ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βδομάδα συναντήσεων και συνεδριάσεων

Επιστροφή στο κλεινόν - όσο και άσχημα «πληγωμένο» από μια σύντομη καλοκαιρινή μπόρα - άστυ για τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, αλλά και για τα περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Το κυβερνητικό επιτελείο και προσωπικά ο πρωθυπουργός επιθυμούν να εκπέμψουν την εικόνα της έναρξης σκληρής δουλιάς, ενώ αντίστοιχα η κομματική ηγεσία την εικόνα της παγκινητοποίησης. Στόχος και στις δύο περιπτώσεις η αναστροφή της αρνητικής εικόνας του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών, με το βλέμμα βέβαια πάντοτε στραμμένο στις βουλευτικές εκλογές του 2004.

Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα των επόμενων ημερών αναμένεται να είναι βαρύ. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον γραμματέα του κόμματος, Κ. Λαλιώτη, ενδεχομένως και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρ. Πρωτόπαππα, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, με κύριο θέμα συζήτησης την οικονομικού περιεχομένου ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, για την πορεία των ερευνών που αφορούν στη «17Ν», με τον υπουργό Γεωργίας, Γ. Δρυ, κ.ά.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσουν διαδοχικά το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα ασχοληθεί με θέματα Παιδείας, καθώς και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κ. Σημίτης πιθανολογείται πως θα κινηθεί στο γνωστό μοτίβο της προτροπής των κυβερνητικών στελεχών σε ένταση της προσπάθειας και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης μπροστά και στις εκλογές. Σε ό,τι αφορά σε αυτές καθεαυτές τις εκλογές η σημερινή συνάντηση με τον Κ. Λαλιώτη θεωρείται κρίσιμη καθώς - όπως λέγεται - στη διάρκειά της θα οριστικοποιηθεί η τριάδα των υποψηφίων για την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα.

Αλλωστε, τις επόμενες μέρες ο Κ. Λαλιώτης αναμένεται να αρχίσει περιοδείες σε αρκετές περιοχές της χώρας με αντικείμενο τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Σε άμεση διασύνδεση με το ΝΑΤΟ

Παραπέρα εξάρτηση της Εθνικής Αμυνας από το ΝΑΤΟ, όσον αφορά στις προμήθειας και στον έλεγχο των αποθεμάτων του πολεμικού υλικού του Ελληνικού Στρατού, σηματοδοτεί ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός του όλου συστήματος προμήθειας, αποθήκευσης, συντήρησης, διαχείρισης και ελέγχου. Πρόκειται για τα είδη ιματισμού, υπόδησης, εξάρτυσης, στρατωνισμού-στρατοπεδείας, για ανταλλακτικά όπλων και οπλικών συστημάτων και για τη συντήρηση των πυρομαχικών και εκρηκτικών του Ελληνικού Στρατού.

Στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του Στρατού Ξηράς, όπως ανακοίνωσε χτες το Γενικό Επιτελείο Στρατού, δημιουργήθηκε εδώ και δύο χρόνια το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Υλικών Στρατού (ΟΣΕΥΣ), το οποίο λειτουργεί στα πλαίσια του Σώματος Υλικού Πολέμου (ΣΥΠ). Η ανακοίνωση αυτή προφανώς γίνεται με αφορμή την πρόσφατη κλοπή όπλων από στρατόπεδο της Κω, που οδήγησε στην ανάδειξη του όλου θέματος της φύλαξης των όπλων και των πυρομαχικών. Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας χρησιμοποίησε το θέμα σαν άλλοθι για να προβάλει την ανάγκη επιτάχυνσης της αναδιάρθρωσης του Στρατού Ξηράς κατά τα πρότυπα και τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ.

Ετσι, σύμφωνα με το ΓΕΣ, το νέο Σύστημα Ελέγχου Υλικών Στρατού συμβάλλει στην «κωδικοποίηση και μέριμνα τυποποίησης, κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, των υλικών αρμοδιότητας Υλικού Πολέμου και των Πυρομαχικών». Επίσης, προβλέπεται «διασύνδεση του ΟΣΕΥΣ με τις πηγές προμήθειας του ΝΑΤΟ», μέσω του Κέντρου Ελέχγου Υλικών (ΚΕΥ) που λειτουργεί στο ΣΥΠ. Το ΚΕΥ έχει δικτυακή επικοινωνία με τις πηγές προμήθειας εξωτερικού FMS (Foreign Millitary Sales), τη λεγόμενη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, τον ανεφοδιαστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ, NAMSA, τη λέσχη LEOPARD της Γερμανίας και άλλους φορείς. Αυτή η επικοινωνία, αναφέρεται, «εξυπηρετεί την άμεση ενημέρωση και συνεργασία σε θέματα υποστήριξης της χώρας μας με τα αναγκαιούντα ανταλλακτικά εξασφαλίζοντας οικονομικά και επιχειρησιακά οφέλη».

ΓΡΑΜΜΟΣ
Τίμησαν τους αγωνιστές Δημοκρατικού Στρατού

Τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) που έπεσαν στις μάχες στο Γράμμο και το Βίτσι τίμησαν την Κυριακή εκατοντάδες αντιστασιακοί, απλοί πολίτες και νεολαίοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε στο «Χάρο» Κοτύλης Γράμμου. Την εκδήλωση τιμής και μνήμης διοργάνωσαν η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Επιτροπή ΠΕΑΕΑ Δυτικής Μακεδονίας.

Μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης, αντάμωσαν αγωνιστές από όλους τους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Κοζάνη), από Σέρρες, Κιλκίς, Ημαθία, αλλά και πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Μαχητές που πολέμησαν πλάι - πλάι το 1948 αντάμωσαν και έσφιξαν τα χέρια μετά από 54 ολόκληρα χρόνια.

Κατέθεσαν στεφάνια στο σημείο όπου πριν τρία χρόνια οι αντιστασιακές οργανώσεις τοποθέτησαν τιμητική πλακέτα, στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν. Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο Ν. Στολτίδης, μέλος του ΝΓ Κοζάνης της ΚΝΕ και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Κοζάνης Κ. Τσαουσίδης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Νικόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης της Κοτύλης το 1947. Στη θυσία των τελευταίων μαχητών που όταν πια έμειναν χωρίς πυρομαχικά, επέλεξαν να πέσουν στον γκρεμό του «χάρου» αντί να παραδοθούν στους ταγματασφαλίτες.

Επίσης αναφέρθηκε στο ιστορικό του μεγάλου ελιγμού του ΔΣΕ από το Γράμμο στο Βίτσι και κατέληξε μιλώντας για τα καθήκοντα που απορρέουν από τον αγώνα και τη θυσία των ηρώων μαχητών. Για το χρέος που παρέλαβαν ως παρακαταθήκη οι νέες γενιές, να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, για μια κοινωνία δίκαιη και σοσιαλιστική.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικό συγκρότημα από το Αργος Ορεστικό Καστοριάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ