ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ρεσιτάλ υποκρισίας και εμπαιγμού

Με όψιμο ενδιαφέρον για τη λειτουργία των ΑΕΙ απαντά η κυβέρνηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα

Το ζήτημα των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών απασχόλησε, όπως ήταν φυσικό, τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ενόψει και του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα ασχοληθεί με θέματα Παιδείας. Αυτό, βέβαια, που κυριάρχησε είναι η υποκρισία και ο εμπαιγμός προς τους πανεπιστημιακούς, αφού συνεχίστηκε η εμμονή της κυβέρνησης σε δύο βασικούς άξονες: στη μη ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό (πράγμα που διατηρεί τον επιδοματικό χαρακτήρα του) και στο σταθερό προσανατολισμό της, όλο και περισσότερο η χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών να εξαρτάται από τη συρροή πελατών στα πανεπιστήμια, μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων και της ενίσχυσης της πορείας ιδιωτικοποίησης των ιδρυμάτων.

Ετσι, οι δηλώσεις του υπουργού όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά τη συνάντηση, επιδίωξαν να στρέψουν τους φοιτητές αλλά και όλη την κοινωνία ενάντια στις κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποπροσανατολίσει από τη δική της πολιτική. Σε αυτό βέβαια αντικειμενικά συμβάλλει και το στενό πλαίσιο διεκδίκησης της πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), που δεν είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Π. Ευθυμίου έκανε λόγο για «προσπάθεια όλης της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη για βελτίωση όλων των δημόσιων λειτουργιών υπέρ του πολίτη», ισχυριζόμενος ότι «επιλύθηκαν με θετικό τρόπο» τέσσερα από τα πέντε αιτήματά τους. «Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να διασπαθιστεί η τύχη 250.000 παιδιών για την έναρξη ενός διαλόγου που μπορεί να έχει θετικά και γόνιμα αποτελέσματα», είπε.

Στην ίδια κατεύθυνση του υποκριτικού ενδιαφέροντος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα αναφορικά με τη λειτουργία των πανεπιστημίων που ήδη με ευθύνη της κυβέρνησης στενάζουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης και το κόστος επωμίζεται ο λαός. Πρόκειται για μια ανώτατη εκπαίδευση, που σταδιακά χάνει το δημόσιο χαρακτήρα της, διαλύεται και υποβιβάζεται στο επίπεδο της κατάρτισης. Ωστόσο, ο υπουργός δήλωσε ότι «υπάρχει η θέληση του πρωθυπουργού, αλλά και όλων μας, τόσο για την αναβάθμιση της Παιδείας, όσο και για να βρούμε λύση στα προβλήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας». Σε ό,τι αφορά το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών, δήλωσε ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να γίνει από το 2003 γιατί αλλιώς -ούτε λίγο ούτε πολύ- διακυβεύεται... «η ισχυρή θέση της Ελλάδας» (!). «Ολοι γνωρίζετε τις αναφορές που έχουμε κάνει για την ανάγκη διαφύλαξης των κατακτήσεών μας στην οικονομία και θέλουμε οι όποιες παροχές να είναι μέσα στο πλαίσιο αντοχής της οικονομίας μας», είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουμε πρόθεση ούτε για ρήξη, ούτε για αντιπαράθεση. Πιστεύουμε, όμως, ότι πρέπει -μέσα από την πορεία του διαλόγου που έχουμε εγκαινιάσει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα να συνεχίσει αυτή την πορεία, να αποδεχτεί αυτή την πορεία και βεβαίως πάνω από όλα να δώσει τέλος στην αγωνία δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους».

Χέρι - χέρι με τον έκδηλο εμπαιγμό υπάρχει και η θλιβερή πραγματικότητα της ανώτατης εκπαίδευσης έτσι όπως τη μετέφερε μέσα από δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Θ.Ξανθόπουλος πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο. Σημείωσε ότι στη χώρα η κατά κεφαλή δημόσια δαπάνη ανά φοιτητή το χρόνο είναι κατά πολύ κατώτερη από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, δηλαδή μόλις 3.300 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη είναι πάνω από 7.000 ευρώ. Επίσης, κατέδειξε ότι οι συντάξεις των πανεπιστημιακών ακόμα και με τη ρύθμιση που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, δεν υπερβαίνουν το 60% των εν ενεργεία αποδοχών τους.

Αγώνας ενάντια στην ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Ανακοίνωση της ΠΚΣ για την κρίση στα πανεπιστήμια

Ο ένοχος για την πραγματικότητα στα Πανεπιστήμια, που κάνει φοιτητές, καθηγητές κι εργαζόμενους να αγανακτούν, είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, τονίζει με ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, σχετικά με τη συνέχεια της κρίσης στα ΑΕΙ και καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις για ένα πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΠΚΣ τονίζει ότι, «η προώθηση από την κυβέρνηση της διάσπασης και τραγικής υποβάθμισης των πανεπιστημιακών σπουδών, η ολοσχερής υποταγή της εκπαίδευσης και της έρευνας στην "αγορά" και τις "δυνάμεις" της, η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δημιουργούν μια αφόρητη πραγματικότητα για τους φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ, τους εργαζόμενους. Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κάτω από τις υποδείξεις της ΕΕ είναι ο ένοχος για την πραγματικότητα στα Πανεπιστήμια, την αγανάκτηση των φοιτητών, των εργαζομένων, του διδακτικού προσωπικού, που εδώ και μήνες βρίσκεται σε κινητοποίηση.

Τα δάκρυα του υπουργού για το κόστος που επωμίζονται οι γονείς, εξαιτίας αυτής της κινητοποίησης είναι κροκοδείλια, αφού την ίδια στιγμή κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, για να ακριβοπληρώνουν οι οικογένειές μας σπουδές με χαμηλό έως ανύπαρκτο επιστημονικό και επαγγελματικό αντίκρισμα.

Οι φοιτητές θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε το δίκαιο αγώνα των δασκάλων μας, ώστε να γίνει αποτελεσματικός και πραγματικά πιεστικός προς την κυβέρνηση, με αιτήματα και μορφές που θίγουν τη ρίζα της πολιτικής που εξωθεί τα πανεπιστήμια να λειτουργούν σαν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις σε βάρος της επιστήμης, των φοιτητών, των πανεπιστημιακών και όλου του λαού. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η Πανσπουδαστική τονίζει τα εξής:

Καλούμε τους συλλόγους φοιτητών να πραγματοποιήσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις.

Αντιστεκόμαστε στην υποβάθμιση των σπουδών, του πτυχίου, των δικαιωμάτων μας, της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.

Καλούμε τους συλλόγους φοιτητών, μαζί με τους συλλόγους των καθηγητών, σε μαζικές πορείες και μπλοκάρισμα υπηρεσιών των Πανεπιστημίων κρίσιμων για την κυβερνητική πολιτική (γραφεία ειδικού λογαριασμού, ΕΠΕΑΕΚ, επιτροπές ερευνών κ.ά.), ώστε να αναπληρωθούν τα μαθήματα, να γίνει εξεταστική και να μη χαθεί το εξάμηνο».

28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Συνεχίζει την πολιτική του παρέμβαση στη νέα γενιά το 28ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με δεκάδες εκδηλώσεις και αυτές τις μέρες, ενώ «φοράει τα καλά του» για να κορυφωθεί σε μια σειρά νομούς την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο (Αρτα, Πρέβεζα, Γρεβενά, Λακωνία). Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για σήμερα και αύριο είναι:

Σήμερα, Τετάρτη:

- Κορυφώνεται το Φεστιβάλ στο νομό Πέλλης, με κεντρική εκδήλωση στα Γιαννιτσά, στις 8 μ.μ., όπου θα μιλήσει ο Θ. Κουτσουράς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης (πλατεία Τερψιθέας), στις 8.30 μ.μ., για την ανεργία.

- Στην πλατεία Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη, στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νεολαία».

- Στα Γαλανέικα Λαμίας, στις 8 μ.μ., για τα ναρκωτικά, θα μιλήσει ο Χ. Μιχαλάκης, μέλος του ΝΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ.

- Στο Σπίλι Ρεθύμνου Κρήτης, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Τα προβλήματα των νέων της υπαίθρου».

Αύριο, Πέμπτη:

- Στην κεντρική πλατεία στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Εργασιακές σχέσεις και νέοι μετανάστες».

- Στην πλατεία Αθωνος στη Θεσσαλονίκη, στις 8.30 μ.μ., για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 2003 και τις κινητοποιήσεις στην πόλη.

- Στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης (στο ύψος της οδού Μαρτίου), στις 8.30 μ.μ., επίσης για τη Σύνοδο Κορυφής του 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ