Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η υποβάθμιση της Παιδείας και μόρφωσης στο επίκεντρο

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Παιδεία αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, «για την υπόθεση της "εξάρθρωσης της τρομοκρατίας"» στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τα τελευταία αποτελέσματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός πανεπιστημίων, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, σημείωσε:

«Για τα αποτελέσματα στα πανεπιστήμια, το Πολιτικό Γραφείο έδωσε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε χθες. Σ' αυτήν "χτυπάμε καμπανάκι". Η κατάσταση είναι τραγική. Κατ' αρχήν τέλειωσε το επιχείρημα που έλεγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι είναι ελεύθερη η πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Είναι ελεύθερη γι' αυτούς που μπορούν και γι' αυτούς που οι γονείς τους θυσιάζονται, φτάνουν στα όρια της φτώχειας. Τσεκούρι υπάρχει.

Τώρα πια η μεγάλη πλειοψηφία μένει απέξω. Αλλά αναδείχτηκε και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να τραβήξει την προσοχή μας, η υποβάθμιση της Παιδείας και της μόρφωσης. Το ζήτημα δεν είναι μόνον πόσοι μπαίνουν, πόσοι βγαίνουν και τι πτυχία αποκτούν, αλλά το ζήτημα είναι το μορφωτικό επίπεδο στην εποχή, που λένε, της κοσμογονίας, της κοινωνίας της πληροφορικής, και όπου πια η επιστήμη είναι το μέσο που λύνονται όλα τα προβλήματα!

Η υποκρισία έχει φτάσει σε ένα σημείο άκρως επικίνδυνο. Πάντα ήταν άσχημη η υποκρισία. Την ίδια ώρα που μιλάνε για την πρόοδο της επιστήμης, την ίδια ώρα στο Γιοχάνεσμπουργκ η επιστήμη γίνεται ένα "όπλο", ένα μέσο κερδοφορίας.

Αποφάσισαν, λοιπόν, ότι όλη η ανθρωπότητα πρέπει να έχει πόσιμο νερό και τσακώνονται τώρα για το ποια εταιρία θα οικειοποιηθεί και πηγές νερού που υπάρχουν σ' αυτές τις περιοχές ή στις διπλανές τους για να βγάλουν κέρδη δίνοντας λίγο καλύτερο νερό! Την ίδια στιγμή λένε ότι θα μπορούσε να λυθεί το θέμα του πόσιμου νερού, εάν εξοικονομηθούν τα χρήματα που ξοδεύουν οι Αμερικανοί σε ένα χρόνο για παγωτά. Τόσο απλά δηλαδή είναι τα προβλήματα; Τόσο απλά και τόσο εύκολα; Ετσι λοιπόν ο καθένας μπορεί να καπηλευτεί τα πάντα και τις εισιτήριες εξετάσεις και τις εξιτήριες και... το νερό. Δε θα μείνει τίποτα που να μην το καπηλευτεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ