ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ξετσίπωτη κυβερνητική κοροϊδία

Η κυβέρνηση άρχισε να στέλνει στους αγρότες τα ψίχουλα των 8,5-12,5 δραχμών...

Στον προκλητικό εμπαιγμό των βαμβακοπαραγωγών προχώρησε για πολλοστή φορά, χτες, το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση. Χωρίς ίχνος ντροπής ανακοινώθηκε «πομπωδώς» ότι τηρείται με «απόλυτη ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα, που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση για την εξόφληση των βαμβακοπαραγωγών», δηλαδή η καταβολή των 8,5 έως 12,5 δραχμών - κοροϊδία και η προκατοβολή της επιδότησης για της ποσότητες, που η ΕΕ έκρινε επιλέξιμες.

Τι ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Γεωργίας; «Σήμερα ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των πρώτων 19 φακέλων που υπέβαλε συγκεκριμένη εκκοκκιστική επιχείρηση και εκδίδονται οι αντίστοιχες εντολές πληρωμής». Με άλλα λόγια, ότι πρόκειται να πάρουν τα «ρέστα» της κυβερνητικής ντροπής οι 19 πρώτοι βαμβακοπαραγωγοί και ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι. Κι αυτό προφανώς για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αποτελεί μια καλή αφορμή για τη δημιουργία εξοργιστικά φτηνών εντυπώσεων!

Ξέχασε... πολύ γρήγορα η κυβέρνηση τις «κορόνες» ότι η εξόφληση στο βαμβάκι θα είναι 50 δραχμές και η τιμή 300 - 310 δραχμές και τώρα «πανηγυρίζει» που είναι από 8,5 μέχρι 12,5 δραχμές και η μέση τιμή γύρω στις 220 δραχμές. Και δε βγάζει άχνα για την αιτία του προβλήματος, που είναι η ψήφιση τον Απρίλη του 2001 του νέου καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι. Γιατί, ακόμα κι αν ίσχυε ο προηγούμενος καθ' όλα αρνητικός κοινοτικός κανονισμός για το βαμβάκι, με 1.247.000 τόνους που υπολογίστηκε η επιστροφή της επιδότησης για την παραγωγή του 2001, το ποσό που θα έπαιρναν οι βαμβακοπαραγωγοί δε θα ήταν από 8,5 μέχρι 12,5 δραχμές, αλλά 50 δραχμές!

«Πράσινο βάρος» στην εξαπάτηση

Ειδικό βάρος στον αποπροσανατολισμό και την εξαπάτηση των αγροτών στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές και στις περιοχές όπου προετοιμάζονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δίνει η κυβέρνηση και ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ.

Χτες, κλήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, σε διαδοχικές μαζώξεις, βουλευτές και κομματικά αγροτοσυνεταιριστικά στελέχη και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (βασικά υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι) από τις περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Οι μαζώξεις αυτές έγιναν υπό την υψηλή επιστασία του Κ. Λαλιώτη για να μη γίνει και κανένα λάθος... στα «μαθήματα εκσυγχρονιστικής αγροτικής πολιτικής» που παρέδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Οπως έγινε γνωστό, οι συναντήσεις αυτές αφορούσαν ξεχωριστά τις περιοχές Θράκης και Αν. Μακεδονίας, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία - Φθιώτιδα - Αιτωλοακαρνανία. Φαίνεται, δηλαδή, πως ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ δίνει ιδιαίτερο βάρος στις παραπάνω περιοχές, μια και βαμβάκι έχουν και μεγάλες ζημιές έχουν πάθει από την κακοκαιρία και κοντά στη Θεσσαλονίκη είναι ενόψει της 67ης ΔΕΘ και νέες αγροτικές κινητοποιήσεις προετοιμάζονται στην «επικράτειά» τους και Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές πλησιάζουν...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντονίζονται και οι ΕΒΕ

Πλατιά σύσκεψη καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη, για το συντονισμό της δράσης των ΕΒΕ της πόλης με τα άλλα στρώματα των εργαζομένων και των αγροτών, ενάντια στην ακρίβεια και την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Αριστοτέλους 27.

Στόχος της σύσκεψης είναι ακόμα η μεγαλύτερη δυνατή συμβολή και μαζική συμμετοχή των ΕΒΕ στις λαϊκές κινητοποιήσεις στις 7 Σεπτέμβρη και η επιτυχία της πανελλαδικής σύσκεψης των ομοσπονδιών στις 14 Σεπτέμβρη.

Στο κάλεσμά της για τη σύσκεψη η ΣΕΑ ΕΒΕ τονίζει: «Ενα παρατεταμένο κύμα ακρίβειας σαρώνει τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων το τελευταίο εξάμηνο. Τις μεγάλες αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά, στα ψάρια, στα ηλεκτρικά και σχολικά είδη, στα φάρμακα, σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, συνοδεύουν οι ανατιμήσεις στα ενοίκια, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ύδρευσης - αποχέτευσης, των τελών κυκλοφορίας κ.ά..».

Η ΣΕΑ ΕΒΕ υπογραμμίζει στο κάλεσμά της ότι η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα της συνολικής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και επισημαίνει ότι «οι κυβερνητικές προτροπές για μποϊκοτάζ των 'ακριβών προϊόντων", αποβλέπουν στον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων, επιδιώκουν να φορτώσουν τις ανατιμήσεις στην ατομική ευθύνη των καταναλωτών και να αθωώσουν την αντιλαϊκή πολιτική της».

Το κάλεσμα καταγγέλλει το χτύπημα ενάντια στους ΕΒΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη με τα νέα φορολογικά μέτρα και ρυθμίσεις και καταλήγει: «Χρέος όλων των φορέων των ΕΒΕ είναι να αντιδράσουν στην κυβερνητική πολιτική εντείνοντας τις κινητοποιήσεις τους».

ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Παραμένει η αντιλαϊκή φορολογική πολιτική

Ενταγμένο στη γενικότερη αντιλαϊκή κατεύθυνση του φορολογικού μας συστήματος είναι και το συζητούμενο άρθρο από χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τον «κώδικα βιβλίων και στοιχείων και την απόδοση ΦΠΑ». Μπορεί, όπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, να επέρχονται ορισμένες απλουστεύσεις σε κάποιες διαδικασίες της εφορίας αλλά δεν αναιρεί τη γενικότερη αντιλαϊκή φιλοσοφία της φορολογικής πολιτικής. Μάλιστα, τόνισε, η κυβέρνηση προκειμένου να «πλασάρει» καλύτερα την πολιτική της ακολουθεί την τακτική της «σαλαμοποίησης» και είπε ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να δουν συνολικά την κυβερνητική πολιτική και όχι να σταθούν σε αυτό που λέει το υπουργείο ότι απλώς μπαίνει κάποια τάξη στον «κώδικα βιβλίων και στοιχείων». Αλλωστε, υπογράμμισε, το παρελθόν έχει δείξει ότι οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ κάθε φορά που έφερναν ένα φορολογικό νομοσχέδιο, αυτό ελάφρυνε τους μεγαλοεπιχειρηματίες ενώ οι μισθωτοί έβλεπαν τη φορολογική τους κλίμακα να μην τιμαριθμοποιείται και να μένει παγωμένη για χρόνια.

Ο Αγγ. Τζέκης είπε ότι η ίδια η εισηγητική έκθεση ομολογεί ότι στόχος των «απλουστεύσεων» είναι η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και η «απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού», κάτι που θα οδηγήσει σε κατάργηση οργανικών θέσεων στις Εφορίες.

Χαρακτηριστική της φορομπηχτικής πολιτικής, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι και η περίπτωση της λεγόμενης «συνάφειας» για τους Μικρομεσαίους οι οποίοι καλούνται για μία ακόμα φορά να εισφέρουν πρόσθετους φόρους για να αναπληρωθούν στον προϋπολογισμό τα χαμένα χρήματα από τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Στο νομοσχέδιο υπάρχει και διάταξη για την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων κατά 10 έως 12% και ο Αγγ. Τζέκης κατήγγειλε την υποκρισία της κυβέρνησης που ενώ στα λόγια δήθεν μάχεται την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, προχωράει σε μεγάλες ανατιμήσεις όπως έκανε και στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ. Τέλος, ζήτησε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ανακούφιση των γουνοποιών της Δυτικής Μακεδονίας, μιας περιοχής που είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία. Κατήγγειλε ότι υπεύθυνη είναι η ίδια η κυβέρνηση η οποία άφησε τους γουνοποιούς να πέσουν θύματα των ληστρικών επιτοκίων των τραπεζιτών, οι οποίοι με τα πανωτόκια τους, αφάνισαν τους μικρομεσαίους του κλάδου.

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Δε μιλήσαμε για παροχές...

Φούσκα αποδείχνονται οι λεγόμενες φοροελεφρύνσεις για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που υποτίθεται ότι θα ανακοίνωνε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων ενόψει των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ και της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2003, δόθηκε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε χαρακτηριστικά πως «δε νομίζω ότι μίλησε κανείς για πακέτο παροχών», προσθέτοντας μάλιστα ότι «η αντίληψη των παροχών είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη, η οποία δεν αποδίδει όχι μόνο στην οικονομία αλλά ούτε και πολιτικά».

Τα κυβερνητικά μέτρα στο πλαίσιο της διαβόητης αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, καθώς και για τα μεγέθη του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού για το 2003, ήταν το θέμα της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στον Κ. Σημίτη και το οικονομικό επιτελείο. Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση δε θέλει να ανακοινώσει κάτι περισσότερο για το φορολογικό (κλιμάκια, συντελεστές κ.ά.) αλλά είναι φανερό ότι φοροελαφρύνσεις στα λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να δοθούν. Ο Ν. Χριστοδουλάκης μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είπε ότι οι κατευθύνσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθούν την επόμενη βδομάδα και θα «αφορούν την ελληνική οικογένεια και την ελληνική επιχείρηση». Η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων θα είναι μηδαμινού κόστους και θα αναπληρωθούν με το παραπάνω από περικοπές πληθώρας φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα καθώς και με άλλα χαράτσια πάνω στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία που θα ανακοινωθούν μετά τις δημοτικές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ