Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ο «τρομονόμος» ενισχύεται και απειλεί

Με αφορμή την επέτειο του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος επέλεξε να δημοσιοποιήσει επίσημα το νέο «τρομονόμο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με ανακοίνωσή του την περασμένη Πέμπτη, επανήλθε στο θέμα, υπενθυμίζοντας την απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 6 Δεκέμβρη 2001, όπου περιέχεται ο ορισμός της τρομοκρατίας και των ποινικών κυρώσεων κατά των δραστών τέτοιων πράξεων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης «έχει υποχρέωση να ενσωματώσει την παραπάνω απόφαση - πλαίσιο στην εσωτερική έννομη τάξη της».

Ας θυμηθούμε, όμως, τι προέβλεπε ο ορισμός της τρομοκρατίας: Στο κείμενο εκείνο αναφερόταν ότι «αδικήματα που διαπράττονται εκ προθέσεως από άτομο ή ομάδα και στρέφονται κατά μιας ή περισσοτέρων χωρών, των θεσμών τους ή του πληθυσμού τους, με σκοπό τον εκφοβισμό τους και τη σοβαρή μετατροπή ή καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών μιας χώρας» τιμωρούνται ως τρομοκρατικά.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διωχτούν ως τρομοκράτες μέχρι και αντιδικτατορικά κινήματα και αγωνιστές. Επίσης, να θεωρηθεί τρομοκρατικό αδίκημα η παράνομη κατάληψη ή φθορά κρατικών ή κυβερνητικών εγκαταστάσεων, δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων, εγκαταστάσεων υποδομής και δημόσιων χώρων.

Στο ίδιο κείμενο προωθούνταν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, βάσει του οποίου η διαδικασία έκδοσης κατηγορούμενου σε άλλο κράτος μετατρέπεται σε ταχύρυθμη απλή παράδοση ακόμη και Ελλήνων πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ