχίζονται εντατικά με περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις ενημέρωσης στα χωριά των νομών της περιοχής.

Οι αποφάσεις για τις νέες κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια του συντονισμού της δράσης των τριών ομοσπονδιών, για την ανάπτυξη μαζικών και ενωτικών αγώνων που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως προτείνουν οι συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού κινήματος που εκφράζονται μέσα από την «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΣΥ).

Στο στόχαστρο του νέου παναγροτικού αγωνιστικού ξεσηκωμού βρίσκονται οι καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Οπως ο κανονισμός για το βαμβάκι, που δίνει καίριο χτύπημα στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και μια σειρά άλλα αντιαγροτικά μέτρα για όλα τα αγροτικά προϊόντα που στοχεύουν στο βίαιο και άγριο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Κι ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι να μην περάσουν οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αγωνιστικό κάλεσμα

Κάλεσμα στους αγρότες να δώσουν μαζικά και ενωτικά το «παρών» τους στους νέους αγροτικούς αγώνες κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που θα έχουν ξεκάθαρο προσανατολισμό στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, απηύθυναν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη Λάρισα, εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ - οι Β. Μπούτας, Γ. Πατάκης, Μπ. Μπακούλας, Χ. Αρχοντής και Ρ. Μαρούδας - κάλεσαν, επίσης, τις αγροτικές οργανώσεις - Ομοσπονδίες, Αγροτικούς Συλλόγους, Ενώσεις και Συντονιστικές Επιτροπές - οι οποίες έχουν αυτή τη συνεπή κατεύθυνση, που ακολουθεί η ΠΑΣΥ, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στους νέους αγροτικούς αγώνες και πρωτοβουλίες για την καλύτερη οργάνωσή τους.

Στη συνέντευξη Τύπου χαιρέτισαν τις αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις, που πήραν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Νομών Λάρισας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», επισημαίνοντας ότι επιδίωξη της ΠΑΣΥ είναι να υπάρξει ενότητα και μαζικότητα στους νέους αγώνες με σαφή και σταθερό προσανατολισμό στα αιτήματα και στις μορφές πάλης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μπούτας, «ο αγώνας πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια και σαφή και καθαρό προσανατολισμό για να μπορέσουμε ν' ανατρέψουμε αυτή την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία δημιουργεί όλα τα δεινά των αγροτών. Πρέπει να έχει αυτή τη συνέχεια, που δε θα σηκώνει μόνο "κουρνιαχτό" για να ωφελούνται κάποιοι, όπως η ΝΔ». Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ αναφέρθηκαν, επίσης, στον παλλαϊκό χαρακτήρα που θα έχει το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι αγρότες θα διαδηλώσουν από κοινού με τους εργάτες κι άλλα λαϊκά στρώματα που δέχονται επίθεση από την ίδια πολιτική που εξοντώνει τους μικρομεσαίους αγρότες.

ΦΟΡΟΕΛΕΓΧΟΙ
Με αιχμή τις μικρές επιχειρήσεις

Βεβαιώσεις φόρων 300 δισ. δραχμών προέκυψαν από τους φοροελέγχους του υπουργείου Οικονομικών το επτάμηνο Γενάρη-Ιούλη 2002, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου, ενώ αιχμή της φοροεισπρακτικής μηχανής αποτέλεσαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο αριθμός των φοροελέγχων που πραγματοποίησαν τα Τοπικά Ελεγκτικά Κέντρα (ελέγχουν τις μικρές επιχειρήσεις), από 1.337 το επτάμηνο Γενάρη- Ιούλη του 2001, αυξήθηκαν σε 6.551 το αντίστοιχο διάστημα του 2002. Οι δε φόροι που βεβαιώθηκαν απ' τους ελέγχους αυτούς στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από μόλις 13,3 δισ. δραχμές το 2001, ανήλθαν σε 82,1 δισ. δραχμές το 2002. Το Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο (ελέγχει επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 3 δισ. δραχμών) το ίδιο διάστημα πραγματοποίησε 412 ελέγχους έναντι 490 το 2001 και βεβαίωσε φόρους 108,4 δισ. δρχ. έναντι 113,2 δισ. δρχ. το 2001. Τέλος, τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα πραγματοποίησαν 2.202 ελέγχους, έναντι 1.984 το 2001 και βεβαίωσαν φόρους 100,1 δισ. δρχ. έναντι 71,7 το 2002.

Η στροφή των φορολογικών ελέγχων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι άσχετη με την επιχειρούμενη κατατρομοκράτησή τους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις τους και η αντίθεσή τους στη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της εξαετίας 1993-1998. Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές πλήρωσαν ακριβά τη δημοσιονομική «σύγκλιση» με την επιβολή των εξοντωτικών αντικειμενικών κριτηρίων, τα έτη αυτά δε θεωρήθηκαν φορολογικά περαιωμένα, αλλά τα εντάσσουν και πάλι σε ρύθμιση, ενώ όποιος αρνείται, τον απειλούν με τον μπαμπούλα του ΣΔΟΕ.

Με ζημιές το εξάμηνο της Γενικής

Ζημίες 1,9 δισ. δραχμές εμφάνισε η Γενική Τράπεζα το α' εξάμηνο του 2002, ακολουθώντας και αυτή την αρνητική πορεία των αποτελεσμάτων των άλλων τραπεζών. Οπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία του ισολογισμού της Τράπεζας, τα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν ουσιαστικά στα επίπεδα του 2001, καθώς παρουσίασαν μικρή μείωση 1,1%. Αντίθετα, αυξημένα κατά 13,2% εμφανίζονται τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, ενώ τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις (χρηματιστηριακές συναλλαγές) εμφανίζουν μείωση 40%. Μεγάλη αύξηση 19,8% εμφανίζουν τα γενικά λειτουργικά έξοδα, ενώ οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκαν κατά 193,5%. Το α΄εξάμηνο του 2001 η Γενική είχε εμφανίσει κέρδη 1.640 εκατ. δρχ.

Μειωμένα κέρδη κατά 21,9% ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του 2001, εμφανίζει το α΄εξάμηνο του 2002 και η Εθνική Ασφαλιστική. Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της εταιρίας, τα προ φόρων κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 4.975 εκατ. δραχμές, έναντι 6.372 εκατ. δραχμές το 2001.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πάντα στην υπηρεσία της ... «ελεύθερης αγοράς»

Στο πλαίσιο πάντα των κανόνων της ...«ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση οριοθετούνται τόσο οι μέχρι σήμερα αποφάσεις, όσο και οι προοπτικές-στόχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το επόμενο έτος. Αυτό προκύπτει από την έκθεση πεπραγμένων της επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά στο διάστημα από τον Ιούλη του 2001 μέχρι και τον Ιούνη του 2002. Εξάλλου, και οι συντάκτες της έκθεσης δε φαίνεται να έχουν κάποια πρόθεση να υπερβούν τα εσκαμμένα που επιβάλλει η ΕΕ γύρω από το ρόλο αυτών των επιτροπών σε όλες τις χώρες- μέλη, αφού, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, «βασική επιδίωξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι η "ένταξη" του δικαίου προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού στις παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη κατά το σχεδιασμό της επιχειρηματικής συμπεριφοράς». Χαρακτηριστικά, δε, της προσαρμοστικότητας της Επιτροπής στα ιερά και στα όσια της προστασίας των μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολυεθνικών - ή του «ανταγωνισμού» όπως αρέσκονται να λένε - είναι και τα ευμενή σχόλια του αρμόδιου επιτρόπου Μ. Μόντι, σύμφωνα με τα οποία: «Βλέποντας εξελίξεις όπως αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελλάδα είναι που βεβαιωνόμαστε στις Βρυξέλλες ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε περισσότερο απ' ό,τι στο παρελθόν τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού στην εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου».

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι σε άλλο σημείο της έκθεσης οι συντάκτες της, προσπαθώντας προφανώς να αμβλύνουν τυχόν αντιδράσεις επιχειρηματιών για τα πρόστιμα που επέβαλε το τελευταίο διάστημα σε κάποιες υποθέσεις, όπως της Minoan Flying Dolphins και της 3Ε, τα οποία εκ πρώτης όψεως φαίνονται υψηλά, παραδέχονται ότι ακόμα και αυτά «τα πρόστιμα που επέβαλε στις εν λόγω υποθέσεις η επιτροπή, αν και πολύ υψηλά σε απόλυτους αριθμούς, δεν έχουν εντούτοις σε ποσοστιαία βάση σοβαρή απόκλιση από τα μέχρι τώρα επιβληθέντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ