ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αποχώρηση» με νέες εισβολές, νέα φονικά...

Κτίριο που κατέστρεψε ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Κτίριο που κατέστρεψε ο ισραηλινός στρατός
ΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η περιλάλητη «αποχώρηση» του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και τη Βηθλεέμ δε σταμάτησε τα φονικά ούτε τη συνέχιση των ισραηλινών στρατιωτικών εισβολών: Χτες σειρά είχε η Χαν Γιουνίς, όπου ίλη με τουλάχιστον 20 άρματα μάχης, ελικόπτερα και πεζικάριοι κατεδάφισαν ένα μεγάλο κτίριο και ένα σπίτι. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έκαναν λόγο έως το βράδυ χτες για έναν νεκρό και κάπου 6 τραυματίες.

Η επίσημη εκδοχή από πλευράς του ισραηλινού στρατού ήταν πως η επιχείρηση στον καταυλισμό έγινε για την καταστροφή «θέσεων ελεύθερων σκοπευτών», από τις οποίες προχτές προήλθαν τα πυρά που κόστισαν τη ζωή ενός Ισραηλινού στρατιώτη από άνδρα της Χαμάς.

Ο νέος χτεσινός θάνατος, σύμφωνα με τις στατιστικές που κρατούν ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανεβάζει στους 2.453 τους νεκρούς από την έναρξη της Ιντιφάντα, το Σεπτέμβρη του 2000 - 1.808 είναι Παλαιστίνιοι και 602 Ισραηλινοί και Ισραηλινοί Αραβες.

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επιχείρηση και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ χτες, με στόχο «πυρήνα» της Χαμάς, και συνέλαβαν 15 Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς Αραβες που κατηγορούν ως «μέλη του» και ως ενεχόμενους σε επιθέσεις στο Ισραήλ με κάπου 80 νεκρούς - ανάμεσά τους κι αυτήν στο Ιουδαϊκό Πανεπιστήμιο. Ισραηλινές πηγές εκτιμούν ότι πρόκειται για τη «σημαντικότερη εξάρθρωση που έχουν κάνει μέχρι στιγμής» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το πιο απειλητικό όμως από πλευράς κυβέρνησης Σαρόν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, είναι η διαφαινόμενη πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει αυτήν την «εξάρθρωση» ως πρόσχημα: Ηδη κάνει λόγο για «συνέπειες», εννοώντας πιθανώς ότι προτίθεται να απελάσει κατοίκους της περιοχής από το σύνολο των 200.000 Παλαιστινίων που έχουν εκεί τις κατοικίες τους.

Παλαιστίνιοι τρέχουν να γλιτώσουν από τις ισραηλινές σφαίρες

Associated Press

Παλαιστίνιοι τρέχουν να γλιτώσουν από τις ισραηλινές σφαίρες
Κι ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή πιέζεται όχι μόνο να ανεχθεί αυτό που πρακτικά αποτελεί τη συνέχιση της κατοχής για «λόγους ασφαλείας», αλλά και να «πατάξει» την «τρομοκρατία», όρος με τον οποίο συλλήβδην η κυβέρνηση Σαρόν μιλά για τις παλαιστινιακές οργανώσεις, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανέφερε χτες ότι θα εκδικηθεί το θάνατο του Μοχάμεντ Σααντάτ, αδελφού του ηγέτη του, Αχμέντ Σααντάτ. «Αυτό το έγκλημα δε θα μείνει ατιμώρητο», είπε ο Μαχέρ Ταχέρ, εκπρόσωπος του Μετώπου στη Δαμασκό της Συρίας. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε πως σκοπός του δεν ήταν να δολοφονήσει τον 23χρονο Σααντάτ, αλλά να τον συλλάβει και να τον ανακρίνει. Η φύση της επιχείρησης - στην οποία συμμετείχαν κομάντος επίλεκτης μονάδας με πολιτικά, σύμφωνα με την Τζερούσαλεμ Ποστ - όμως καταδεικνύει άλλα...

Ο Αχμέντ Σααντάτ παραμένει στην Ιεριχώ κρατούμενος της Παλαιστινιακής Αρχής υπό διεθνή επιτήρηση - η σύλληψή του ήταν απαίτηση της ισραηλινής κυβέρνησης και τέθηκε ανάμεσα στους όρους για την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) στη Ραμάλα.

Αξιωματούχοι της ΠΑ τόνιζαν ότι η συμφωνία «Πρώτα η Γάζα και η Βηθλεέμ» υποβαθμίζεται από την «πολιτική των δολοφονιών», η οποία συνεχίζεται από πλευράς ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με το Palestinian Media Center, πάντως, η πολιορκία της Βηθλεέμ και της Γάζας απλώς μετακινήθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα και φυσικά κάθε άλλο παρά τελείωσε. Η ίδια η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού παραδέχεται ότι τα στρατεύματα απλώς «αναπτύχθηκαν γύρω» από τη Γάζα και τη Βηθλεέμ...

Δεν υπάρχει βέβαια κανένα στοιχείο έκπληξης σε αυτό: Το σχέδιο Ελιέζερ, εξάλλου, λέγεται - το γράφει ως πληροφορία και η Χα'αρέτζ - ότι «πέρασε» λόγω της ασφυκτικής πίεσης της CIA. Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, εξάλλου, φέρεται να είναι ο κύριος παράγων για την προώθηση της «εκπαίδευσης» Παλαιστινίων αστυνομικών από μια κοινή δύναμη Αιγυπτίων, Ιορδανών και Αμερικανών «συμβούλων».

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Θύματα και ανησυχία παγκοσμίως

Ουγγαρία

Associated Press

Ουγγαρία
Σε κατάσταση συναγερμού κηρύχτηκε η επαρχία Χουνάν στην κεντρική Κίνα, εξαιτίας των φόβων που υπάρχουν για πιθανή υπερχείλιση της λίμνης Ντονγκτίνγκ. Η στάθμη του νερού στη δεύτερη σε μέγεθος λίμνη της Κίνας ανέβηκε και χτες -Τετάρτη- ξεπερνώντας πλέον κατά δύο μέτρα το όριο επιφυλακής.

Οι αρχές έχουν ήδη αποστείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και εργάτες για να βοηθήσουν στην εκκένωση των περιοχών που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ παράλληλα συμμετέχουν και στην ενίσχυση των αναχωμάτων που περιβάλλουν τη λίμνη. Οι καταρρακτώδεις βροχές που δημιούργησαν το πρόβλημα έχουν αρχίσει να κοπάζουν, αλλά οι αρχές προειδοποιούν ότι αναμένουν τα νερά να ανέβουν και άλλο. Την τελευταία φορά που ξεχείλισε η λίμνη το 1998 κόστισε τη ζωή σε περίπου 4.000 άτομα.

Στο Νεπάλ, εξάλλου, ένα χωριό εξαφανίστηκε από τις κατολισθήσεις. Η κατολίσθηση σημειώθηκε 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Κατμαντού στο χωριό Νταμτί, καταπλακώνοντας περίπου 40 σπίτια, ενώ τα θύματα μέχρι στιγμής είναι περίπου 70. Σύμφωνα με τις αρχές η καταστροφική κατολίσθηση πρέπει να προκλήθηκε από τις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις που συνοδεύουν τους Μουσώνες. Ο Ερυθρός Σταυρός του Νεπάλ ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι τουλάχιστον 422 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 32.000 έχουν μείνει άστεγοι, εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που έχουν σημειωθεί στο Νεπάλ από τον Ιούλη.

Αυστρία

Associated Press

Αυστρία
Στην Ινδία, επίσης, αναφέρονται 10 νεκροί και 24 αγνοούμενοι έπειτα από υποχώρηση φράγματος στην περιοχή Μπαλγκάτ του κρατιδίου Μάντια Πραντές στην κεντρική Ινδία. Το φράγμα, στο οποίο γίνονταν επισκευές, υποχώρησε την Τετάρτη τα ξημερώματα, μετά από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τεσσάρων τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο έχουν αποκλειστεί από τα νερά περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ περίπου 10.000 άτομα έχουν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλέστερες περιοχές. Από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στην ανατολική Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα Ιουλίου τουλάχιστον 900 άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η μάχη για την αντιμετώπιση των τεράστιων πλημμυρών στη Γερμανία είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της κυβέρνησης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι και αγνοείται η τύχη 25, ενώ το κόστος της επιχείρησης καθαρισμού αναμένεται να ξεπεράσει τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Πράγα, εκπρόσωπος της τσέχικης κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 31 Αυγούστου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών.

ΡΩΣΙΑ
Δολοφονία βουλευτή

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Βλ. ΜΑΣΙΝ).-

«Καλύπτουν τα ίχνη», δήλωσε χτες ο ηγέτης του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σχολιάζοντας τη δολοφονία του αντιπροέδρου της κρατικής Δούμας, Βλαντίμιρ Γκολοβλόφ.

Ο Γκολοβλόφ, δεξιός πολιτικός πρώην μέλος της «Ενωσης Δεξιών Δυνάμεων», απ' τα ιδρυτικά στελέχη και συμπροεδρεύων του κόμματος «Φιλελεύθερη Ρωσία», δολοφονήθηκε στη Μόσχα το πρωί της Τετάρτης κοντά στο διαμέρισμά του. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Γκολοβλόφ δέχτηκε την επίθεση από ένοπλο δράστη, ο οποίος τον πυροβόλησε αρκετές φορές στο κεφάλι και στη συνέχεια «εξαφανίστηκε»...

Ο Σ.Γουσένκοφ, στέλεχος του κόμματος Φιλελεύθερη Ρωσία, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για «πολιτική δολοφονία»...

Σε βάρος του Γκολοβλόφ είχε διενεργηθεί πέρσι έρευνα, επειδή είχε θεωρηθεί ύποπτος σε σκάνδαλο που σχετίζεται με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην περιοχή Τσελγιαμπίνσκ. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο Γκολοβλόφ ήταν ένας απ' τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της διοίκησης του Τσελγιαμπίνσκ και επικεφαλής της περιφερειακής Κρατικής Επιτροπής Διοίκησης Περιουσίας. Κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση χρηματικών ποσών, ύψους 22 δισ. ρουβλιών, κατά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της μεταλλουργικής βιομηχανίας «Μαγνητογκόρσκ». Ακολούθως, υπέστη άρση της βουλευτικής του ασυλίας μετά και από αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Την περασμένη Τρίτη, επιστολή που είχε σταλθεί απ' το γραφείο του γενικού εισαγγελέα επιστολή στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου, ζητούσε την άδεια της Δούμας για την παραπομπή του Βλ. Γκολοβλόφ σε δίκη.

Ο Γκ. Ζουγκάνοφ δήλωσε πως τόσο ο Γκολοβλόφ όσο και ο Α.Τσουμπάις συμμετείχαν στην ίδια εγκληματική διαδικασία ιδιωτικοποίησης και πως τελευταία «είχαν αρχίσει να κατονομάζουν πρόσωπα και πράγματα στη διάρκεια της δικαστικής έρευνας». Αυτό, κατέληξε ο Ζιουγκάνοφ, έκανε τον Γκολοβλόφ επικίνδυνο για τα άλλα άτομα που επωφελήθηκαν απ' τη συμμετοχή τους σε σκάνδαλα ιδιωτικοποίησης και τα οποία, τώρα, επιχειρούν να καλύψουν τα ίχνη...

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Απέρριψαν το αντικομμουνιστικό νομοσχέδιο

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-

Απέτυχε η τελευταία προσπάθεια Σλοβάκων βουλευτών του «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» και της «Δημοκρατικής Αριστεράς» να πετύχουν με νομοσχέδιο την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα με στόχο την ποινικοποίηση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας! Κατά την προχτεσινή διαδικασία ψηφοφορίας, το νομοσχέδιο για την «απαγόρευση της προπαγάνδας υπέρ του κομμουνισμού» δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία ψήφων και ως εκ τούτου απερρίφθη. Απ' το σύνολο των 150 βουλευτών, ψήφισαν υπέρ της πρότασης 63 (και όχι 76 που είναι το μίνιμουμ ψήφων που απαιτείται για την έγκριση νομοσχεδίου)...

Το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα του 1961, το έφεραν στη Βουλή, βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Η πρότασή τους απέβλεπε στην ποινικοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας ενώ απομένουν ελάχιστες μέρες μέχρι τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 20ής και 21ης Σεπτέμβρη!

Το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα πρωτοτέθηκε για συζήτηση στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας στις 10 του περασμένου Ιούλη, οπότε το ψήφισαν οι 43 απ' τους 80 βουλευτές που ήταν παρόντες στη διαδικασία ψηφοφορίας. Οταν, όμως, ο πρόεδρος της Σλοβακίας, Ρούντολφ Σιούστερ αρνήθηκε να υπογράψει το νομοσχέδιο, αυτό επαναπροωθήθηκε για συζήτηση στο κοινοβούλιο, ώσπου προχτές απερρίφθη γιατί δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

ΡΩΣΙΑ
Πολύνεκρη έκρηξη σε γειτονιά της Μόσχας...

ΜΟΣΧΑ.-

Διαρροή υγραερίου ή βομβιστική ενέργεια; Οι ρωσικές αρχές θεωρούν πιθανότερο το πρώτο ενδεχόμενο, μολονότι κανείς δεν μπορεί, επί του παρόντος, να απαντήσει κατηγορηματικά ποια απ' τις δύο αιτίες προκάλεσε αργά προχτές το βράδυ την έκρηξη σε πολυώροφη πολυκατοικία της Μόσχας με αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ ενοίκων (μεταξύ αυτών δύο παιδιά) και τον τραυματισμό άλλων οκτώ.

Ο Αλεξάντερ Τσεκαλίν, υφυπουργός Εσωτερικών, εξέφρασε την πεποίθηση πως η πιθανότερη αιτία της έκρηξης, που προκάλεσε επιπλέον καταστροφές σε 11 διαμερίσματα της πολυκατοικίας, είναι αυτή της διαρροής υγραερίου. Την ίδια εκτίμηση φάνηκε να υιοθετεί και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) που ανακοίνωσε ότι η έκρηξη «οφείλεται σε διαρροή αερίου και όχι σε επίθεση».

Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι μια οσμή πυρίτιδας και όχι αερίου κάλυπτε την περιοχή, γεγονός που πυροδότησε τις φήμες για τρομοκρατική επίθεση και επανέφερε σε πολλούς τις εφιαλτικές μνήμες απ' το μπαράζ των πολύνεκρων βομβιστικών εκρήξεων του 1999 σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Μόσχας και της νότιας Ρωσίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ