ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοκλήρωσε τις επαφές του ο Ντ. Χάνεϊ

Δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια

Ο λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ ολοκλήρωσε τις επαφές του και αναχώρησε χτες το απόγευμα από την Κύπρο.

Σε γραπτή δήλωσή του τονίζει ότι είχε μακρές και χρήσιμες συνομιλίες με τους δυο Κύπριους ηγέτες.

Βρισκόμαστε, προσθέτει, σε μια περίοδο αλληλοεπηρεαζόμενων διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων που θα καθορίσουν, αν θα υπάρξει ή όχι κατάληξη σε μια συνολική διευθέτηση αυτό το φθινόπωρο. Η βρετανική κυβέρνηση, αναφέρει, θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι θετικό.

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον λόρδο Χάνεϊ, είπε ότι είχε τη δυνατότητα να θέσει ενώπιον του Βρετανού αξιωματούχου τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και η επίλυση των οποίων σχετίζεται με την ουσία της επίλυσης του Κυπριακού: θέματα, δηλαδή, κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων της νήσου.

Είπε, επίσης, ότι τόνισε στον λόρδο Χάνεϊ πως όποιο σχέδιο κατατεθεί στις συνομιλίες δε θα πρέπει να αφίσταται των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι βρήκε κατανόηση από τον λόρδο Χάνεϊ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τις επαφές του, ο λόρδος Χάνεϊ προσπάθησε να δώσει το μήνυμα ότι η κυριαρχία είναι αδιαίρετη. Ανέφερε ότι στα συστατικά μέρη μιας Ομοσπονδίας δεν παραχωρούνται κυριαρχίες ή δικαιώματα αλλά εξουσίες.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν εξουσίες, όπως σε θέματα άμυνας, εξωτερικής και νομισματικής πολιτικής, που είναι αναφαίρετες από την κεντρική εξουσία, ενώ άλλες ασκούνται απευθείας από τις Βρυξέλλες μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο λόρδος Χάνεϊ προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και του έχουν αποδοθεί περί πολυεπίπεδης κυριαρχίας.

Στην Αγκυρα ο Τ. Γουέστον

«Εποικοδομητικές», χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε χτες στην Αγκυρα ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον. Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ, ο κ. Γουέστον είπε οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο δικό τους σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά έχουν κάποιες απόψεις για το τι μπορεί να είναι κατάλληλο, για να φτάσουμε σε κάποια λύση.

Το πρακτορείο «Ανατολή» μετέδωσε πως ο κ. Γουέστον παρατήρησε ότι και η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού.

Επιμένει στην κυριαρχία δύο κρατών ο Ντενκτάς

Τέσσερις ημέρες πριν από τη συνάντηση, στο Παρίσι, του γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη και με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε την απαράδεκτη θέση του για κυριαρχία δυο κρατών και μίλησε για πιέσεις, που ασκούνται στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίζεται ότι στόχος των Ελληνοκυπρίων είναι να κρατήσουν όλα όσα κατείχαν από το 1963 και με νέο σύνταγμα να παραχωρήσουν κάποια δικαιώματα στους Τουρκοκυπρίους, για να ενταχθεί η Κύπρος στο σύνολό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιπλέον, ισχυρίζεται πως η αξία όλων όσων παραχωρούνται ισοδυναμεί με την αξία του χαρτιού πάνω στο οποίο είναι γραμμένα.

Ο Ραούφ Ντενκτάς επαναλαμβάνει -τέλος- την ανάγκη συνεργασίας του ψευδοκράτους με την Τουρκία, για να ενταχτεί στην ΕΕ ταυτόχρονα με την Τουρκία.


ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ
Στόχος, η αλλαγή στη διακυβέρνηση

Την κοινή προεκλογική τους εκστρατεία εγκαινίασαν χτες τα δύο κόμματα στην Κύπρο

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ εγκαινίασαν από χτες την προεκλογική τους εκστρατεία για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων, με επικεφαλής τους Δημήτρη Χριστόφια και Τάσσο Παπαδόπουλο, είχαν χτες το πρωί πολύωρη συνάντηση, με κύριο αντικείμενο το συντονισμό και την οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αντηλλάγησαν απόψεις για τον τρόπο δημιουργίας διαφόρων γραφείων και υπηρεσιών και τη στελέχωσή τους.

Οπως γίνεται σε κάθε αναμέτρηση, πρόσθεσε, υπάρχει το πρόγραμμα, υπάρχουν οι θεματικές ενότητες και οι συνεργάτες των δυο κομμάτων θα βοηθούν στην προβολή των διαφόρων θεμάτων στους πολίτες και στην υπεράσπιση των θέσεων, που αφορούν την ανάγκη της αλλαγής.

Σε επισήμανση ότι το σκηνικό δεν έχει οριστικοποιηθεί ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτά που έχουν συζητηθεί είναι τόσο ευέλικτα, έτσι που αν χρειαστεί, θα μπορούν να προστεθούν και άλλα γραφεία και να στελεχωθούν με άλλα άτομα.

Είπε, επίσης, ότι δεν έχει ακόμη συζητηθεί το κεφάλαιο που αφορά στο κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας των δυο κομμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι στη χτεσινή πρώτη επίσημη συνάντηση σε πολιτικο-οργανωτικό επίπεδο, τα δυο κόμματα έχουν θέσει μπροστά τους ένα σχεδιάγραμμα και ένα χρονοδιάγραμμα.

Εχει συναποφασιστεί, είπε, η λειτουργία ενός κοινού πολιτικού επιτελείου σε επίπεδο ηγεσιών και η δημιουργία ομάδας επικοινωνιακής πολιτικής γύρω από τον υποψήφιο. Η ομάδα, πρόσθεσε, θα έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία σχεδίου επικοινωνιακής πολιτικής, το οποίο θα τεθεί ενώπιον των ηγεσιών των δυο κομμάτων και του υποψηφίου.

Συνεπώς, επισήμανε ο κ. Χριστόφιας από εκεί θα βγουν και τα συνθήματα, έχοντας πάντα υπόψη ότι όλα τα στηριχτούν στις προγραμματικές αρχές, οι οποίες έτυχαν επεξεργασίας από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και το ΚΙΣΟΣ, πριν από την αποχώρηση των σοσιαλδημοκρατών από το διάλογο για την τριμερή συνεργασία.

Σε ερώτηση πόσο δυσχεραίνει την προεκλογική εκστρατεία των δύο κομμάτων το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το σκηνικό ο Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε ότι δε βλέπει να υπάρχει ιδιαίτερη δυσχέρεια υπό το φως της επεξεργασίας ήδη του πλαισίου προγραμματικών αρχών, αλλά και του γεγονότος ότι ο Τάσος Παπαδόπουλος και το ΑΚΕΛ διεξάγουν επαφές με διάφορες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Στόχος, πρόσθεσε, είναι η αλλαγή στη διακυβέρνηση, το πλαίσιο αρχών είναι πάνω στο τραπέζι και μπορεί να γίνεται διάλογος με άλλες δυνάμεις σε αυτή τη βάση.

Επισήμανε, ωστόσο, πως κατά την άποψή του εκείνο που θα δυσχεράνει περισσότερο όλους σε αυτή την προεκλογική προσπάθεια είναι οι επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι κρίσεις οι οποίες, όπως υποστήριξε, μας περιμένουν. Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν πρέπει να ωραιοποιούνται τα πράγματα, γιατί τα μηνύματα είναι σαφέστατα, δεν είναι θετικά όσον αφορά τις προσπάθειες για επεξεργασία σχεδίου λύσης του Κυπριακού, όχι γιατί δεν είναι επιθυμητό, αλλά γιατί εικάζεται ότι δεν είναι αυτό που εντάσσεται μέσα στα όρια τα δικά μας.

Τόσο ο κ. Χριστόφιας όσο και ο κ. Παπαδόπουλος απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό να οδηγήσουν σε αναστολή των προεδρικών εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ