Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγώνες με συνέχεια και συνέπεια

Κάλεσμα της ΠΑΣΥ, να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στους νέους αγώνες

«Οι αγρότες με όπλα την εμπειρία τους, την ενότητά τους, την αλληλεγγύη των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους, για να αποτρέψουν το ξεκλήρισμά τους», επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Καλεί, δε, τους αγρότες στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να πληρώσουν τους υπεύθυνους για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει, με το ανάλογο τίμημα.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ κάνει αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Επίσης, αναφέρεται στην κοινή πρωτοβουλία που παίρνει με τις εργατικές συσπειρώσεις και οργανώσεις και άλλα λαϊκά κινήματα για τη συνδιοργάνωση συλλαλητηρίου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, καλώντας τις αγροτικές οργανώσεις να προγραμματίσουν τη συμμετοχή τους σ' αυτό.

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ έχει ως εξής: «Πολλά ψέματα, πολλές μηχανορραφίες και ψεύτικες υποσχέσεις επιστράτευσε η κυβέρνηση την τελευταία περίοδο, για να κοροϊδέψει τους μικρομεσαίους αγρότες και να συγκαλύψει τις ολέθριες συνέπειες της αντιαγροτικής της πολιτικής.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ζοφερή για όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας και επανάπαυσης.

Η τιμή του βαμβακιού έκλεισε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ενώ σημαντικές ποσότητες έμειναν χωρίς επιδότηση, με αποτέλεσμα όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί να κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Οι συνέπειες αυτές, που ήταν προδιαγραμμένες από το νέο κανονισμό τον οποίο πρότεινε και ψήφισε η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ, δεν αφορούν μόνο στην περσινή χρονιά. Θα συνεχιστούν και στις σοδειές των επόμενων χρόνων, αν οι βαμβακοπαραγωγοί, με τον αγώνα τους, δεν ανατρέψουν αυτόν τον κανονισμό.

Η υπόσχεση της κυβέρνησης για συμπληρωματική εθνική ενίσχυση, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την ΕΕ είναι ψεύτικη, όπως ψεύτικες αποδείχτηκαν και οι υποσχέσεις για ενιαία τιμή του βαμβακιού και για επιστροφή 45-50 δραχμών το κιλό. Στόχος και αυτής της υπόσχεσης είναι η καλλιέργεια κλίματος αναμονής στους βαμβακοπαραγωγούς και ο εκφυλισμός της αγανάκτησής τους και των αγωνιστικών τους διαθέσεων.

Αν ήθελε η κυβέρνηση να δώσει συμπληρωματική εθνική ενίσχυση θα την είχε δώσει, όπως άλλωστε έδωσε προεκλογικά το Μάρτη 2000 με τη μορφή του δανείου που μέχρι σήμερα είναι παγωμένο, εθνική ενίσχυση 40 δρχ. το κιλό για το βαμβάκι και 30 δρχ. το κιλό για το λάδι.

Οι τιμές του λαδιού, παρά τη μικρή παραγωγή, καθηλώθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων εκτινάχτηκαν στα ύψη.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση με αυταρχικές και αυθαίρετες μεθοδεύσεις γκεμπελικής έμπνευσης, προσπαθεί να τιμωρήσει με βαριά πρόστιμα τους ελαιοπαραγωγούς που δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς της και έκαναν ένσταση για την επιδοτούμενη παραγωγή εσοδείας 2000-01. Τα πρόστιμα αυτά έχουν στόχο να τσακίσουν κάθε φωνή αντίστασης των μικρομεσαίων αγροτών στις αυθαίρετες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Στα ροδάκινα, οι τιμές με ευθύνη και της διεπαγγελματικής οργάνωσης διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή τους ήταν σημαντικά μειωμένη, με αποτέλεσμα το συνολικό εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών να είναι στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές. Οι τιμές αυτές αποδείχνουν τον αντιαγροτικό ρόλο των ομάδων παραγωγών και των διεπαγγελματικών οργανώσεων που συστάθηκαν και λειτουργούν με τις ευλογίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ σαν μακρύ χέρι των εμποροβιομηχάνων και "Δούρειος ίππος" για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Οι τιμές στα οπωροκηπευτικά εξανεμίστηκαν από τις αθρόες εισαγωγές που έγιναν με τις ευλογίες της κυβέρνησης, για να πέσει τάχα ο πληθωρισμός, αλλά και την αισχροκέρδεια των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών.

Οι αποζημιώσεις στους αγρότες που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία δεν έχουν ακόμα καταβληθεί, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι μέχρι τον Μάη θα είχε δοθεί το μεγαλύτερο μέρος σαν προκαταβολή. Ταυτόχρονα, ο ΕΛΓΑ κινδυνεύει με χρεοκοπία, επειδή δε χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι δεν καλύπτει το γεωργικό κεφάλαιο και το σύνολο των ζημιών.

Την ίδια περίοδο που 200.000 αγρότες είναι ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές στο νέο ΟΓΑ, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την αγροτική εστία προσπαθεί να ξεγελάσει τους αγρότες και να δείξει ότι τάχα ενδιαφέρεται για τα οξυμένα κοινωνικά τους προβλήματα. Οι αγρότες όμως δεν ξεχνούν ότι αυτά τα προβλήματα που καπηλεύεται η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα της δικής της αντιαγροτικής πολιτικής. Ξέρουν επίσης ότι η αγροτική εστία θα είναι ένας ακόμη μηχανισμός για να μειωθεί το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης.

Η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ θα συρρικνώσει παραπέρα την αγροτική παραγωγή, θα αποδεκατίσει το αγροτικό εισόδημα και θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Κι αυτό, γιατί θα μειωθούν σταδιακά κατά 20% οι επιδοτήσεις, θα αποσυνδεθούν από την αγροτική παραγωγή και θα συνδεθούν υποκριτικά με διάφορα περιβαλλοντικά προσχήματα, για να είναι δυνατή η περικοπή τους όπως σχεδιάζεται στα καπνά, στο λάδι και σε άλλα προϊόντα.

Με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ συμφωνεί η κυβέρνηση και τα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο την ΕΕ, αλλά προσποιούνται ότι διαφωνούν, για να μην αποκοπούν από τους μικρομεσαίους αγρότες. Γι' αυτό αυτή η διαφωνία δεν πρέπει να ξεγελάσει κανένα μικρομεσαίο αγρότη.

Ζήσαμε στο πετσί μας αυτή την πολιτική και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δε βελτιώνεται. Χρέος μας είναι να την ανατρέψουμε, αν θέλουμε να επιβιώσουμε.

Μέσα από τους αγώνες μας τα προηγούμενα χρόνια, εκτός των άλλων, γνωρίσαμε τους συμμάχους μας αλλά και τους άσπονδους φίλους μας.

Αναμετρηθήκαμε με τον κυβερνητικό και κρατικό μηχανισμό, που με το μαστίγιο και το καρότο προσπάθησε να συκοφαντήσει, να διασπάσει και να υπονομεύσει τους αγώνες μας χρησιμοποιώντας σαν «Δούρειο ίππο» τις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ.

Αποκαλύψαμε την υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των αγροτικών της στελεχών, που στα λόγια αναγνώριζαν το δίκιο μας αλλά στην πράξη έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υπονομεύσουν τους αγώνες μας και στις κρίσιμες στιγμές διέλυαν τα μπλόκα.

Στις επικείμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να τους πληρώσουν με το ανάλογο τίμημα.

Με όπλα την εμπειρία μας, την ενότητά μας, την αλληλεγγύη των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, για να αποτρέψουμε το ξεκλήρισμά μας.

Η ΠΑΣΥ παίρνει πρωτοβουλία μαζί με τις εργατικές συσπειρώσεις και οργανώσεις, με άλλα λαϊκά κινήματα, για τη συνδιοργάνωση συλλαλητηρίου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη.

Καλούμε τις αγροτικές οργανώσεις (Ομοσπονδίες, Αγροτικούς Συλλόγους-Συντονιστικές Επιτροπές) να προγραμματίσουν τη συμμετοχή τους στην αγωνιστική απάντηση, που θα δώσει η μικρομεσαία αγροτιά στην αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Ολοι στο παναγροτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ