ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2003
Ψέλνουν το τροπάριο της λιτότητας

Στην κινδυνολογία καταφεύγουν κυβερνητικοί παράγοντες για να «πείσουν» τους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να πάρουν χαμηλές αυξήσεις. Ν. Γκαργκάνας: κινδυνεύει η οικονομία αν δοθούν αυξήσεις μεγαλύτερες από 2,5%

Ενώ η κερδοσκοπική επίθεση των επιχειρηματιών καταβροχθίζει τα λαϊκά εισοδήματα με την κυβέρνηση απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις, οι κυβερνητικοί παράγοντες, με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό, έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα, σε ένα συνεχές κήρυγμα λιτότητας, ενόψει της σύνταξης του κρατικού προϋπολογισμού του 2003. Μάλιστα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προσδιόρισε και το ύψος των αυξήσεων - μέχρι 2,5% - σε μισθούς και συντάξεις, που πρέπει να χορηγήσει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία...

Στα πλαίσια των διεργασιών που γίνονται τις τελευταίες μέρες για τα ζητήματα των ανακοινώσεων σχετικά με την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς, χτες υπήρξε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνα, ενώ αύριο Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί και νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, το θέμα και της νέας συνάντησης, θα είναι το λεγόμενο «φορολογικό πακέτο» που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, καθώς και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2003.

Μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης, ο Ν. Χριστοδουλάκης, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε και πάλι στο πνεύμα λιτότητας, διανθισμένο με την... αναγκαιότητα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, με βάση τα οποία καταρτίζεται ο νέος προϋπολογισμός. Οπως δήλωσε «σε αυτό το πνεύμα, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας κατευθύνεται και η σύνταξη του προϋπολογισμού, η οποία θα ολοκληρωθεί περίπου σε ένα μήνα, οπότε και θα ολοκληρωθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα υποβληθεί στην ελληνική Βουλή». Προηγουμένως, είχε αναφερθεί στις... συνήθεις παραινέσεις και συστάσεις προς τους κερδοσκόπους επιχειρηματίες, να... μην κερδοσκοπούν, γιατί αυτό κάνει κακό στην ανταγωνιστικότητα και στην απασχόληση...

Ως προς τις συνεχείς ανατιμήσεις και το κύμα ακρίβειας στην αγορά, ο Ν. Χριστοδουλάκης απέφυγε να τοποθετηθεί σε ερώτηση του «Ρ», αν η κυβέρνηση εμμένει στη δημοσιοποίηση λίστας με ονόματα επιχειρήσεων που υπερτιμολογούν τα εμπορεύματά τους. Αντί αυτού το υπουργείο Οικονομίας προτίθεται να ενεργοποιήσει το... βαρύ πυροβολικό του οπλοστασίου του, δηλαδή να ενεργοποιήσει και πάλι προγράμματα ενημέρωσης των καταναλωτών για το ευρώ...

Συνεχίζοντας τις προκλητικές του δηλώσεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, εμφανίζεται στην κυριακάτικη «Καθημερινή» να προσδιορίζει σαν οροφή των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις για το 2003, το 2,5%! Συγκεκριμένα εμφανίζεται να δηλώνει: «η αύξηση των πραγματικών μισθών (οι ονομαστικοί μισθοί μείον τον πληθωρισμό) δεν πρέπει να υπερβαίνει την αύξηση της παραγωγικότητας και όπως ξέρετε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουμε ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας γύρω στο 2,5%. Και αν κάθε χρόνο αυξάνει το βιοτικό μας επίπεδο κατά 2,5%, θα μπορέσουμε να καλύψουμε σημαντικά το κενό που μας χωρίζει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο κατά κεφαλήν εισόδημα και στο βιοτικό επίπεδο».

ΤΡΙΚΑΛΑ
Αγρότες σε ανάκριση

Σε προανάκριση στο Αστυνομικό Τμήμα Φαρκαδόνας καλούνται αγρότες του χωριού Ζάρκο Τρικάλων - ανάμεσά τους και ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» - για τη συμμετοχή τους, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στο συλλαλητήριο που έγινε έξω από το χωριό τους, στη διάρκεια των πλημμυρών που υπέστη η περιοχή κατά την περασμένη άνοιξη. Τα βασικά αιτήματα εκείνης της κινητοποίησης ήταν:

  • Να δοθούν γρήγορα δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσαν στις καλλιέργειες οι πλημμύρες, αλλά και ο παγετός του περασμένου χειμώνα.
  • Να να γίνουν, επιτέλους τα αναγκαία αντιπλημμυρικά κι άλλα εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή που πλήττεται συχνά από τις πλημμύρες, καθότι αποτελεί λεκάνη ανάσχεσης των νερών που «κατεβαίνουν» από τα βουνά της Θεσσαλίας και διέρχονται από εκεί μέσω του Πηνειού.
  • Να τύχει επιδότησης όλη η εντός ΟΣΔΕ παραγωγή βαμβακιού που παραδόθηκε στα εκκοκκιστήρια και να πληρωθούν οι παραγωγοί στην τελική τιμή των 300 - 310 δραχμών το κιλό, όπως είχαν δημοσίως δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης.

Στην κινητοποίηση βρέθηκε και ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης, ο οποίος και δε δίστασε να υποσχεθεί - επικαλούμενος και την προσωπική του τιμή, μάλιστα - ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης θα τηρηθούν στο ακέραιο. (Βεβαίως, την επομένη ο «Ριζοσπάστης», επισήμανε ότι οι αγρότες της περιοχής δεν πίστεψαν τον Λαρισαίο υφυπουργό και, όπως αποδεικνύεται τώρα, είχαν δίκιο, καθώς καμία από τις κυβερνητικές υποσχέσεις δεν τηρούνται...).

Την ώρα, λοιπόν, που ο Φ. Χατζημιχάλης υποσχόταν - βλέπετε «το τάμα δε χαλάει σπίτια» - αστυνομικοί «έγραφαν» ονόματα αγροτών που είχαν εκεί τα τρακτέρ τους, χωρίς να κλείνουν το δρόμο, τους οποίους και ανακρίνουν! Μάλιστα, η κλήση για ανάκριση στις 16 Αυγούστου, δόθηκε στους ενδιαφερομένους την τελευταία στιγμή - στις 14 του ίδιου μήνα, παραμονή της εορτής της Παναγιάς - ώστε να μην προλάβουν να προετοιμαστούν. Πάντως οι ανακρινόμενοι δήλωσαν πως δεν αποδέχονται τις κατηγορίες...

Αυξήσεις αποδοχών 100%!

«

Οχι στις παροχές, κίνδυνος από ισοζύγιο-πληθωρισμό, αποκλίνουμε από την ευρωζώνη». Αυτός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της κυριακάτικης «Καθημερινής», η οποία αποδίδει τη φράση στον κ. Γκαργκάνα. Ο κ. Γκαργκάνας ανήκει στο περιβάλλον των πρωθυπουργικών φίλων. Το 1996, αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σημίτη, έγινε σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδας. Στη συνέχεια υποδιοικητής και όταν έμεινε κενή η θέση του Λ. Παπαδήμου έγινε διοικητής. Μέχρι τώρα τίποτα το μεμπτό, ενώ ούτε οι δηλώσεις του περί «παροχών» και «κινδύνων» μάς ξενίζουν.

Παραδοσιακά, η Τράπεζα της Ελλάδας ήταν και είναι θεματοφύλακας των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Ως άτομο όμως ο κ. Γκαργκάνας θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν αναφέρεται σε... κινδύνους από παροχές, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να του θυμίσουμε ότι το 2001, συναποφάσισε, μαζί με τον κ. Παπαδήμο, να διπλασιάσουν τις αποδοχές τους! Προφανώς ο κύριος Γκαργκάνας, όταν μιλάει για κινδύνους από παροχές, εξαιρεί τον εαυτό του και τους ανθρώπους της τάξης του. Ολοι αυτοί, όχι μόνον πρέπει, αλλά και επιβάλλεται να έχουν υψηλές αποδοχές, τις οποίες μπορούν να τις αναπροσαρμόζουν κατά το δοκούν. Οπως έκανε, δηλαδή, ο κ. Γκαργκάνας παίρνοντας απόφαση για αύξηση του μισθού του κατά 100%! Προφανώς τέτοιες πράξεις δε συνιστούν κινδύνους για την εθνική οικονομία. Κίνδυνοι εγκυμονούνται από αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα εξαθλιωμένων και εξοβελισμένων από τον καταμερισμό εργασίας που επιβάλλει το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης.

Η αστική τάξη, αν και επιδιώκει σε λέξεις όπως «λιτότητα», «συγκράτηση» κλπ. να δώσει εθνική διάσταση, αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετεί κιόλας στην πράξη. Η λιτότητα αφορά τους άλλους, τους πολλούς, όχι την ίδια, που επιτρέπει στον εαυτό της να σπαταλά μυθώδη ποσά σε διασκεδάσεις σε πολυτελή θέρετρα, να αποκτά πανάκριβα αυτοκίνητα, να στέλνει τους βλαστούς της στα πιο ακριβά σχολεία της Ευρώπης και της Αμερικής για να μάθουν την τέχνη της άσκησης της εξουσίας. Το είδος πρέπει να διαιωνίζεται. Και ασφαλώς ο λόγος και η πράξη του κ. Γκαργκάνα δείχνουν ακριβώς τη διάσταση λόγων και έργων, συνολικά της τάξης που εκπροσωπεί.


Θ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ