ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ψαροντουφεκάδες ελεεινής μορφής

Το καλοκαίρι φεύγει σε λίγο, αλλά οι ζημιές που προκάλεσαν - και φέτος - ορισμένοι ασυνείδητοι ψαροντουφεκάδες, μεταξύ των οποίων και ξένοι «κουρσάροι» των βυθών, μένουν και είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεπανόρθωτες για τη ζωή του βυθού και τους θαλάσσιους μικροοργανισμούς (πλαγκτόν).

Αυτοί οι ψαροντουφεκάδες της συμφοράς που κατεβαίνουν πάνοπλοι, με διάφορες καυστικές ουσίες, όπως γαλαζόπετρα, χλωρίνη κλπ. για να «ξετρυπώσουν» από το «θαλάμι» τους χταπόδια, καμιά σμέρνα στη βραχοσπηλιά της, ροφούς κλπ., καταστρέφουν, εκτός από το «τρόπαιο», περιμετρικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα την υποθαλάσσια περιοχή και την ενάλια ζωή.

Για παράδειγμα, στο «θαλάμι» που έχουν ρίξει αυτές τις καυστικές και τοξικές ουσίες δεν ξαναπάει χταπόδι, πέρα από την καταστροφή του «πλαγκτόν».

Νάτος λοιπόν ο επιδειξιμανής ψαροντουφεκάς της καταστροφής στο γιαλό. «Μεταμφιεσμένος» σε ράμπο, με ισοθερμική στολή, μπουκάλες οξυγόνου που απαγορεύονται, κατά περίπτωση, οδοντωτό μαχαίρι, μανόμετρα βάθους και - δυστυχώς - δεμένο στο πόδι, πάνω από τα τεράστια βατραχοπέδιλα, το δοχείο με το καυστικό «πυρ το εξώτερον». Τρέμετε ψάρια, δηλαδή και θαυμάστε οι κολυμβητές.

Εκανε δυο - τρεις ώρες γύρα, σε ορμίσκους κόστα - κόστα στο γιαλό και γύρισε, έχοντας καρφωμένο τρόπαιο, στην τρίαινα του ψαροντούφεκου, ένα νήπιο χταποδάκι, που υποτίθεται ότι προστατεύεται από τις ισχύουσες αλιευτικές διατάξεις.

Ειρωνικά χαμόγελα και χάχανα τον υποδέχτηκαν στην παραλία και αυτή η δημόσια αποδοκιμασία, μαζί με τις αντιδράσεις των επαγγελματιών ψαράδων, αποτελούν, ίσως, απόπειρα κοινωνικού σωφρονισμού, μπροστά στην ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας της θάλασσας και του πλούσιου ενάλιου πλούτου, που διαρκώς φτωχαίνει, από την καταστροφική μανία των ανθρώπων.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις και προς την Ελλάδα ζητούν οι Βρετανοί

Η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», με άρθρο της, καλεί την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα, για να αποδεχτεί συμβιβαστική λύση στο Κυπριακό. Η εφημερίδα που εκφράζει συνήθως τα ευρύτερα βρετανικά γεωπολιτικά συμφέροντα, γράφει για προβλήματα που απορρέουν από ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς προηγουμένως να υπάρξει λύση του Κυπριακού.

Απειλείται, υποστηρίζει, η σταθερότητα της περιοχής αν δεν εξευρεθεί μόνιμη λύση και καλεί την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα, για να αποδεχτεί πιο συμβιβαστική λύση.

Προσθέτει μάλιστα, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αποποιηθεί των ευθυνών της ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η βρετανική εφημερίδα καλεί τις Βρυξέλλες να ασκήσουν πιέσεις και στην Τουρκία, ώστε να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία στο Κυπριακό, πριν από τις εκλογές του Νοέμβρη.

Στο ίδιο άρθρο, η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι στην Κύπρο αυξάνεται η υποστήριξη προς ένα συμβιβασμό, τόσο από τους Ελληνες Κυπρίους που επιθυμούν ένταξη στην ΕΕ, όσο και από τους Τουρκοκυπρίους που βλέπουν την τελευταία τους ευκαιρία για να εξασφαλίσουν, όπως αναφέρει, ίσα πολιτικά δικαιώματα.

Νέες απειλές Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς απείλησε και πάλι ότι θα θέσει υπό τη δικαιοδοσία της Αγκυρας τα θέματα άμυνας και των διπλωματικών υπηρεσιών του ψευδοκράτους του, σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να προηγηθεί λύση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του στο «Ρόιτερ», ο κ. Ντενκτάς ανέφερε επίσης ότι δεν αναμένει οποιεσδήποτε εκπλήξεις από τις συνομιλίες στο Παρίσι με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

«Η πρόσκληση του Κόφι Ανάν», είπε, «είναι για να αναφέρει στον Πρόεδρο Κληρίδη και στον ίδιο ότι έχει χαθεί χρόνος».

Και άλλες συναντήσεις

Οι επόμενες συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, θα γίνουν αύριο, Παρασκευή 30 Αυγούστου και την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, πριν το ταξίδι τους στο Παρίσι, όπου θα συναντηθούν με το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στις 6 Σεπτεμβρίου. Αυτό ανέφερε ο Φρεντ Εκχαρντ, εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, ανακοινώνοντας την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο, ειδικού συμβούλου του Κόφι Ανάν. Ο κ. Εκχαρντ ανέφερε πως η απευθείας αυτή συνάντηση ήταν η 50ή των δύο ηγετών, από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών στις 16 Ιανουαρίου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ
Κανένα πρόβλημα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου

Ούτε επιβεβαίωσε αλλά και ούτε διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαπας, τις πληροφορίες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο Ρομάνο Πρόντι σε άτυπο έγγραφό του προς τους ηγέτες των χωρών - μελών εμμέσως πλην σαφώς διαχωρίζει την περίπτωση της Κύπρου από τις υπόλοιπες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, αναφέροντας πως πρέπει να ληφθεί υπόψη η πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει πως εξ όσων γνωρίζει, ο Ρ. Πρόντι εισηγείται την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε ό,τι τώρα αφορά στο ζήτημα της αντικατάστασης των υφυπουργών Κουράκη και Βούγια λόγω της καθόδου τους ως υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές, ο Χ. Πρωτόπαπας γνωστοποίησε πως η αντικατάστασή τους θα γίνει μέχρι το τέλος της βδομάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ