ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ο Μπους κήρυξε τον πόλεμο

Διαδήλωση στο Ιράκ κατά της επίθεσης

Associated Press

Διαδήλωση στο Ιράκ κατά της επίθεσης
«Αν δεν επιβάλει ο ΟΗΕ τις αποφάσεις του στο Ιράκ, τότε η ανάληψη δράσης είναι αναπόφευκτη». Αυτή θα μπορούσε να είναι η συμπύκνωση της ομιλίας που απηύθυνε την περασμένη Πέμπτη στην 57η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Αμερικανός Πρόεδρος, δίνοντας, ουσιαστικά, τελεσίγραφο τόσο στο Ιράκ όσο και στον ΟΗΕ. Είχε προηγηθεί η εναρκτήρια ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος αν και δεν έκρυψε την αντίθεσή του στην προοπτική μονομερούς δράσης, δεν την απέκλεισε ως προοπτική στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αφού πέταξε το «γάντι» στη Γενική Συνέλευση, απειλώντας μάλιστα με την ανάληψη μονομερούς στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ σε βάρος του Ιράκ, ο Μπους κατηγόρησε το ιρακινό καθεστώς πως όχι μόνο διαθέτει διασυνδέσεις και υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και ότι περιφρονεί από το 1991 έως σήμερα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Χαρακτήρισε τη Βαγδάτη «τεράστια απειλή», που αν συνεχίσει να περιφρονεί τον ΟΗΕ, «ο κόσμος οφείλει με αποφασιστικότητα να την αναγκάσει να λογοδοτήσει».

Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μεταφέρονται στο Κατάρ από την Κεντρική Διοίκηση στη Φλόριδα τουλάχιστον 600 ανώτεροι αξιωματούχοι «υποστήριξης», προκειμένου «να λάβουν μέρος σε άσκηση στον Κόλπο». Παρά τις εντεινόμενες ενδείξεις ότι οι αμερικανικές δυνάμεις προετοιμάζονται πυρετωδώς, η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων επέμενε να διαψεύδει ότι επίκειται πλήγμα.

Ο «τρομονόμος» ενισχύεται και απειλεί

Με αφορμή την επέτειο του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος επέλεξε να δημοσιοποιήσει επίσημα το νέο «τρομονόμο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με ανακοίνωσή του την περασμένη Πέμπτη, επανήλθε στο θέμα, υπενθυμίζοντας την απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 6 Δεκέμβρη 2001, όπου περιέχεται ο ορισμός της τρομοκρατίας και των ποινικών κυρώσεων κατά των δραστών τέτοιων πράξεων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης «έχει υποχρέωση να ενσωματώσει την παραπάνω απόφαση - πλαίσιο στην εσωτερική έννομη τάξη της».

Ας θυμηθούμε, όμως, τι προέβλεπε ο ορισμός της τρομοκρατίας: Στο κείμενο εκείνο αναφερόταν ότι «αδικήματα που διαπράττονται εκ προθέσεως από άτομο ή ομάδα και στρέφονται κατά μιας ή περισσοτέρων χωρών, των θεσμών τους ή του πληθυσμού τους, με σκοπό τον εκφοβισμό τους και τη σοβαρή μετατροπή ή καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών μιας χώρας» τιμωρούνται ως τρομοκρατικά.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διωχτούν ως τρομοκράτες μέχρι και αντιδικτατορικά κινήματα και αγωνιστές. Επίσης, να θεωρηθεί τρομοκρατικό αδίκημα η παράνομη κατάληψη ή φθορά κρατικών ή κυβερνητικών εγκαταστάσεων, δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων, εγκαταστάσεων υποδομής και δημόσιων χώρων.

Στο ίδιο κείμενο προωθούνταν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, βάσει του οποίου η διαδικασία έκδοσης κατηγορούμενου σε άλλο κράτος μετατρέπεται σε ταχύρυθμη απλή παράδοση ακόμη και Ελλήνων πολιτών.

Στον «αφρό» οι κυρίως υπεύθυνοι για το «Σαμίνα»

Σε «σκύλευση» των 80 πνιγμένων του τραγικού ναυαγίου του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» παραπέμπει το βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου, το οποίο έπεσε σαν βόμβα στην Ακτή Μιαούλη, προκαλώντας την οργή της ναυτεργατικής οικογένειας, αλλά και των συγγενών των θυμάτων! Το βούλευμα αποκαλύφθηκε την Τρίτη από την εφημερίδα «Εθνος». Πρόκειται για ένα κείμενο που είναι κυριολεκτικά κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς αφήνει εντελώς στο απυρόβλητο την πλοιοκτήτρια εταιρία HFD (πρώην MFD), αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που εξέδιδαν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε αυτό το σαπιοκάραβο! Ρίχνει τις ευθύνες για το ναυάγιο αποκλειστικά και μόνο στο πλήρωμα και συγκεκριμένα στους αξιωματικούς, ενώ τις κατηγορίες από κακουργηματικές τις μετατρέπει σε πλημμελήματα!

Οσον αφορά τον πρόεδρο της πλοιοκτήτριας εταιρίας Κ. Κληρονόμο και τον Ν. Βικάτο μέλος της διοίκησης της εταιρίας, το βούλευμα θεωρεί ότι δε γνώριζαν τίποτα ακόμα και για την κατάσταση των σωστικών μέσων, «κηρύσσει εαυτό αναρμόδιο να αποφανθεί» και τους παραπέμπει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά που σημαίνει ουσιαστικά πλήρη αθώωση! Το ίδιο αποφαίνεται και για τους λιμενικούς που είχαν ελέγξει το πλοίο, ενώ ειδικά για το πλοίο υιοθετεί το πόρισμα του Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου Ν. Παντιώρα, στο οποίο αυτό το αποδεδειγμένα 35χρονο τότε σαπάκι χαρακτηρίζεται ως «οριακά αξιόπλοο»(!) «παρά - όπως συνεχίζει - την παλαιότητά του»!

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Συνέχεια στο αφιέρωμα «ιμπεριαλιστική τρομοκρατία» και τις εξελίξεις στον κόσμο μετά τις 11 Σεπτέμβρη 2001, με τη θεωρία των ΗΠΑ για χώρες που αποτελούν τον «άξονα του κακού» και είναι εν δυνάμει χώρες στις οποίες θα επέμβουν. (σελίδες 10-11)

Μετά το άρθρο του κ. Α. Ανδριανόπουλου στα «Νέα», ανέλαβε ο κ. Σ. Ράμφος να εκφράσει - και επισήμως - την άποψη ότι η Αριστερά, δηλαδή το κομμουνιστικό κίνημα, ο μαρξισμός - λενινισμός, συνδέεται γενετικά με την ατομική τρομοκρατία. (σελίδες 12-13)

Εξάρθρωση της τρομοκρατίας επαγγέλλονται οι τρομολάγνοι θιασώτες του συστήματος, αλλά αυτό που εξαρθρώνεται είναι τα ατομικά και συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. (σελίδα 14)

Σεπτέμβρης, μήνας που ανοίγουν τα σχολεία και αυξάνουν απότομα τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τις ανάγκες των μαθητών σε σχολικά είδη, φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, ακόμα και για λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. (σελίδα 19)

Θεαματική η βελτίωση των μεγεθών των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων με τη μέγιστη συμβολή της κυβερνητικής πολιτικής. (σελίδα 25)

Οσμή πετρελαίου στο επίκεντρο των εξελίξεων που αφορούν στη σχεδιαζόμενη επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ, είτε ως «σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» των επιδρομέων είτε ως αντικείμενο των ανακατατάξεων στην παγκόσμια αγορά. (σελίδες 26, 34)

Τηλεργασία, μια μορφή δουλιάς που γίνεται από το σπίτι του εργαζόμενου, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Ευρώπη, επηρεάζει αρνητικά την πλήρη απασχόληση και χτυπά κυρίως τις εργαζόμενες γυναίκες. (σελίδα 29)

Ποιος θα είναι νικητής στη Γερμανία στις 22 του Σεπτέμβρη; Ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ ή ο Βαυαρός αντίπαλός του Εντμουντ Στόιμπερ; Ενα και το αυτό για τους εργαζόμενους αυτής της χώρας, που η κατάστασή τους χειροτερεύει. (σελίδες 36-37)

ΑντιΝΑΤΟική σύνοδος και μαζική διαδήλωση διοργανώνονται από το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Τσεχία τον ερχόμενο Νοέμβρη. (σελίδες 38-39)

Αντιδραστικός ο νόμος της κυβέρνησης στην Ισπανία περί πολιτικών κομμάτων, που δεν είχε στόχο μόνο το κόμμα Μπατασούνα, αλλά την αντικαπιταλιστική δράση. (σελίδες 38-39)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ