Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΟΣ
Τίμησαν τους αγωνιστές Δημοκρατικού Στρατού

Τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) που έπεσαν στις μάχες στο Γράμμο και το Βίτσι τίμησαν την Κυριακή εκατοντάδες αντιστασιακοί, απλοί πολίτες και νεολαίοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε στο «Χάρο» Κοτύλης Γράμμου. Την εκδήλωση τιμής και μνήμης διοργάνωσαν η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Επιτροπή ΠΕΑΕΑ Δυτικής Μακεδονίας.

Μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης, αντάμωσαν αγωνιστές από όλους τους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Κοζάνη), από Σέρρες, Κιλκίς, Ημαθία, αλλά και πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Μαχητές που πολέμησαν πλάι - πλάι το 1948 αντάμωσαν και έσφιξαν τα χέρια μετά από 54 ολόκληρα χρόνια.

Κατέθεσαν στεφάνια στο σημείο όπου πριν τρία χρόνια οι αντιστασιακές οργανώσεις τοποθέτησαν τιμητική πλακέτα, στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν. Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο Ν. Στολτίδης, μέλος του ΝΓ Κοζάνης της ΚΝΕ και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Κοζάνης Κ. Τσαουσίδης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Νικόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης της Κοτύλης το 1947. Στη θυσία των τελευταίων μαχητών που όταν πια έμειναν χωρίς πυρομαχικά, επέλεξαν να πέσουν στον γκρεμό του «χάρου» αντί να παραδοθούν στους ταγματασφαλίτες.

Επίσης αναφέρθηκε στο ιστορικό του μεγάλου ελιγμού του ΔΣΕ από το Γράμμο στο Βίτσι και κατέληξε μιλώντας για τα καθήκοντα που απορρέουν από τον αγώνα και τη θυσία των ηρώων μαχητών. Για το χρέος που παρέλαβαν ως παρακαταθήκη οι νέες γενιές, να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, για μια κοινωνία δίκαιη και σοσιαλιστική.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικό συγκρότημα από το Αργος Ορεστικό Καστοριάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ