ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποχωρεί ... εισβάλλοντας ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

ΡΑΜΑΛΑ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού σκότωσαν χτες το απόγευμα τον αδελφό του ηγέτη της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), σύμφωνα με όσα δήλωναν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία παλαιστινιακές πηγές. Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε την είδηση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν σε σπίτι όπου διέμενε ο Μοχάμεντ Σααντάτ, αδελφός του Αχμέντ Σααντάτ, του ηγέτη του PFLP, και τον σκότωσαν. Συγγενείς του νεκρού και ιατρικές πηγές στη Ραμάλα επιβεβαίωσαν την πληροφορία. Στον Αχμέντ Σααντάτ έχει επιβληθεί κατ' οίκον περιορισμός από την Παλαιστινιακή Αρχή από την 1η Μαΐου, κάτι που είχε απαιτήσει η ισραηλινή πλευρά, για να τερματίσει την πολιορκία του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ. Ο Σααντάτ, κατά την άποψη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ήταν εκείνος που «σχεδίασε» τη δολοφονία του σκληροπυρηνικού υπουργού Τουρισμού Ρεχάβαμ Ζεεβί σε ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ την 17η Οκτωβρίου 2001 -- σε αντίποινα της δολοφονίας από το Ισραήλ του Αμπού Αλί Μουσταφά, του προηγούμενου ηγέτη του PFLP, στις 27 Αυγούστου του 2001.

Στο μεταξύ, η εφαρμογή του σχεδίου του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, Μπεν Ελιέζερ, με κωδικό «Πρώτα η Γάζα», άρχισε, τουλάχιστον η αρχική του φάση, όχι όμως χωρίς σποραδικά επεισόδια βίας. Ενας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών που συνόδεψαν την αποχώρηση. Ο εμπνευστής του σχεδίου, Μπεν Ελιέζερ, απείλησε ανοιχτά πως «αν οι Παλαιστίνιοι δε σταματήσουν τη βία, ο στρατός θα επιστρέψει».

Ισραηλινοί στρατιώτες σε δράση

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες σε δράση
Στην ίδια μάχη, της «αποχώρησης» από τη Γάζα, το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, σκοτώθηκε ακόμα ένας έφηβος Παλαιστίνιος, ένα 15χρονο αγόρι από την Καν Γιουνίς. Η εκδοχή που έδινε χτες η εφημερίδα Χααρέτζ για τα γεγονότα ήταν ότι ελεύθεροι σκοπευτές της Χαμάς άνοιξαν πυρ, προκαλώντας την απάντηση των Ισραηλινών.

Εισβολή του ισραηλινού στρατού -πέρα από την Τουλκάρεμ- υπήρξε και στο χωριό αλ Γιαμούν, κοντά στην Τζενίν, με την «ανακάλυψη 25 αυτοσχέδιων βομβών» και τη σύλληψη 2 Παλαιστινίων. Στην εισβολή σκοτώθηκε και ένα μέλος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακτσα, κατά παλαιστινιακές πηγές.

Στο μεταξύ, η στρατιωτική πτέρυγα της Φατάχ εξέφρασε με τη σειρά της την αντίθεσή της στο σχέδιο «Πρώτα η Βηθλεέμ και η Γάζα» του Μπεν Ελιέζερ και του υπουργού Εσωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπντέλ Ραζάκ Γιεχίγιε, κάτι που είχαν κάνει τις προηγούμενες ημέρες η Χαμάς και η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ. Πάντως, χτες το απόγευμα παλαιστινιακές μηχανοκίνητες περίπολοι έφτασαν στις περιοχές που εγκατέλειψαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, με ανακοινώσεις τους, «καλωσόρισαν τη θετική εξέλιξη», που κατά την άποψή τους σηματοδοτεί η έναρξη της περιορισμένης ισραηλινής αποχώρησης, ωστόσο η αμερικανική πλευρά έσπευσε να διευκρινίσει ότι θεωρεί την εφαρμογή του σχεδίου Μπεν Ελιέζερ και ως «τεστ της παλαιστινιακής αξιοπιστίας».

«Αυτή η ισραηλινή αποχώρηση», σχολίασε από πλευράς Παλαιστινιακής Αρχής ο διαπραγματευτής της, Σαέμπ Ερεκάτ, «είναι η αρχή, όχι το τέλος. Αν αποτύχουμε, το τίμημα θα είναι ακόμη περισσότερη αιματοχυσία».

Φωνές κατά του σχεδίου δεν υψώθηκαν μόνο στην παλαιστινιακή πλευρά αλλά και στην ισραηλινή: χτες ο υπουργός Εφι Εϊτάμ, του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος, έλεγε εν εξάλλω ότι το σχέδιο δουλεύτηκε «πίσω από την πλάτη της κυβέρνησης», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν ότι «έχασε τον ηγετικό του ρόλο».

Σε άλλες εξελίξεις, η Παλαιστινιακή Αρχή συνέλαβε ένα φοιτητή, ο οποίος κατηγορείται ότι έδωσε στον ισραηλινό στρατό πληροφορίες οι οποίες οδήγησαν στη ρίψη μιας βόμβας με γόμωση ενός τόνου σε κτίριο στη Γάζα, που σκότωσε έναν κορυφαίο ισλαμιστή ακτιβιστή και 15 άλλους Παλαιστίνιους --ανάμεσά τους και 9 παιδιά--, τον Ιούλιο.

ΙΡΑΚ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αντιφάσεις για την τύχη του Αμπού Νιντάλ

ΒΑΓΔΑΤΗ, ΡΑΜΑΛΛΑ, ΑΤΛΑΝΤΑ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδιδε χτες δηλώσεις «ανώτατου Ιρακινού αξιωματούχου», που δεν κατονόμασε, κατά τις οποίες «επιβεβαιώνεται» ο θάνατος του Σάμπρι αλ Μπάνα, πιο γνωστού ως Αμπού Νιντάλ. Νωρίτερα η οργάνωσή του, Φατάχ - Επαναστατικό Συμβούλιο, είχε διαψεύσει τις πληροφορίες περί θανάτου του, με δήλωση εκπροσώπου της: «Ο Αμπού Νιντάλ είναι καλά και συνεχίζει την αποστολή του», είπε, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες περί αυτοκτονίας του ή δολοφονίας του από Ιρακινούς «δίδονται στη δημοσιότητα από εχθρικές μυστικές υπηρεσίες».

Η αραβόφωνη εφημερίδα Ασαρκ αλ Αουσατ (Λονδίνο), ανέφερε ότι ο Αμπού Νιντάλ δολοφονήθηκε, όταν οι ιρακινές αρχές ανακάλυψαν ότι η οργάνωσή του διατηρούσε σχέσεις με «ξένα καθεστώτα» -- υπονοώντας τις αρχές του Κουβέιτ.

Το «περίεργο» της δήλωσης του Ιρακινού αξιωματούχου είναι ότι το Ιράκ δεν είχε ποτέ παραδεχτεί επισήμως την παρουσία του Αμπού Νιντάλ στο έδαφός του. Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ υπήρχαν εκτιμήσεις περί του ότι ο Αμπού Νιντάλ είτε δολοφονήθηκε από Παλαιστίνιους είτε από Ιρακινούς, ενώ το σενάριο περί αυτοκτονίας του αποκλειόταν. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες περί θανάτου του ανθρώπου που κάποτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ως πρώτο στη λίστα των καταζητουμένων του.

Τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για το θάνατο του Αμπού Νιντάλ -- για να διαψευστούν στη συνέχεια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ