ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η υποβάθμιση της Παιδείας και μόρφωσης στο επίκεντρο

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Παιδεία αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, «για την υπόθεση της "εξάρθρωσης της τρομοκρατίας"» στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τα τελευταία αποτελέσματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός πανεπιστημίων, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, σημείωσε:

«Για τα αποτελέσματα στα πανεπιστήμια, το Πολιτικό Γραφείο έδωσε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε χθες. Σ' αυτήν "χτυπάμε καμπανάκι". Η κατάσταση είναι τραγική. Κατ' αρχήν τέλειωσε το επιχείρημα που έλεγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι είναι ελεύθερη η πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Είναι ελεύθερη γι' αυτούς που μπορούν και γι' αυτούς που οι γονείς τους θυσιάζονται, φτάνουν στα όρια της φτώχειας. Τσεκούρι υπάρχει.

Τώρα πια η μεγάλη πλειοψηφία μένει απέξω. Αλλά αναδείχτηκε και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να τραβήξει την προσοχή μας, η υποβάθμιση της Παιδείας και της μόρφωσης. Το ζήτημα δεν είναι μόνον πόσοι μπαίνουν, πόσοι βγαίνουν και τι πτυχία αποκτούν, αλλά το ζήτημα είναι το μορφωτικό επίπεδο στην εποχή, που λένε, της κοσμογονίας, της κοινωνίας της πληροφορικής, και όπου πια η επιστήμη είναι το μέσο που λύνονται όλα τα προβλήματα!

Η υποκρισία έχει φτάσει σε ένα σημείο άκρως επικίνδυνο. Πάντα ήταν άσχημη η υποκρισία. Την ίδια ώρα που μιλάνε για την πρόοδο της επιστήμης, την ίδια ώρα στο Γιοχάνεσμπουργκ η επιστήμη γίνεται ένα "όπλο", ένα μέσο κερδοφορίας.

Αποφάσισαν, λοιπόν, ότι όλη η ανθρωπότητα πρέπει να έχει πόσιμο νερό και τσακώνονται τώρα για το ποια εταιρία θα οικειοποιηθεί και πηγές νερού που υπάρχουν σ' αυτές τις περιοχές ή στις διπλανές τους για να βγάλουν κέρδη δίνοντας λίγο καλύτερο νερό! Την ίδια στιγμή λένε ότι θα μπορούσε να λυθεί το θέμα του πόσιμου νερού, εάν εξοικονομηθούν τα χρήματα που ξοδεύουν οι Αμερικανοί σε ένα χρόνο για παγωτά. Τόσο απλά δηλαδή είναι τα προβλήματα; Τόσο απλά και τόσο εύκολα; Ετσι λοιπόν ο καθένας μπορεί να καπηλευτεί τα πάντα και τις εισιτήριες εξετάσεις και τις εξιτήριες και... το νερό. Δε θα μείνει τίποτα που να μην το καπηλευτεί».

Διαιωνίζεται η κρίση στα πανεπιστήμια
  • Συνεχίζονται η αδιαλλαξία και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης
  • Πληθαίνουν οι σύλλογοι πανεπιστημιακών, που αποφασίζουν αποχή
  • Αγωνιστική απόφαση φοιτητών στο Πολυτεχνείο

Από παλιότερη διαμαρτυρία των πανεπιστημιακών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας

Eurokinissi

Από παλιότερη διαμαρτυρία των πανεπιστημιακών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας
Αποποιείται πλήρως των ευθυνών της, για την κρίση που έχει επέλθει στα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση, η οποία, πέρα από την αδιαλλαξία που έχει δείξει απέναντι στα μισθολογικά αιτήματα των πανεπιστημιακών, μπαίνει στην τελική ευθεία για τη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, το Νοέμβρη αναμένεται η ψήφιση νόμων για μεταπτυχιακά και έρευνα, για δημιουργία Ινστιτούτων Διά βίου Εκπαίδευσης σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η πρόταση για αξιολόγηση των ιδρυμάτων και οι προτάσεις για θεσμικές αλλαγές στο νόμο πλαίσιο των ΑΕΙ και στις εργασιακές σχέσεις των καθηγητών. Ολα αυτά, λέει ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, ότι μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενα διαλόγου με τους πανεπιστημιακούς, στην ουσία, όμως, θέλει τη συναίνεσή τους για αλλαγές που θα έχουν τραγικές συνέπειες για την ανώτατη εκπαίδευση και τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς, θα μετατρέψουν την πρώτη σε τριτοβάθμια σούπα χαμηλού επιπέδου και τους δεύτερους σε «μάνατζερ», κυνηγούς προγραμμάτων χρηματοδότησης.

«Η πρωτοβουλία να ανοίξουν τα ιδρύματα ανήκει σε αυτόν που θέλει να τα κλείσει», είπε χαρακτηριστικά σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός Παιδείας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα θα ανταποκριθεί στην πρόταση της κυβέρνησης, ώστε να υπάρχει ένας σταθερός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα», υπονοώντας το διάλογο πάνω στο βωμό της διάλυσης της ανώτατης εκπαίδευσης.

Εξίσου υποκριτικός ήταν ο υπουργός όμως και στο καυτό ζήτημα της φοιτητικής στέγης, που αποτελεί μεγάλο βραχνά για τα λαϊκά στρώματα, που ασφυκτιούν για να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα νοίκια. Πιστός στη λογική των ανέξοδων υποσχέσεων, έκανε λόγο για «κατάρτιση ενός πενταετούς προγράμματος 2003-2008 με μεταβίβαση της περιουσίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας στα ιδρύματα, προκειμένου να αναπτύξουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα». Δηλαδή, το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υπάρχει, όσο συνεχίζεται η πολιτική της υποχρηματοδότησης και πολύ περισσότερο της κρυφής ή φανερής ιδιωτικοποίησης, που αφαιρεί το δικαίωμα των φοιτητών για δωρεάν στέγαση και σίτιση.

Η ΠΟΣΔΕΠ

Η ηγεσία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), ωστόσο, δεν κάνει κάποια κίνηση διεύρυνσης των διεκδικήσεών της, ώστε να συγκρουστεί με το σύνολο αυτής της πολιτικής που καταδικάζει πανεπιστήμια και πανεπιστημιακούς, και επιμένει να ζητάει μια δέσμευση από την κυβέρνηση, ότι βάση του διαλόγου που θα ξεκινήσει το 2003 για τα μισθολογικά θα είναι η ενσωμάτωση επιδομάτων που παίρνουν οι πανεπιστημιακοί στο βασικό μισθό.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι σύλλογοι πανεπιστημιακών που αποφασίζουν συνέχεια της αποχής και από την εξεταστική του Σεπτέμβρη, με εξαίρεση τους επί πτυχίω φοιτητές. Σχετικές αποφάσεις έχουν λάβει οι Σύλλογοι: Γεωπονικού, Παντείου, Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Πειραιά, Αιγαίου (χωρίς μέριμνα για τους επί πτυχίω φοιτητές) και των σχολών Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Φυσικομαθηματικής, Νομικής και ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθήνας και ο νεοσύστατος σύλλογος Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

  • Στο Πολυτεχνείο, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΤΕΜΦΕ) αποφάσισε στη χθεσινή του Γενική Συνέλευση να προχωρήσει σε κατάληψη της πρυτανείας του ιδρύματος αύριο και μεθαύριο, με αιτήματα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και απαίτηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, δημόσιας και δωρεάν. Παράλληλα, ο Σύλλογος Ειδικού Τεχνολογικού και Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) του Πολυτεχνείου μαζί με το Σύλλογο Φοιτητών ΤΕΜΦΕ καλούν σε κοινή συνεδρίαση τους καθηγητές του ιδρύματος για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.
Περισσεύει η υποκρισία...

Με ευχολόγια προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το θέμα της αναγνώρισης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, όπως φαίνεται από την απάντηση του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου, σε χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», σχετικά με το θέμα της συνεργασίας ελληνικών Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) με πανεπιστήμια της ΕΕ και της αναγνώρισης των πτυχίων που «παρέχουν» (βλ. πουλάνε).

«

Το φαινόμενο των εταιριών franchising... δηλαδή των εμπορικών εταιριών παροχής υπηρεσιών, οι οποίες λειτουργούν με άδεια του υπουργείου Εμπορίου, δεν αποτελεί για την Ελλάδα εκπαιδευτική πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Το ερώτημα είναι: οι χιλιάδες νέοι που ακριβοπληρώνουν κάθε χρόνο αυτά τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, σε ποια πραγματικότητα ζουν, στη «ζώνη του λυκόφωτος»; Αφού, όπως παραδέχεται ο Π. Ευθυμίου, η κυβέρνηση δίνει την άδεια λειτουργίας τους!

Ο υπουργός αναφέρεται στο παράδειγμα των γαλλικών πανεπιστημίων, που μετά από συμφωνία των αρμόδιων υπουργών απέσυραν τα Franchising από την Ελλάδα και «εύχεται» να κάνουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ίδιο, αντί να σταματήσει να δίνει άδειες σ' αυτά τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που εμπορεύονται τη γνώση.

Τέλος, ο Π. Ευθυμίου επικαλείται τον Γάλλο ομόλογό του, Τζακ Λαγκ, που είπε ότι «αν δεχόμαστε τις απόψεις του κ. Μπολκενστάιν, του αρμόδιου επιτρόπου για τα θέματα εσωτερικής αγοράς - που εγκαλεί την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους τα πτυχία - θα οδηγούμασταν σε μια εκπαιδευτική "μακντοναλντοποίηση της Ευρώπης"». Μα σ' αυτό, στη φθηνή κατάρτιση που θα πουλιέται ακριβά, δεν οδηγούμαστε με την πολιτική της ΕΕ για την εκπαίδευση, την οποία εφαρμόζει κατά γράμμα και η κυβέρνηση στη χώρα μας;


Γ.Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ