Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ψαροντουφεκάδες ελεεινής μορφής

Το καλοκαίρι φεύγει σε λίγο, αλλά οι ζημιές που προκάλεσαν - και φέτος - ορισμένοι ασυνείδητοι ψαροντουφεκάδες, μεταξύ των οποίων και ξένοι «κουρσάροι» των βυθών, μένουν και είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεπανόρθωτες για τη ζωή του βυθού και τους θαλάσσιους μικροοργανισμούς (πλαγκτόν).

Αυτοί οι ψαροντουφεκάδες της συμφοράς που κατεβαίνουν πάνοπλοι, με διάφορες καυστικές ουσίες, όπως γαλαζόπετρα, χλωρίνη κλπ. για να «ξετρυπώσουν» από το «θαλάμι» τους χταπόδια, καμιά σμέρνα στη βραχοσπηλιά της, ροφούς κλπ., καταστρέφουν, εκτός από το «τρόπαιο», περιμετρικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα την υποθαλάσσια περιοχή και την ενάλια ζωή.

Για παράδειγμα, στο «θαλάμι» που έχουν ρίξει αυτές τις καυστικές και τοξικές ουσίες δεν ξαναπάει χταπόδι, πέρα από την καταστροφή του «πλαγκτόν».

Νάτος λοιπόν ο επιδειξιμανής ψαροντουφεκάς της καταστροφής στο γιαλό. «Μεταμφιεσμένος» σε ράμπο, με ισοθερμική στολή, μπουκάλες οξυγόνου που απαγορεύονται, κατά περίπτωση, οδοντωτό μαχαίρι, μανόμετρα βάθους και - δυστυχώς - δεμένο στο πόδι, πάνω από τα τεράστια βατραχοπέδιλα, το δοχείο με το καυστικό «πυρ το εξώτερον». Τρέμετε ψάρια, δηλαδή και θαυμάστε οι κολυμβητές.

Εκανε δυο - τρεις ώρες γύρα, σε ορμίσκους κόστα - κόστα στο γιαλό και γύρισε, έχοντας καρφωμένο τρόπαιο, στην τρίαινα του ψαροντούφεκου, ένα νήπιο χταποδάκι, που υποτίθεται ότι προστατεύεται από τις ισχύουσες αλιευτικές διατάξεις.

Ειρωνικά χαμόγελα και χάχανα τον υποδέχτηκαν στην παραλία και αυτή η δημόσια αποδοκιμασία, μαζί με τις αντιδράσεις των επαγγελματιών ψαράδων, αποτελούν, ίσως, απόπειρα κοινωνικού σωφρονισμού, μπροστά στην ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας της θάλασσας και του πλούσιου ενάλιου πλούτου, που διαρκώς φτωχαίνει, από την καταστροφική μανία των ανθρώπων.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ