Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ανθρωπιστικά» εγκλήματα...

ΚΑΜΠΟΥΛ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Την αναφορά περί θανάτου κάπου 1.000 Ταλιμπάν και μελών της αλ Κάιντα κατά τη μεταφορά τους μέσα σε κοντέινερς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο βορρά από τους άνδρες της Βόρειας Συμμαχίας, επανέφερε το περιοδικό Νιούζγουικ στο τελευταίο του τεύχος, επικαλούμενο απόρρητο έγγραφο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κατά το περιοδικό οι σοροί των θυμάτων «θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους κοντά σε μια από τις φυλακές της Βόρειας Συμμαχίας στην επαρχία Τζοουζτζάν, στο βόρειο Αφγανιστάν», πράγμα για το οποίο υπάρχουν επώνυμες μαρτυρίες - ενώ και η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία γνώριζε τι συνέβαινε.

Την Κυριακή, ο σύμβουλος επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Νταν Μπάρτλετ, επιχείρησε να αποποιηθεί των κατηγοριών για μαζικές δολοφονίες - γι' αυτό πρόκειται - στο Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι «τα ανθρωπιστικά ζητήματα» υπήρξαν «η πρώτη έγνοια» του προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους στον πόλεμο αυτό...

Παράλληλα άλλη μια αναφορά του ΟΗΕ έρχεται να προστεθεί στις «αρνητικές ειδήσεις» από το Αφγανιστάν για την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς αξιωματούχος του Οργανισμού ανέφερε πως η παραγωγή οπίου στη χώρα φθάνει σε αξία το 1 δισ. δολάρια, ποσό που μπορεί να μην αποτελεί το αντίστοιχο της δεκαετίας του '90 - όταν το Αφγανιστάν παρήγαγε το 70% της ηρωίνης παγκοσμίως - αλλά αποτελεί «τεράστια ποσότητα», όπως σχολίασε το BBC.

Την ίδια ώρα - άραγε σε μια προσπάθεια απόσπασης της προσοχής της αμερικανικής και διεθνούς κοινής γνώμης; - το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN έβγαλε στον αέρα βίντεο με μαχητές της αλ Κάιντα που, κατά τα σχόλια των παρουσιαστών, φέρονται να δοκίμασαν «τοξικά αέρια σε σκύλους και να εκπαιδεύονται σε τρομοκρατικές ενέργειες», γεγονός που, κατά το Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνει «τις κακόβουλες προθέσεις του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν» και καταδεικνύει «την αναγκαιότητα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ