ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Ανησυχία για ασθένειες και τοξικά

Σκηνή από τη Βουδαπέστη

Associated Press

Σκηνή από τη Βουδαπέστη
Την εκδήλωση ασθενειών προσπαθούν τώρα να αποτρέψουν οι αρχές στην Τσεχία και στη Γερμανία. Καθώς τα νερά αποσύρονται από τη Δρέσδη και την Πράγα, προσπάθειες γίνονται να καθαριστούν οι πόλεις αυτές, καθώς και άλλες παραποτάμιες περιοχές, από τα συντρίμμια και τα μπάζα που δημιούργησαν οι πλημμύρες, καθώς και από τα πτώματα νεκρών ζώων που παρασύρθηκαν από τα νερά.

Παράλληλα, φόβοι εκφράζονται για πιθανές τοξικές διαρροές στα νερά του Ελβα από το χημικό εργοστάσιο του Σπόλανα (25 χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας), που βρισκόταν επί μέρες βυθισμένο κάτω από τα νερά. Οι αρχές στην Τσεχία ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει φόβος οικολογικής καταστροφής, αλλά παραδέχτηκαν ότι έγιναν λάθη κατά την αποθήκευση τοξικών ουσιών, γεγονός που ενδέχεται να έχει προκαλέσει διαρροές. Το εργοστάσιο αναμενόταν να επισκεφτεί χτες και ο Γερμανός υπουργός περιβάλλοντος Γιούργκεν Τρίτιν μαζί με τον Τσέχο ομόλογό του Λίμπορ Αμπροζεκ, για να ενημερωθούν για την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή στη Γερμανία τα χειρότερα δείχνουν να έχουν περάσει, αφού σώθηκε το Μαγδεμβούργο, η δεύτερη μεγάλη πόλη της Γερμανίας μετά τη Δρέσδη που απειλούνταν από την υπερχείλιση του ποταμού Ελβα. Τα νερά στην πόλη του Μαγδεμβούργου δεν ξεπέρασαν τελικά τα πρόχειρα αναχώματα από αμμόσακους που όρθωσαν στις όχθες του ποταμού οι κάτοικοι της πόλης. Πόλεις και χωριά κατά μήκος του Ελβα συνεχίζουν να είναι σε κατάσταση συναγερμού και χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κάτω Σαξονίας ανακοίνωσε πως περιμένει ότι τα φράγματα θα κρατήσουν. Μετά το Μαγδεμβούργο, δεν υπάρχουν άλλες μεγάλες πόλεις στο ρου του Ελβα μέχρι το Αμβούργο, το οποίο δεν αναμένεται να πλημμυρίσει. Τη Δευτέρα ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την προτεινόμενη για το 2003 φοροαπαλλαγή μέχρι το 2004, έτσι ώστε να απελευθερώσει 7.5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι ζημιές στην Κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με πρώιμους υπολογισμούς, ανέρχονται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη Ρουμανία, οι πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή άλλων δύο ανθρώπων χθες, ανεβάζοντας σε 12 τον απολογισμό των νεκρών από την κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα τον τελευταίο μήνα. Οπως διευκρίνισε η ρουμανική αστυνομία ένας 21χρονος και ένας 16χρονος παρασύρθηκαν από πλημμυρισμένο χείμαρρο, ενώ βρίσκονταν σε γέφυρα στο χωριό Βουλκάν. Οι ζημιές στη Ρουμανία ξεπερνούν τα 31,2 εκατομμύρια ευρώ.

Στη Γιουγκοσλαβία οι αρχές περιμένουν τα φουσκωμένα νερά του Δούναβη να φτάσουν από την Ουγγαρία τις επόμενες ημέρες, αλλά δηλώνουν ότι τα υπάρχοντα αναχώματα θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν τον κίνδυνο πλημμυρών.

Αξιοσημείωτες είναι, ωστόσο, οι δηλώσεις του Γερμανού ερευνητή Φρέντερικ Φέστερ (μέλος της Λέσχης της Ρώμης, ενός φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν προσωπικότητες από 52 χώρες) στο δημόσιο ραδιοσταθμό Deutschlandradio, πως οι πλημμύρες που πλήττουν την ανατολική Γερμανία εδώ και δέκα ημέρες εξηγούνται από την υπερθέρμανση του κλίματος, αλλά και από την κακή χωροταξική πολιτική.

Ο Φέστερ επέκρινε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι φυσικές λεκάνες απορροής των υδάτων έχουν κλείσει για να μετατραπούν σε ζώνες επαγγελματικής δραστηριότητας, προσφέροντας με τη σειρά του στη συζήτηση των τελευταίων ημερών για τα αίτια των καταστροφών και το ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα.

Σε άλλα νέα, οι Κινεζικές αρχές προειδοποιούν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκληθούν τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες καθώς η στάθμη του νερού στη δεύτερη σε μέγεθος λίμνη της Κίνας, Ντονγκτίνγκ, ανεβαίνει απειλώντας να σπάσει τα φράγματα στις όχθες της. Ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν ανεβάσει τη στάθμη του νερού μισό μέτρο πάνω από τα όρια επιφυλακής των 32 μέτρων, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Η λίμνη του Ντονγκτίνγκ χύνεται στον ποταμό Γιάνγκ Τσέε και σε περίπτωση που πλημμυρίσει θα θέσει σε κίνδυνο περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Κίνα τους τελευταίους δύο μήνες από πλημμύρες.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανάβουν ξανά οι μάχες

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Με τις τοπικές εκλογές στο Κασμίρ να απέχουν μόλις μερικές βδομάδες, και έναν κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη να κατευθύνεται στην Ινδία, η βία στο διαφιλονικούμενο από την Ινδία και το Πακιστάν κρατίδιο ανεβαίνει κατακόρυφα και πάλι. Σύμφωνα με δηλώσεις Ινδών αξιωματούχων, τις τρεις τελευταίες μέρες έχουν σκοτωθεί κάπου 26 «ακτιβιστές» που επιχειρούσαν να εισβάλουν στο Ινδικό Κασμίρ από το Πακιστάν - χτες μόνον οι συνοριακοί φρουροί σκότωσαν εννέα. Σε άλλα επεισόδια βίας στην ίδια περιοχή σκοτώθηκαν και δύο αστυνομικοί.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτεϊτζ, αναμένεται στην Ινδία στις 23 και 24 του Αυγούστου.

Σε άλλο κρατίδιο, στο μεταξύ, στην Τριπούρα, μέλη μιας τοπικής αυτονομιστικής οργάνωσης, του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Τριπούρα (NLFT), έστησαν ενέδρα σε περίπολο του ινδικού στρατού και σκότωσαν 20 στρατιώτες στο Χιραπούρ της δυτικής Τριπούρα.

H οργάνωση NLFT, που τοποθετείται ενάντια στους Βενγκαλέζους μετανάστες, οι οποίοι πήγαν στο κρατίδιο μετά το χωρισμό της Ινδίας το 1947 από το Ανατολικό Πακιστάν (σήμερα Μπανγκλαντές), και τους θεωρεί ξένους που έχουν μετατρέψει τους τοπικούς πληθυσμούς σε μειονότητα, μάχεται για την ανεξαρτησία της Τριπούρα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες επιχειρήσεις καταστολής

ΑΓΚΥΡΑ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Η τουρκική αστυνομία εισέβαλε χτες στα γραφεία δύο περιοδικών της Ταγιάντ και συνέλαβε 21 ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένα μέλος «παράνομης αριστερής οργάνωσης», μετέδιδαν χτες το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» και το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Δεν έγινε σαφής ο λόγος της βίαιης εισβολής των αστυνομικών στα γραφεία, πάντως το «Ανατολή» μετέδωσε ότι ένας από τους συλληφθέντες ήταν μέλος του Λαϊκού Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου (DHKP-C). Πρόκειται για την οργάνωση που συνεχίζει την απεργία πείνας ενάντια στις φυλακές τύπου F και τα Λευκά Κελιά, οι νεκροί της οποίας πλησιάζουν πλέον τους 100.

ΡΩΣΙΑ
«Καταρρίφθηκε» το ελικόπτερο;

ΜΟΣΧΑ.--

Ενώ ο αριθμός των θυμάτων από τη συντριβή -τη Δευτέρα- ενός τεράστιου ελικοπτέρου στο Βόρειο Καύκασο είχε ανέβει χτες στους 114, οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι βρέθηκε ένας φορητός εκτοξευτής πυραύλων Στρέλα, το αντίστοιχο του αμερικανού Στίνγκερ, κοντά στο σημείο της πτώσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τον χρησιμοποίησαν Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες για να το καταρρίψουν.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Ιντερφάξ και Ιτάρ-Τας, την πληροφορία περί εύρεσης του πυραύλου που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για το πλήγμα κατά του γιγαντιαίου μεταγωγικού ελικοπτέρου Mi-26, της Μικογιάν, που θεωρείται το αντίστοιχο του τύπου Σινούκ της αμερικανικής Σικόρσκι, έδωσε πηγή στο αρχηγείο των ρωσικών δυνάμεων στο Βόρειο Καύκασο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Ιντερφάξ ότι αντιλήφθηκαν ίχνη καπνού χαρακτηριστικό ενός πυραύλου Στρέλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ