ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Ηδη πάρθηκαν αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής σε Κιλκίς - Πέλλα και έπεται συνέχεια

Μετά τους αγρότες της Θράκης και οι συνάδελφοί τους πολλών νομών της Μακεδονίας δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 7 του Σεπτέμβρη. Ηδη οι αγροτικοί φορείς των Νομών Κιλκίς και Πέλλας αποφάσισαν μαζικά να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση του επόμενου Σαββάτου, ενώ για τον ίδιο λόγο με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ γίνονται συσκέψεις σήμερα και αύριο σε άλλους νομούς.

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ το Σάββατο 7/9 αποφάσισαν ήδη οι αγροτικοί φορείς του Νομού Κιλκίς. Σε μεγάλη σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του νομού συμμετείχαν και δήλωσαν ότι μαζικά θα μεταβούν τα μέλη τους με κάθε μεταφορικό μέσο στη Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Κτηνοτρόφων, η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, ο Σύλλογος Θεριζοαλωνιστών και η Ομάδα Καπνού Ν. Κιλκίς. Συζητήθηκαν τα οξύτατα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής, καταγγέλθηκε η κυβέρνηση για εμπαιγμό των βαμβακοπαραγωγών, ενώ οι σιτοπαραγωγοί που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις φετινές μειωμένες τιμές των προϊόντων τους.

Στα Γιαννιτσά με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ σύσκεψη στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου συμμετείχαν αγροτικοί σύλλογοι, συντονιστικές επιτροπές αγροτών και άλλοι φορείς της περιοχής. Αποφασίστηκε η συμμετοχή των αγροτικών φορέων του νομού στην κινητοποίηση στη ΔΕΘ και συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα για την καλύτερη επιτυχία της κινητοποίησης-μετάβασης στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σάββατο. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε ο Γ. Πατάκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Σήμερα στις Σέρρες, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιείται σύσκεψη αγροτικών στελεχών του νομού με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ Σερρών.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή της ΠΑΣΥ Ημαθίας διοργανώνει σύσκεψη αύριο Σάββατο 31 του Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στο καφενείο του Κωνσταντινίδη στο Μακροχώρι. Και στη σύσκεψη αυτή θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Γ. Πατάκης.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατάληψη των γραφείων της Διεύθυνσης Γεωργίας στα Γιαννιτσά από παραγωγούς του Νομού Πέλλας. Οι βαμβακοπαραγωγοί της Πέλλας, που άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους από τη Δευτέρα, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Τους καταληψίες αγρότες επισκέφθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο Γ. Πατάκης, ο υποψήφιος νομάρχης και επικεφαλής της «Αγωνιστικής Προοδευτικής Συνεργασίας» για την Πέλλα, Αλ. Ουγκρίνος, καθώς και στελέχη της ΠΑΣΥ.

ΒΟΙΩΤΙΑ
Αγροτικό συλλαλητήριο στις 4 του Σεπτέμβρη

Ανακοίνωση της ΠΑΣΥ Βοιωτίας

Ο δρόμος του αγώνα ανοίγεται, μια ακόμα φορά, για τους αγρότες της Βοιωτίας, προκειμένου να απαιτήσουν την αλλαγή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους διώχνει απ' τη γη τους και τα χωριά τους.

Ετσι, στη συνεδρίασή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Βοιωτίας, με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, αποφάσισε την διοργάνωση παμβοιωτικού συλλαλητηρίου την Τετάρτη 4 του Σεπτέμβρη, στις 10 το πρωί, με συγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων στην κεντρική πλατεία της πόλης της Λιβαδειάς.

Στο μεσοδιάστημα για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία του συλλαλητηρίου, στελέχη της Συντονιστικής και του αγροτικού κινήματος, θα πραγματοποιήσουν περιοδείες σε όλα τα αγροτοχώρια της Επαρχίας Λιβαδειάς και Θηβών, καλώντας τους ξωμάχους του Κωπαϊδικού Κάμπου σε μαζική συμμετοχή στην Παμβοιωτική κινητοποίηση.

Οι αγρότες της Βοιωτίας αγωνίζονται για να επιδοτηθεί όλη η παραγωγή βαμβακιού, τιμή 310 δραχμές, να αποσυρθεί ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, να γίνουν αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα στο νομό - και ιδιαίτερα στον κάμπο της Κωπαϊδας - που πλήττεται από την ξηρασία κ.ά.

Με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ Βοιωτίας, καταγγέλλει στους αγρότες του νομού την κυβέρνηση για τα ψέματα και τις υποσχέσεις που επιστράτευσε την τελευταία περίοδο, προκειμένου να κοροϊδέψει τους μικρομεσαίους αγρότες και να συγκαλύψει τις ολέθριες συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας και επανάπαυσης.

Η ΠΑΣΥ Βοιωτίας, αφού αναφέρεται σε μια σειρά προβλήματα που οδηγούν σε ξεκλήρισμα των αγροτών εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης (με τη συνεπικουρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και της ΕΕ, καλεί τους αγρότες να τους πληρώσουν με το ανάλογο τίμημα στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στο συλλαλητήριο της 7 του Σεπτέμβρη, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στον «ντορβά» της κυβερνητικής κοροϊδίας

Με πρώτο μέλημα τη δημιουργία φτηνών εντυπώσεων, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι αρχίζει να δίνεται το πριμ πρώτης εγκατάστασης σε 3.819 δικαιούχους

Περίμενε... να πλησιάσει η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης του 2002 και οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές η κυβέρνηση για να ανακοινώσει ότι αρχίζει τις επόμενες μέρες η καταβολή της πρώτης δόσης του πριμ πρώτης εγκατάστασης σε 3.819 νέους αγρότες (δικαιούχοι του 2001).

Κι ενώ τα ψίχουλα αυτά έπρεπε να είχαν δοθεί προ πάμπολλων μηνών, το υπουργείο Γεωργίας έφερε τα πράγματα έτσι προκειμένου να δημιουργήσει για άλλη μια φορά φτηνές εντυπώσεις με τις καθιερωμένες ψηφοθηρικές προεκτάσεις. Ως γνωστόν, το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο Γ' ΚΠΣ, έπρεπε να ξεκινήσει από το 2000. Οσο για τους νέους δικαιούχους, τα ονόματα των οποίων ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Γεωργίας, για να πάρουν τα ευρώ της πρώτης δόσης μέσα στο επόμενο διάστημα, θα πρέπει να υπογράψουν συμβάσεις. Δηλαδή να αποδεχτούν μια σειρά από σκληρούς όρους και προϋποθέσεις που θέτουν σχετικά ΕΕ και κυβέρνηση. Οπως επίσης ανακοινώθηκε από το υπουργείο Γεωργίας υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση 4.886 αιτήσεις, για να εγκριθούν τελικά οι 3.819.

Το ζήτημα όμως είναι ότι ποσά που ξεκινούν από 4 εκατ. έως 8 εκατ. δραχμές και τα οποία δίνονται σε δόσεις, δεν μπορούν θα θεωρηθούν ως σοβαρή ενίσχυση για να ξεκινήσει και ορθοποδήσει ένας νέος αγρότης. Γιατί μπορεί να δίνονται κάποια ψίχουλα, όπως... δίνονται, για πριμ πρώτης εγκατάστασης, αλλά δεν ισχύει το ίδιο στη συνέχεια, για την περαιτέρω στήριξη των νέων αγροτών. Για παράδειγμα, τα κονδύλια που δίνονται για σχέδια βελτίωσης σε νέους αγρότες είναι ακόμα μικρότερα και οι όροι ακόμα πιο απαγορευτικοί.

Το χειρότερο όμως είναι ότι οι νέοι αγρότες ρίχνονται με «δόλωμα» το ψευτο-πριμ πρώτης εγκατάστασης σε ένα καθ' όλα αντιαγροτικό περιβάλλον, με περιορισμούς, ποσοστώσεις, περικοπές επιδοτήσεων, διαρκή συρρίκνωση των τιμών παραγωγού. Μήπως τελικά οι νέοι αγρότες, που με την ένταξή τους στο πρόγραμμα αυτό υποχρεώνονται για 10 και πλέον χρόνια να μην αλλάξουν επαγγελματική δραστηριότητα, αποτελούν τη νέα φουρνιά «κολίγων» των πολυεθνικών και των παραρτημάτων τους και τους νέους «πελάτες» της ΑΤΕ ή και άλλων τραπεζών, των κάθε λογής μελετητών - αξιολογητών και των μηχανισμών των εκάστοτε εξουσιών; Γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες «πανηγυρικώς» ότι 3.819 νέοι αγρότες θα λάβουν πριμ πρώτης εγκατάστασης στα πλαίσια του Γ' ΚΠΣ, αλλά προφανώς δεν τους ενημέρωσε για το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει τα επόμενα χρόνια και τι ακριβώς θα προβλέπουν η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ και οι νέες προσταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της ΕΕ!

Ποιος υποκινεί τι...

Σαφείς... εντολές έδωσε χτες ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως γνωστοποίησε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για το θέμα του βαμβακιού. Οπως ειπώθηκε, ο Κ. Σημίτης παρακάλεσε το υπουργείο Γεωργίας «να ετοιμάσει, όπως είχαν κάνει και παλιά, ερωτήσεις και απαντήσεις για τα θέματα του βαμβακιού και της αγροτικής πολιτικής, ώστε να τα έχουν όλοι οι συνάδελφοι και όλα τα στελέχη του Κινήματος». Για τους βαμβακοπαραγωγούς όμως, μήπως υπάρχει καμία πιο σοβαρή απάντηση από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του; Ή μήπως ο πρωθυπουργός καλεί το υπουργείο Γεωργίας, να βρει τις καινούριες ερωτήσεις, που θα προηγούνται των γνωστών - στους βαμβακοπαραγωγούς και όλους τους αγρότες - «εκσυγχρονιστικών» απαντήσεων της συμφοράς; Εκτός αυτών δημιουργείται και ένα ακόμα ερώτημα: Τελικά ο πρωθυπουργός, «υποκινεί» ερωτήσεις, ή κινητοποιήσεις; Γιατί από λύσεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ