Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μαθήματα φυσικής ιστορίας

Μάθημα φυσικής ιστορίας: «Ο κύκλος του νερού, ο υδρολογικός κύκλος, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα φυσικά φαινόμενα, που δίνουν ζωή στον πλανήτη Γη και τον μετατρέπουν σε Βιο-πλανήτη. Το νερό των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων, (βροχή, χιόνι, χαλάζι) πέφτει στη γη σχηματίζει ρυάκια, ποτάμια, λίμνες κατά την απορροή του στην επιφάνεια της Γης ή διηθείται στο χώμα και κατεισδύει μέσα στη γη, εμπλουτίζοντας τους υδροφορείς κατά την ενδορροή του. Σ' όλη αυτή τη διαδρομή, το νερό εξατμίζεται άμεσα ή εισέρχεται στη διαδικασία της εξατμισιδιαπνοής, για να γίνει άχνα, ατμός, ομίχλη, πούσι και σύννεφο για να ξαναπέσει ως βροχή, χιόνι, χαλάζι. Ο άνθρωπος έρχεται σ' επαφή με το νερό στην πορεία του στον υδρολογικό κύκλο, κατά την πτώση, την απορροή και την ενδορροή του. Σ' αυτήν την εφαπτόμενη με την πορεία του νερού επαφή ο άνθρωπος αντιμετωπίζει προβλήματα όπως τη λειψυδρία, τις πλημμύρες, τη διάβρωση του εδάφους. Για το φαινόμενο της λειψυδρίας υπεύθυνος κατ' εξοχήν είναι ο άνθρωπος με την αποψίλωση των εδαφών από τη φυτοκάλυψη, (υπερυλοτόμηση, υπερβόσκηση, πυρκαγιές κ.ά.) και με την τσιμεντοποίηση και τον εγκιβωτισμό της κοίτης των ρεμάτων που οδηγεί το νερό κατ' ευθείαν στη θάλασσα και του στερεί τη δυνατότητα να κατεισδύσει στη γη για να εμπλουτίσει τους υδροφορείς. Οι ίδιες αιτίες δημιουργούν και την πλημμυρογένεση και τη γρήγορη διάβρωση του εδάφους...».

Το παραπάνω «μάθημα» μαζί με ένα αντίστοιχο για τα υδατορέματα (τα οποία μαθήματα έγιναν μάλιστα με την ταυτόχρονη προβολή διαφανειών), αλλά και την άποψη ότι «ο άνθρωπος, διακατεχόμενος με το αίσθημα της έπαρσης ότι δαμάζει τη φύση, συμπεριφέρεται απέναντί της στην πραγματικότητα ως ο καρκίνος της» και άρα φταίει για τις πλημμύρες κλπ. κλπ. γι' αυτό «πρέπει να συνειδητοποιήσει πρώτα απ' όλα ότι είναι μέρος της φύσης και όχι δαμαστής της και γι' αυτό πρέπει να συνεργάζεται μαζί της κλπ. κλπ.», αποτελούν την «παρέμβαση»(!) του Μαν. Γλέζου για το μεγάλο πρόβλημα των πλημμυρών.

Ολόκληρη συνέντευξη Τύπου διοργάνωσε ο υποψήφιος του ΣΥΝ για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, (ο «υποψήφιος της Αριστεράς» - όπως τον προβάλλει η «Αυγή») για να πει τα παραπάνω περισπούδαστα. Οταν ακόμη και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να παραδεχτεί τις πολιτικές ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, κάποιοι δε διστάζουν να προκαλέσουν ακόμη και τη θυμηδία, προκειμένου να αποφύγουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας.


Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ