ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
Το αδιέξοδο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν έχει προλάβει καλά καλά να ξεκινήσει η μεγαλύτερη στην ιστορία διάσκεψη με αντικείμενο το μέλλον της Γης στο Γιοχάνεσμπουργκ και το αδιέξοδο της συνόδου είναι ήδη έντονα ορατό, καθώς το χάσμα, μεταξύ των απόψεων πλουσίων και φτωχών χωρών είναι τεράστιο και αξεπέραστο, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από τη Νότια Αφρική. Χάσμα, το οποίο σημείωσε στην εναρκτήρια ομιλία του και ο Τάμπο Μπέκι, Πρόεδρος της Ν. Αφρικής: «Νησίδες πλούτου σε ωκεανούς φτώχειας δεν είναι βιώσιμη προοπτική για τον πλανήτη... Η υπανάπτυξη, οι ανισότητες στο εσωτερικό χωρών και μεταξύ χωρών και η οξυνόμενη οικολογική κρίση αποτελούν τη βαριά σκιά κάτω από την οποία ζει το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας».

Στην πραγματικότητα και σε τελευταία ανάλυση, τα αδιέξοδα της διεθνούς συνόδου του Γιοχάνεσμπουργκ αντανακλούν τη μεγάλη οξύτητα των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων του σημερινού κόσμου από τη μια και, από την άλλη, τις αξεπέραστες αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του σύγχρονου διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος, δηλαδή, του ιμπεριαλισμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αντιμετωπίζεται με τις όποιες «ασπιρίνες» προτείνουν και προβάλλουν οι «προοδευτικότεροι», από τους κάθε λογής απολογητές των πολυεθνικών και των συμφερόντων τους. Απλούστατα, ο καπιταλισμός έχει φάει από καιρό τα ψωμιά του. Κι όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουν το γεγονός αυτό οι λαοί, τόσο το καλύτερο, τόσο γι' αυτούς, όσο και για τον πλανήτη μας συνολικά.

Ας το καταλάβουν

Δύο περίπου μήνες τώρα και, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, τα στελέχη, οι σύμβουλοι και οι κάθε λογής παρατρεχάμενοι του υπουργείου Οικονομίας τροφοδοτούν επίμονα τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με διάφορα σενάρια φοροελαφρύνσεων των λαϊκών στρωμάτων, με αφορμή την προετοιμαζόμενη από την κυβέρνηση φορολογική μεταρρύθμιση.

Προχτές, ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, εξερχόμενος από τη σύσκεψη με τον Κ. Σημίτη, όπου αποφασίστηκαν οι τελικές ρυθμίσεις για τα νέα φορολογικά μέτρα, δήλωσε σε σχετική ερώτηση: «Δε νομίζω ότι μίλησε κανείς για πακέτο παροχών. Αυτή η αντίληψη των παροχών είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη, η οποία δεν αποδίδει όχι μόνο στην οικονομία, αλλά ούτε και πολιτικά. Η άποψή μου είναι ότι οι κυβερνήσεις, οι οποίες επιχειρούν προεκλογικές παροχές και ενδίδουν σε αυτό το κλίμα παροχολογίας, είναι και αυτές οι οποίες χάνουν». Και να είστε σίγουροι ότι ο Κ. Σημίτης, ανακοινώνοντας στη Διεθνή Εκθεση τα νέα μέτρα σε λίγες μέρες, θα τα παρουσιάσει ως φιλολαϊκή τομή μεγάλης δυναμικής και πνοής...

Με άλλα λόγια, όποιοι εργαζόμενοι δεν κατάλαβαν ακόμη ότι κυβέρνηση και μεγαλοεκδότες - ολιγαρχία - με τη ΝΔ να κρατάει το «ίσο» - κοροϊδεύουν ασύστολα και προκλητικά όλο τον κόσμο, ας το καταλάβουν τώρα. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, που λέει και ο λαός μας...

Οδοκαθαριστές

«Η κατάσταση θυμίζει περίπου τη σχέση κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειακών δημοτικών βλαχοαρχόντων. Η εξουσία εκδίδει φιρμάνια, ο δήμαρχος υλοποιεί τα φιρμάνια. Οπως λέει και το ανέκδοτο "σκάσε και κολύμπα". Πιάσαμε τον Γιωτόπουλο με εντολή CΙΑ, συμφιλιωνόμαστε με την Αγκυρα με ντιρεκτίβα Κόλιν Πάουελ, ανεβαίνουν οι τιμές με κατραπακιές πολυεθνικών και συρρικνώνονται τα μεροκάματα επειδή έτσι γουστάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προορισμός της Ντόρας - της όποιας Ντόρας και του όποιου... Ντόρου - είναι να μαζεύουν τα σκουπίδια και να καθαρίζουν τους δρόμους. Προορισμός της Ουάσιγκτον είναι να δίνει φάπες στις Βρυξέλλες, προορισμός των Βρυξελλών είναι να στέλνει φιρμάνια στο Μαξίμου και προορισμός του Μαξίμου είναι να εκτελεί τις εντολές των Βρυξελλών... Σαν να λέμε, υπερνομάρχης ο Μπους, νομάρχης ο Πρόντι, δήμαρχος ο εκάστοτε Σημίτης. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος δεν κατάλαβε γρυ δεν ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει. Ως εκ τούτου, τον Οκτώβριο εκλέγουμε οδοκαθαριστές. Οι δημοτικές... αναβάλλονται για τον Απρίλιο του 2004!». Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «Στήλη Αλατος».


Ξεσπάστε!

Κολοβοί

οι μιστοί, κλεμμένοι,

βιοπάλη μου

καημένη

κι η ακρίβεια

η μαύρη όι

και τα λίγα αυτά

σου τρώει!

* * *

Οσο φεύγουνε

οι χρόνοι

η ληστεία

όλο φουντώνει,

κάθε φέτος

από πέρσι

πιο βαθιά μπαίνει

το «φέσι».

* * *

Ολα πια

στα 'χουν αρπάξει

όσοι άλλα

σου είχαν τάξει

και πού είσαι,

κόσμε, ακόμα

θα σε κάνουν

σκόνη, χώμα!

* * *

Τι, λοιπόν

κάθεσαι έτσι

να σε τρων

στα ίσια οι λέτσοι,

ποταμός

και άγριο κύμα

γίνε κόσμε

που 'σαι θύμα!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιος παλεύει, για τι

Οτι θα ξέπεφτε τόσο γρήγορα η αρχική διακήρυξη στελεχών της ΓΣΕΕ, περί αγωνιστικής αντιμετώπισης της ακρίβειας, σε μια επιστολή - πρόσκληση για διάλογο προς τον ΣΕΒ και τους μεγαλοκηφήνες του εμπορίου, ήταν αναμενόμενο. Το καινούριο στη σχετική επιστολή της ΓΣΕΕ προς τους εταίρους της είναι ένας όρκος πίστης που περιέχεται στο σχετικό κείμενο: «Ο ελεύθερος ανταγωνισμός αποτελεί το μοναδικό όπλο κατά των κερδοσκόπων», διακηρύσσει απερίφραστα η ηγεσία της ΓΣΕΕ, κάνοντας καθαρό πως η πρόσκληση για διάλογο που απευθύνει στον ΣΕΒ δεν είναι θέμα που αφορά τη μορφή, αλλά το περιεχόμενο. Διακηρύσσει η ηγεσία της ΓΣΕΕ την ιδεολογική συμφωνία της με τις πλέον νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και στη βάση αυτή ζητάει διάλογο του στιλ «να τα βρούμε», γιατί «η πρακτική των ανατιμήσεων θα έχει με βεβαιότητα καταστρεπτικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία»!

Οτι αυτός που στενάζει από την ακρίβεια δεν είναι η «οικονομία» γενικά, αλλά ο μισθοσυντήρητος είναι ψιλά γράμματα για τη ΓΣΕΕ. Οτι αυτός που κερδίζει από τις ανατιμήσεις είναι μόνο το κεφάλαιο, είναι επίσης ψιλά γράμματα. Οτι οι ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων είναι αναπόφευκτες σε ένα σύστημα που μόνος θεός είναι το κέρδος, αυτό ούτε που το συζητάνε οι συντάκτες της πρόσκλησης προς τον ΣΕΒ. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι ό,τι μπορεί να δείξει τον ένοχο.

Η εκρηκτική αύξηση όχι μόνο των τιμών σ' ορισμένα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, αλλά συνολικά του κόστους ζωής δεν είναι θέμα που αφορά τη δράση κάποιων «κερδοσκόπων», όπως ισχυρίζεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Η ίδια η κυβέρνηση έδωσε το σύνθημα με τις τρελές αυξήσεις στα τιμολόγια των οργανισμών κοινής ωφέλειας. Το πάγωμα των μισθών δεν επιβλήθηκε από «κερδοσκόπους». Είναι επιλογή του κεφαλαίου - την εξέφρασε περίφημα και απόλυτα ο κ. Γκαργκάνας - την οποία έχει προσυπογράψει η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Δεν είναι η «παραοικονομία» που αδειάζει τις τσέπες των εργατών, είναι αυτή η καπιταλιστική οικονομία, που έχει δόγμα πως ο εργάτης πρέπει να έχει στην τσέπη του μόνο τόσα όσα του χρειάζονται για να βρίσκεται το επόμενο πρωί στη δουλιά. Σε καιρούς επικράτησης της αντεπανάστασης αυτό το δόγμα οδηγεί αναγκαστικά και σε αφαίρεση όσων κατακτήθηκαν. Η ακρίβεια στην αγορά σηματοδοτεί μια εποχή όπου το κεφάλαιο τρέχει να αυξήσει τα κέρδη του αφαιρώντας από τους εργάτες όσο μπορεί περισσότερα από την τιμή στην οποία έχει πληρώσει για το εμπόρευμα - εργατική δύναμη.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έκανε από την πρώτη στιγμή καθαρό πως αντιμετώπιση της ακρίβειας χωρίς αίτημα για αύξηση των μισθών δεν μπορεί να υπάρχει. Συνεπές σ' αυτήν την εκτίμηση πήρε και τα μέτρα που απαιτούνται. Οργανώνει τα συλλαλητήρια στις 3 Σεπτέμβρη. Η οργή των εργαζομένων για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν ανάγκασε κι άλλες δυνάμεις να αποφασίσουν συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Η λήψη οργανωτικών μέτρων που να εξασφαλίζουν αυξημένη συμμετοχή είναι κριτήριο για τη συνέπεια λόγων και έργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ