ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ματωμένη «αποχώρηση»...

Παντού τα ισραηλινά τανκς

Associated Press

Παντού τα ισραηλινά τανκς
ΤΖΕΝΙΝ-ΡΑΜΑΛΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος βρήκε χτες το θάνατο από πυρά του ισραηλινού στρατού στο Μπιρκίν, ένα μικρό χωριό έξω από την Τζενίν, καθώς πεζικάριοι και άρματα μάχης πραγματοποιούσαν εισβολή στην περιοχή της βόρειας Δυτικής Οχθης. Επρόκειτο για ένα παιδί 13 χρόνων, τον Μαχμούντ Αμίν Αμπού Ουντέχ. Αλλος ένας ανήλικος νεκρός στον απίστευτο κατάλογο των θυμάτων της κατοχής. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι «προσπαθεί να ελέγξει την πληροφορία». Ως συνήθως, τα παλικάρια του Αριέλ Σαρόν πρώτα πυροβολούν και μετά κάνουν ερωτήσεις...

Κατά τα λοιπά, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ασχολούνταν χτες με την περιλάλητη «έναρξη της αποχώρησης κατά φάσεις» των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη που (λεπτομέρεια: παρανόμως) επανακατέλαβαν εδώ και μήνες. Ο υπουργός Εσωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής δεσμεύτηκε για «ηρεμία» από πλευράς Παλαιστινίων, ωστόσο αναλυτές θεωρούσαν «αμφίβολο» αν μπορούσε να τηρηθεί η υπόσχεση αυτή καθώς η Χαμάς, η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ αλλά και αρκετές από τις υπόλοιπες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις δεσμεύονται να συνεχίσουν τις ενέργειές τους κατά των κατοχικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, Μπινιαμίν Μπεν Ελιέζερ, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αρχίσουν να αποχωρούν από τη Γάζα (τμήματά της, για την ακρίβεια) και στη συνέχεια τη Βηθλεέμ, και θα αντικατασταθούν από Παλαιστίνιους αστυνομικούς.

Παλαιστίνιοι που «απειθάρχησαν» στην απαγόρευση της κυκλοφορίας μπαίνουν στη σειρά για «έλεγχο»...

Associated Press

Παλαιστίνιοι που «απειθάρχησαν» στην απαγόρευση της κυκλοφορίας μπαίνουν στη σειρά για «έλεγχο»...
Στις Βρυξέλλες, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, «εξήρε» το σχέδιο αποχώρησης. Αυτή, είπε (αν εφαρμοστεί), «θα προλειάνει το έδαφος για προώθηση της συνεργασίας Ισραήλ- Παλαιστινιακής Αρχής σε ποικίλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο άμεσο ήδη μέλλον».

Η αποχώρηση, η εφαρμογή με άλλα λόγια της «συμφωνίας» που «επιτεύχθηκε», κάτι αρκετά σπάνιο, χωρίς αμερικανική ή ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, δεν ήταν σαφές πότε θα αρχίσει. Ο ισραηλινός στρατός συνηθίζει να περιμένει να πέσει η νύχτα για τις επιχειρήσεις του. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, θα στείλουν ειδικούς στην Ιεριχώ για να εκπαιδεύσουν τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Πέρα από τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, στη συμφωνία αντιτίθενται και έποικοι, που βλέπουν στην αποχώρηση του ισραηλινού στρατού «ξεκάθαρα σημάδια ότι αυτό που σχεδιάζεται είναι να παραδοθούμε στην Παλαιστινιακή Αρχή»! Η ισραηλινή κυβέρνηση πάντως έκανε σαφές πως το σημαντικό γι' αυτήν - ώστε, εννοείται, να μην καταλάβει ξανά τις περιοχές που θα αφήσει - είναι «να υπάρξει έλεγχος των τρομοκρατικών ενεργειών».

Η εφημερίδα Χα'αρέτζ έγραφε χτες ότι η συμφωνία Ελιέζερ ίσως αποδειχθεί η αφορμή ενός «εσωτερικού πολιτικού πολέμου» ανάμεσα στον υπουργό Αμυνας και στον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν...

Αναζητώντας ό,τι έχει απομείνει στα ερείπια του σπιτιού τους

Associated Press

Αναζητώντας ό,τι έχει απομείνει στα ερείπια του σπιτιού τους
Πέρα από τις «υποσχέσεις» όμως, η βία συνεχιζόταν. Στη Νάμπλους χτες, σύμφωνα με μάρτυρες, «πολλοί Παλαιστίνιοι» και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, κι ένας Παλαιστίνιος βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, από την ανταλλαγή πυρών στην κεντρική αγορά της πόλης. Λίγο αργότερα, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε ένα σπίτι στην πόλη.

Μια θετική εξέλιξη της Κυριακής ήταν η προσωρινή απαγόρευση της χρήσης, από τον ισραηλινό στρατό, της «διαδικασίας του γείτονα». Ο όρος σημασιοδοτεί τη χρήση Παλαιστίνιων αμάχων ως ασπίδας στις επιχειρήσεις του - οι στρατιώτες στέλνουν Παλαιστίνιους να ελέγξουν τους στόχους όπου πρόκειται να επιχειρήσουν. Πρόκειται για μια πρακτική που την περασμένη βδομάδα κόστισε τουλάχιστον δύο ζωές και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως την Μπ'Τσελέμ, η οποία κατήγγειλε ότι πρόκειται για απαράδεκτη παραβίαση των στοιχειωδέστερων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

ΙΡΑΚ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νεκρός ο Αμπού Νιντάλ;

ΡΑΜΑΛΛΑ, ΒΑΓΔΑΤΗ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο 65χρονος Σάμπρι αλ Μπάνα, γνωστός με το ψευδώνυμο Αμπού Νιντάλ, βρέθηκε νεκρός με τραύματα από σφαίρες στο Ιράκ πριν τρεις μέρες, ανέφεραν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα «παλαιστινιακές πηγές» στη Ραμάλλα.

Πηγές της οργάνωσης Φατάχ - Επαναστατικό Συμβούλιο, που ίδρυσε ο Αμπού Νιντάλ, ανέφεραν ότι βρέθηκε νεκρός υπό «μυστηριώδεις συνθήκες» και αμφέβαλλαν σχετικά με το αν «αυτοκτόνησε» ή «δολοφονήθηκε». Υπέφερε από τρομερούς πόνους λόγω της κατάστασης της υγείας του - έπασχε από λευχαιμία.

Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε, ούτε σχολιάστηκε, από επίσημες πηγές της Παλαιστινιακής Αρχής ή του Ιράκ, ως αργά χτες βράδυ. Ο Νιντάλ, ορκισμένος εχθρός του Γιάσερ Αραφάτ, ηγήθηκε μιας από τις πλέον διαβόητες οργανώσεις στον κόσμο, που πραγματοποίησε επιθέσεις σε 20 χώρες. Η οργάνωσή του θεωρείται υπεύθυνη για τον τραυματισμό του Ισραηλινού πρεσβευτή στο Λονδίνο Σλόμο Αργκόβ τον Ιούνη του 1982, αφορμή της ισραηλινής εισβολής στο Λίβανο - όπου έγιναν τρομερές σφαγές από τα στρατεύματα του Αριελ Σαρόν.

Ενας Λιβανέζος ειδικός στην ιρακινή πολιτική, ο Καϊράλα, δήλωσε ότι ο Αμπού Νιντάλ «επέστρεψε στο Ιράκ πριν 18 μήνες», αν και ο Σαντάμ Χουσεΐν θεωρούσε ότι ο Αμπού Νιντάλ είχε «προδώσει» τη Βαγδάτη στον πόλεμο του Κόλπου, συμμαχώντας με το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία. Αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ενδέχεται «ιρακινή δύναμη» να προσπάθησε να τον συλλάβει.

Ο αδελφός του Αμπού Νιντάλ, ο Μοχάμεντ αλ Μπάνα, που ζει στη Δυτική Οχθη, δήλωσε ότι έμαθε τις πληροφορίες αυτές από τα ΜΜΕ. «Δεν έχουμε μιλήσει, για 40 χρόνια σχεδόν. Μίλησα με φίλους και συγγενείς αλλά δε γνώριζαν αν βρισκόταν καν στη Βαγδάτη», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ «Αλ Τζαζίρα».

Ο Ισραηλινός Γιόσι Μέλμαν σχολίασε ότι ο Αμπού Νιντάλ είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει ακόμα και τον Γιάσερ Αραφάτ. Η οργάνωσή του είχε κατηγορηθεί για φόνους αντιπροσώπων της ΟΑΠ στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη, στη Μαδρίτη, στις Βρυξέλλες και το Κουβέιτ, καθώς και τη βομβιστική επίθεση κατά των γραφείων της ΟΑΠ στο Ισλαμαμπάντ, που είχε κοστίσει 4 ζωές. Για τις επιθέσεις αυτές είχε καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο από στρατοδικείο της Φατάχ το 1973.

Μένει πάντως να αποδειχθεί ποια είναι η τύχη του ανθρώπου που «κάποτε είχε τη φήμη που έχει σήμερα ο Οσάμα μπιν Λάντεν», όπως το έθεσε ο Μέλμαν...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ανθρωπιστικά» εγκλήματα...

ΚΑΜΠΟΥΛ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Την αναφορά περί θανάτου κάπου 1.000 Ταλιμπάν και μελών της αλ Κάιντα κατά τη μεταφορά τους μέσα σε κοντέινερς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο βορρά από τους άνδρες της Βόρειας Συμμαχίας, επανέφερε το περιοδικό Νιούζγουικ στο τελευταίο του τεύχος, επικαλούμενο απόρρητο έγγραφο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κατά το περιοδικό οι σοροί των θυμάτων «θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους κοντά σε μια από τις φυλακές της Βόρειας Συμμαχίας στην επαρχία Τζοουζτζάν, στο βόρειο Αφγανιστάν», πράγμα για το οποίο υπάρχουν επώνυμες μαρτυρίες - ενώ και η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία γνώριζε τι συνέβαινε.

Την Κυριακή, ο σύμβουλος επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Νταν Μπάρτλετ, επιχείρησε να αποποιηθεί των κατηγοριών για μαζικές δολοφονίες - γι' αυτό πρόκειται - στο Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι «τα ανθρωπιστικά ζητήματα» υπήρξαν «η πρώτη έγνοια» του προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους στον πόλεμο αυτό...

Παράλληλα άλλη μια αναφορά του ΟΗΕ έρχεται να προστεθεί στις «αρνητικές ειδήσεις» από το Αφγανιστάν για την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς αξιωματούχος του Οργανισμού ανέφερε πως η παραγωγή οπίου στη χώρα φθάνει σε αξία το 1 δισ. δολάρια, ποσό που μπορεί να μην αποτελεί το αντίστοιχο της δεκαετίας του '90 - όταν το Αφγανιστάν παρήγαγε το 70% της ηρωίνης παγκοσμίως - αλλά αποτελεί «τεράστια ποσότητα», όπως σχολίασε το BBC.

Την ίδια ώρα - άραγε σε μια προσπάθεια απόσπασης της προσοχής της αμερικανικής και διεθνούς κοινής γνώμης; - το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN έβγαλε στον αέρα βίντεο με μαχητές της αλ Κάιντα που, κατά τα σχόλια των παρουσιαστών, φέρονται να δοκίμασαν «τοξικά αέρια σε σκύλους και να εκπαιδεύονται σε τρομοκρατικές ενέργειες», γεγονός που, κατά το Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνει «τις κακόβουλες προθέσεις του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν» και καταδεικνύει «την αναγκαιότητα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ο Μπρ. Κιτάνοβιτς υποψήφιος στις εκλογές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Υποψήφιος στις σερβικές προεδρικές εκλογές της 29ης του Σεπτέμβρη θα είναι και ο γγ του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, Μπράνκο Κιτάνοβιτς. Σε χτεσινή ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται πως «οι πιο σοβαρές δυσκολίες, πέρα απ' τις οικονομικές, που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η χώρα είναι εκείνες που θέτει η σημερινή φιλοΝΑΤΟική κυβέρνηση, η οποία ασκεί τεράστιες πιέσεις στα ΜΜΕ προκειμένου αυτά να αποκλείσουν οποιαδήποτε φωνή και μορφή αντίθεσης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές»...

Και η ανακοίνωση του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας καταλήγει με την επισήμανση πως «οι επικείμενες εκλογές στη Σερβία θα μπορούσαν να γίνουν η απαρχή ενός μεγάλου λαϊκού και κοινωνικού κινήματος με στόχο την απομάκρυνση της σημερινής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης απ' την εξουσία».

ΡΩΣΙΑ
Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου

ΜΟΣΧΑ.--

Ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό ελικόπτερο, τύπου Μι-26, συνετρίβη χτες πέντε χιλιόμετρα έξω από τη στρατιωτική βάση Κάνκαλα, (κοντά στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόσνι) με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 80 ατόμων από το σύνολο των 117 επιβαινόντων.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ο πιλότος του γιγάντιου στρατιωτικού ελικοπτέρου «εντόπισε φλόγες» στο μηχανικό τμήμα του σκάφους, και ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου πως θα επιχειρούσε αναγκαστική προσγείωση. Ο Νικολάι Ντεργιάμπιν, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, απέρριψε το ενδεχόμενο η αιτία συντριβής του ελικοπτέρου να ήταν επίθεση Τσετσένων ανταρτών, όπως ακριβώς υποστήριξαν μιλώντας στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ πηγές προσκείμενες σε Τσετσένους αντάρτες. Σύμφωνα μ' αυτή την εκδοχή, το ελικόπτερο συνετρίβη λίγο αφότου χτυπήθηκε, είτε από οκτώ ρουκέτες, είτε από πυρά αυτόματων πυροβόλων όπλων Τσετσένων ανταρτών...

Στο ελικόπτερο επέβαιναν, πέρα από το πενταμελές πλήρωμα, 112 Ρώσοι στρατιώτες που μετέβαιναν από το Μοζντόκ της Βόρειας Οσετίας στη βάση Κάνκαλα προκειμένου να ενισχύσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία. Λίγη ώρα μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής η οποία καλείται να διενεργήσει «εξονυχιστική έρευνα» για τα αίτια συντριβής του στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Σπάνιο ντοκουμέντο για τα βιολογικά όπλα των ΗΠΑ στην Κορέα!

ΤΟΚΙΟ.--

Ιάπωνες ερευνητές έδωσαν χτες στη δημοσιότητα αντίγραφο ενός συγκλονιστικού φιλμ, διάρκειας 20 λεπτών, που τράβηξαν το 1952 Βορειοκορεάτες μέλη του εθνικού κορεατικού κινηματογραφικού στούντιο και στο οποίο καταγράφεται η χρήση βιολογικών όπλων απ' τους Αμερικανούς στη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου (1950-53).

Στο φιλμ, που κοινοποίησαν στον Τύπο οι Ιάπωνες ερευνητές, καταγράφεται η ρίψη μολυσμένων με βιολογικά όπλα εντόμων και ερπετών από αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη. Επίσης, καταγράφεται ο εφιάλτης που έζησαν χιλιάδες Κορεάτες που μολύνθηκαν απ' τα βρώμικα όπλα, οι προσπάθειες και οι τρόποι των τοπικών αρχών να αντεπεξέλθουν σ' αυτή την επίθεση, αλλά και η μαρτυρία ενός αιχμάλωτου Αμερικανού πιλότου που παραδέχεται τη χρήση βιολογικών όπλων απ' τον αμερικανικό στρατό.

Η ομάδα Ιαπώνων ερευνητών με επικεφαλής τον λέκτορα του πανεπιστημίου «Σιζουόκα» Μασατάκα Μόρι επισκέφτηκε την Πιονγιάνγκ και τη βορειοανατολική Κίνα απ' τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου, για να μελετήσει πρακτικές βιολογικού πολέμου, τις οποίες η Ουάσιγκτον εδώ και χρόνια αρνείται πως χρησιμοποίησε στη διάρκεια του πολέμου στην Κορέα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ