ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μεγάλο πολιτιστικό - πολιτικό γεγονός

Ανακοινώθηκε το πλούσιο πρόγραμμα του κεντρικού τετραημέρου της Αθήνας στις 18/9 - 21/9. Σημαντικοί καλλιτέχνες «ντύνουν» το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Χέρι με χέρι μοιράζεται από χθες στα στέκια νεολαίας, σε δρόμους και πλατείες, στις σχολές και σε χώρους δουλιάς, η προκήρυξη της ΚΝΕ με το πρόγραμμα του κεντρικού τετραήμερου κορύφωσης του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα, κι όπως φαίνεται για άλλη μια χρονιά... δε λείπει τίποτα από τη μεγάλη γιορτή της νεολαίας! Γι' αυτό και τα παιδιά της ΚΝΕ εξορμούν με την προκήρυξη και το εισιτήριο στο χέρι, καλώντας τους νέους να μη λείψει κανείς από τη μεγάλη γιορτή, να είναι «πρωταγωνιστές στη ζωή κι όχι εθελοντές στην υποταγή».

Το Φεστιβάλ, φέτος, θα ανοίξει τις πύλες του στις 18 Σεπτέμβρη, στο γνωστό χώρο των Ιλισίων, στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Φοιτητικής Εστίας, στην Πανεπιστημιούπολη. Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα κορυφωθεί με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στις 9 το βράδυ και μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη, στις 9:30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης.

Στο πλαίσιο του τετραημέρου θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για το κίνημα κατά της καπιταλιστική «παγκοσμιοποίησης», καθώς και δυο συζητήσεις για την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» των ιμπεριαλιστών και τι τελικά σημαίνει αυτή, ένα χρόνο μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ. Παράλληλα, θα υπάρχει η γνωστή Διεθνούπολη, ένας χώρος όπου θα συναντηθούν αντιπροσωπείες πολλών ξένων οργανώσεων νεολαίας και θα δοθεί βήμα αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται. Με δικά τους περίπτερα θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΑ, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», οργανώσεις ξένων εργατών και θεραπευτικές κοινότητες. Θα υπάρχουν βιβλιοπωλεία, ενώ θα πραγματοποιηθούν αθλητικές δραστηριότητες, αγώνες σκάκι, πινγκ πονγκ κ.ά.


Το δικό του ιδιαίτερο πρόγραμμα θα έχει ο παιδότοπος, όπου για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ θα δοθούν παραστάσεις καραγκιόζη, κουκλοθεάτρου, κλόουν, θα οργανωθούν εκθέσεις, θεατρικά παιχνίδια κι άλλες δημιουργικές δραστηριότητες, από αυτές που ξετρελαίνουν κάθε χρόνο τους λιλιπούτειους επισκέπτες της μεγάλης «πολιτείας». Επίσης, φέτος θα λειτουργήσει και κινηματογράφος με καθημερινές προβολές και αφιερώματα στον παλαιστινιακό κινηματογράφο, στον κινηματογράφο των λαών που αγωνίζονται και στο βουβό και σύγχρονο κινηματογράφο.

Οι συναυλίες του Φεστιβάλ

Την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στις τρεις σκηνές του Φεστιβάλ θα δώσουν συναυλίες οι: Β. Παπακωνσταντίνου, Δ. Τσακνής - Λ. Μαχαιρίτσας, «Κίτρινα Ποδήλατα», «Domenica», «Apurimac», «Μωρά στη Φωτιά», «Ακρως Απόρρητον», Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Αττικα», «Δυτική Οχθη», Σ. Βαζούρα κι ακόμα, αφιέρωμα στα τριάντα χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Παπαϊωάννου με τον Α. Παπαϊωάννου και τη Χ. Λαμπράκη.

Την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη, θα δώσουν συναυλίες οι: Π. Κατσιμίχας, Π. Θαλασσινός, Μ. Πασχαλίδης, Σ. Βαμβακάρης, Γ. Χριστοδούλου, Δ. Τσεκούρας - Κ. Παπακωνσταντίνου, «Εφτά Πέπλα», «Κιλιμάντζαρο», «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό», «Blues Berger», Μ. Κακέπης κι ακόμα, αφιέρωμα σε μελοποιημένους Ελληνες ποιητές με τον Τ. Κωνσταντακόπουλο.

Την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη, στις σκηνές του Φεστιβάλ θα παίξουν οι: «Πυξ Λαξ», Ν. Ζιώγαλας - Αν. Μουτσάτσου, Μ. Φάμελος, Χ. Κροκίδης, Αγάθωνας, «Αντίθεσις», «Ενοχο Λα», «Παλαϊνά Σεφέρια», ενώ θα γίνουν αφιερώματα στο πολιτικό λαϊκό τραγούδι με τον Δ. Κοντογιάννη (επιμέλεια του Νέαρχου Γεωργιάδη) και στο ελληνικό έντεχνο τραγούδι με την ορχήστρα Ν. Ιωνίας.

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη, συναυλίες θα δώσουν οι: Δ. Μητροπάνος, Λ. Χαλκιάς, Μ. Δημητριάδη - Γ. Θωμόπουλος, Β. Λέκκας, Β. Κορακάκης, Γ. Βέη, Λ. Παπαδόπουλος, «Magic de spell», «GBS», «Φιλμ», «Ανάπλους» και θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με τον Κώστα Μάντζιο.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πυρετωδώς προετοιμάζονται τα «κόκκινα νιάτα»

Πυρετωδώς προετοιμάζονται τα «κόκκινα» νιάτα στη Θεσσαλία για την επιτυχία των κεντρικών εκδηλώσεων του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» που θα γίνουν στις πρωτεύουσες των νομών της περιοχής: Την Κυριακή 8/9 στο Βόλο και στην Καρδίτσα, στις 8 και 9/9 στα Τρίκαλα, ενώ στη Λάρισα οι εκδηλώσεις θα είναι τριήμερες και πραγματοποιούνται στις 13, 14 και 15 του ίδιου μήνα. Οι Οργανώσεις Θεσσαλίας της ΚΝΕ απευθύνουν σε όλους τους νέους και τις νέες της περιοχής κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που αποτελεί μοναδικό πολιτικό και πολιτιστικό θεσμό, ο οποίος «αγκαλιάζει» πλατιά τμήματα νεολαίας.

Στο Βόλο

Στις κεντρικές εκδηλώσεις της Κυριακής που θα γίνουν στο Πάρκο Ρήγα Φεραίου (Δημοτικό Θέατρο), Θα μιλήσει ο Αντ. Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στον επαναστάτη κομμουνιστή Τσε Γκουεβάρα, λαϊκό γλέντι με τους Αγάθωνα και Μπάμπη Γκολέ και συναυλία με το συγκρότημα «No Synset».

Στα Τρίκαλα

Στις διήμερες εκδηλώσεις, που θα γίνουν στο Πάρκο Ματσόπουλου, την Κυριακή θα μιλήσει ο Τ. Τσιόγκας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και βουλευτής του ΚΚΕ και τη Δευτέρα ο Αγ. Τριγάζης, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Οσον αφορά στο υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει: Την Κυριακή αφιέρωμα στην ΟΚΝΕ και μεγάλη συναυλία με τον Β. Λέκκα και τη Δευτέρα συζήτηση με θέμα «Ναρκωτικά και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και συναυλίες με ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Στην Καρδίτσα

Στις κεντρικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Αθλητικό Πάρκο θα μιλήσει ο Κ. Παπασταύρου, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, θα γίνει αφιέρωμα στην ΟΚΝΕ, μεγάλη συναυλία του Μ. Φάμελου, καθώς και συναυλία από το συγκρότημα «Παρά Πέντε». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, έκθεση βιβλίου και παιδική ζωγραφική.

Στη Λάρισα

Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το πρόγραμμα των τριήμερων κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», που θα γίνουν στο Κηποθέατρο. Στις εκδηλώσεις θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γ. Καλύβας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μεγάλες συναυλίες του Δ. Μητροπάνου την Κυριακή και του Μ. Πασχαλίδη το Σάββατο. Επίσης την Παρασκευή θα γίνει συζήτηση για την τρομοκρατία, θ' ακολουθήσουν πολιτικό τραγούδι και ρεμπέτικο λαϊκό τραγούδι, ενώ θα γίνουν συναυλίες και από ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και νεολαία», θα δοθεί θεατρική παράσταση με θέμα την τρομοκρατία, θα χορέψουν συγκροτήματα από περιοχές της υπαίθρου, θα γίνουν συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα και ρεμπέτικο γλέντι με τους «Νόστος».

Την Κυριακή εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα θα έχει το αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση κομμουνιστών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ θα γίνουν ρεμπέτικο γλέντι με το Ν. Γάλλο, συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα και παράσταση «Καραγκιόζη». Στο χώρο του Φεστιβάλ στη Λάρισα θα υπάρχει έκθεση πυρογραφίας με αντιιμπεριαλιστικά θέματα και έκθεση ζωγραφικής.


Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Σε πορεία κορύφωσης βρίσκεται το 28ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» από τις αρχές του μήνα κι αυτές τις μέρες κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε μια σειρά πόλεις. Συγκεκριμένα:

Χαλκίδα

Στην παραλία της Χαλκίδας (μνημείο Εθνικής Αντίστασης), οι κεντρικές εκδηλώσεις είναι διήμερες και ξεκινούν σήμερα. Στο χώρο θα λειτουργούν περίπτερα, βιβλιοπωλείο, ενώ το πρόγραμμα θα είναι πλούσιο πλαισιωμένο από ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Αύριο, Παρασκευή, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, θα μιλήσει ο Βασίλης Τασούλας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και θα χαιρετίσουν η υποψήφια νομάρχης της ΝΑΣ, Ιωάννα - Σοφία Ντούρου και ο υποψήφιος δήμαρχος Χαλκίδας της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης», Βαγγέλης Σταματούκος.

Σέρρες

Σήμερα, επίσης, ξεκινάει το κεντρικό διήμερο στις Σέρρες, που θα πραγματοποιηθεί στην Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων. Σήμερα, Πέμπτη, θα μιλήσει ο Νίκος Κούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσουν συναυλίες έντεχνης και ροκ μουσικής από νεανικά συγκροτήματα. Αύριο, Παρασκευή θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν συναυλίες από νεανικά συγκροτήματα, αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο και λαϊκορεμπέτικο γλέντι.

Γιάννενα

Στις 6, 7 και 8 Σεπτέμβρη κορυφώνεται το Φεστιβάλ στα Γιάννενα, στο Πάρκο Λιθαρίτσια, όπου τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλαμβάνει αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, συζήτηση για την «παγκοσμιοποίηση» με την βουλευτή του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη και συμμετέχοντες από την ΚΝΕ, την ΚΝ Αλβανίας και την Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ενώ η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακό μουσικό σχήμα. Τη δεύτερη μέρα, πέρα από την ομιλία του Ορ. Κολοζώφ, θα συμμετάσχει το μαθητικό ερασιτεχνικό συγκρότημα του 1ου ΕΛ και θα δώσει μεγάλη συναυλία ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Τέλος, την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: φοιτητικό ροκ συγκρότημα, αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ, συζήτηση με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολιτισμός», αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο, ερασιτεχνικό συγκρότημα του ΤΕΕ και το μαθητικό ερασιτεχνικό συγκρότημα του 1ου ΕΛ.

Κατερίνη

Στην Κατερίνη οι τριήμερες κεντρικές εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης, στις 6,7 και 8 Σεπτέμβρη στο χώρο του 5ου Γυμνασίου. Την Παρασκευή, πρώτη μέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες έντεχνης, ροκ, λαϊκορεμπέτικης μουσικής, προβολές και Θεατρικό, ενώ θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ. Το Σάββατο, οι εκδηλώσεις θα είναι αφιερωμένες στην παλλαϊκή κινητοποίηση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 7 Σεπτέμβρη. Την Κυριακή θα μιλήσει ο Κ. Βροχόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το τριήμερο ολοκληρώνεται με τη μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Χανιά

Στα Χανιά οι κεντρικές εκδηλώσεις του θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.

Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, Γραμματέας Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, με θέμα: «Νέοι εργαζόμενοι μπροστά στον εργασιακό Μεσαίωνα και το ΑΑΔΜ ως μόνη προοπτική στην πάλη για τα δικαιώματά τους». Τη δεύτερη μέρα ομιλία θα κάνει το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις Δημοτικές - Νομαρχιακές εκλογές.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλαμβάνει ελληνική και ξένη μουσική από τον Χάρη Καλαμποκάκη, ελληνικούς χορούς από το συγκρότημα «Ψηλορείτης» και τέλος συναυλία με τον Γιάννη Νικολάου (πρώην «Λαθρεπιβάτες») και τη Νατάσα Πρωτοπαπαδάκη («Οκτάβα»).

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο από την Αλεξάνδρα (7ο Ε.Λ.) και τον Δημήτρη (4ο Ε.Λ.), κρητικοί χοροί από το συγκρότημα «Ψηλορείτης» του Κώστα Μπούζουκα και με τη λύρα θα συνοδεύει ο Γιώργος Μοτάκης. Τη βραδιά θα κλείσει το συγκρότημα «Pure Instict» του 3ου Ε.Λ., με ροκ μουσική.

Κόρινθος

Το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτέμβρη διοργανώνεται το κεντρικό διήμερο στον Φλοίσβο. Την πρώτη μέρα (Σάββατο), το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση για τη μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών με τη συμμετοχή του Δημήτρη Κακούρου, υποψηφίου δημάρχου Κορίνθου, συναυλία με το ροκ συγκρότημα «Βυθισμένα Πετρώματα», ομιλία από τον Δημήτρη Σαρρή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και θα κλείσει με συναυλία.

Τη δεύτερη μέρα (Κυριακή), θα δοθεί παράσταση από χορευτικό συγκρότημα της Περαχώρας, θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Ο εθελοντισμός ως εργαλείο της άρχουσας τάξης στη χειραγώγηση του λαού και της νεολαίας», το πρόγραμμα θα συνεχίσει με πολιτικό τραγούδι, ομιλία από τη Λουίζα Ράζου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.

Αίγιο

Αντίστοιχα, διήμερο εκδηλώσεων κορύφωσης πραγματοποιείται και στην παραλία του Αιγίου, το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτέμβρη. Οι εκδηλώσεις του ξεκινούν και τις δυο μέρες στις 8:30 μ.μ. και την πρώτη μέρα περιλαμβάνουν: συναυλία με το ροκ συγκρότημα «Φωνή Βοώντος», ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ και λαϊκή βραδιά. Τη δεύτερη μέρα θα γίνει διαγωνισμός γκράφιτι, συναυλία με ροκ συγκρότημα, ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ και ρεμπέτικη βραδιά.

Ρέθυμνο

Η κορύφωση των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί με εκδήλωση στην παραλία, στο Ενετικό Λιμάνι το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Βασίλης Τριγωνάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ και ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής του ΚΚΕ, με θέμα «Τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις - Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές».

Το πρόγραμμα θα ανοίξει με έντεχνη μουσική από νεανικό φοιτητικό συγκρότημα και θα ακολουθήσει παραδοσιακή Κρητική και έντεχνη μουσική, από το συγκρότημα του Μανώλη Σπυριδάκη.

Βέροια και Φλώρινα

Στη Βέροια την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Εληάς θα μιλήσει ο Ν. Φρέγκογλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει συναυλία.

Την ίδια μέρα και ώρα, στη Φλώρινα, στην κεντρική Πλατεία, θα μιλήσει ο Γ. Κορίτσας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση και θα γίνει βράβευση αντιστασιακών συντρόφων. Θα ακολουθήσει συναυλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ