ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «17Ν»
Στη συγκάλυψη της υπόθεσης στοχεύει η νέα εξέλιξη

Η παράδοση του Δ. Κουφοντίνα είναι συμφωνημένη και στοχεύει στη συγκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα και ρόλου της «17Ν», στη μετάθεση του προβλήματος και στη συκοφάντηση του λαϊκού κινήματος και των σοσιαλιστικών ιδεών, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ στον Κορυδαλλό

«Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για συμφωνημένη παράδοση, που στοχεύει στη συγκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα και του ρόλου της "17Ν" και, ενδεχομένως, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, ώστε τέτοια "υποκείμενα", σαν τον σημερινό συλληφθέντα, να συμβάλουν στη συσκότιση και τη μετάθεση του προβλήματος και των ευθυνών γενικά, στον αριστερό αγωνιστικό χώρο». Αυτά υπογράμμισε, χτες βράδυ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια ομιλίας της στον Κορυδαλλό, σχετικά με τη χτεσινή «οικειοθελή παράδοση» του Δ. Κουφοντίνα στις Αρχές και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει για το λαό και το λαϊκό κίνημα το επόμενο διάστημα. Είμαστε βέβαιοι, όμως, ότι ο λαός -και το απέδειξε- έχει κριτήριο και αισθητήριο. Μπορεί να καταλάβει όλα τα σχέδια και τα τερτίπια που υπεισέρχονται στη διαδικασία της λεγόμενης εξάρθρωσης -απόσυρσης λέμε εμείς- της "17Ν"».

Η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα έγινε λίγες μόνον ώρες μετά τη νέα εξέλιξη στην υπόθεση της «17Ν» κι όπως ήταν φυσικό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, τονίζοντας: «Θα κυριαρχήσει σίγουρα το "περίφημο" ζήτημα της παράδοσης Κουφοντίνα, τις μέρες αυτές στα ΜΜΕ, στην πληροφόρηση και στις κυβερνητικές δηλώσεις. Είναι ένα στοιχείο που δεν το υποτιμάμε, αλλά σε καμία περίπτωση -και θα επιμείνουμε σε αυτό- η υπόθεση "17Ν", και όπως μάλιστα εξελίσσεται, δεν πρέπει να υποκαταστήσει τη συνολική μας προσοχή και τη δράση μας για τα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά, γενικότερα πολιτικά προβλήματα του τόπου. Οπως και για την καλύτερη συμμετοχή μας στη μεγάλη μάχη των δημοτικών εκλογών».

Παράδοση συγκάλυψης


«Ο υπουργός Τύπου της κυβέρνησης, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, "παρέλασε" σήμερα το απόγευμα από όλα τα κανάλια υπογραμμίζοντας, ότι η παράδοση Κουφοντίνα έγινε γιατί η κυβέρνηση, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Ελληνική Αστυνομία, μεθόδευσαν έναν κλοιό γύρω του, που τον υποχρέωσαν να παραδοθεί, χωρίς να χρειαστεί να δοθεί μια μεγάλη μάχη μαζί του, έτσι όπως μας προετοίμαζαν ότι θα δοθεί, με σφαίρες και με αίμα.

Οπωσδήποτε έχουμε παράδοση, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά. Αναμφισβήτητα, επίσης, ο Κουφοντίνας βρισκόταν σ' έναν ορισμένο κλοιό. Τι κλοιός όμως ήταν αυτός; Απ' ό,τι φαίνεται, ήταν ο κλοιός της Αστυνομίας, των υπηρεσιών, και οπωσδήποτε, του ξένου παράγοντα. Βρισκόταν λοιπόν σ' έναν κλοιό, για να φτάσουμε στη συμφωνημένη παράδοση. Θα πείτε, βέβαια, "Το ΚΚΕ ήθελε μια παράδοση με σφαίρες και αίμα, μέσα από οξυμένα γεγονότα και μορφές;". Κάθε άλλο. Ομως, υπάρχουν ειδών - ειδών συμφωνημένες παραδόσεις. Αν π.χ., η συμφωνημένη παράδοση Κουφοντίνα γινόταν για να βγουν στην επιφάνεια όλα εκείνα τα στοιχεία και οι αλήθειες, που βρίσκονται στο περιθώριο, κρύβονται ή είναι στο παρασκήνιο, τότε θα χειροκροτούσαμε την επιτυχημένη αυτή εξέλιξη της υπόθεσης. Κατά τη γνώμη μας, όμως, η παράδοση αυτή είναι συμφωνημένη και στοχεύει στη συγκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα και του ρόλου της "17Ν" και, ενδεχομένως, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, ώστε τέτοια "υποκείμενα" σαν τον σημερινό συλληφθέντα, να συμβάλουν στη συσκότιση και τη μετάθεση του προβλήματος και των ευθυνών γενικά, στον αριστερό αγωνιστικό χώρο».

Επιχείρηση σπίλωσης
των επαναστατικών ιδεών

Εντονη ήταν η αντίδραση της Αλ. Παπαρήγα, όταν πληροφορήθηκε -στη διάρκεια της συγκέντρωσης- για τη μέσω δικηγόρου δήλωση του Δ. Κουφοντίνα, σύμφωνα με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για την προβοκατόρικη και εγκληματική δράση της «17Ν», ως μιας «επαναστατικής οργάνωσης για το σοσιαλισμό».

«Δηλαδή, όλες αυτές οι δολοφονίες που έγιναν, όλη αυτή η βρωμιά, που βγήκε στην επιφάνεια -έστω και με το παρασκήνιο που υπάρχει για τη "17Ν"- δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά ο "επαναστατικός αγώνας για το σοσιαλισμό";» αναρωτήθηκε η Αλ. Παπαρήγα και υπογράμμισε: «Εδώ, επιχειρείται -μέσω Κουφοντίνα, που όπως έχει ακουστεί δεν ήταν καθόλου μακριά από μυστικές υπηρεσίες, ελληνικές και ξένες- να ταυτιστεί ο πραγματικά γνήσιος, επαναστατικός, λαϊκός αγώνας για το σοσιαλισμό, ένας αγώνας που διεξαγόταν και διεξάγεται στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο, με τον "κουφοντινικό, επαναστατικό αγώνα για το σοσιαλισμό".

Και ας μην ξεχνάει ο αντίπαλος κάτι που όλοι εμείς το ξέρουμε: Οι μεγάλες κοινωνικές επαναστάσεις ήταν έργο της πλειοψηφίας των μαζών, του οργανωμένου εργατικού, κοινωνικού, επαναστατικού κινήματος. Και ας θυμηθούν, όσοι δε θέλουν να θυμούνται, ότι η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση είναι η λιγότερο αιματηρή, σχεδόν αναίμακτη, κοινωνική επανάσταση του περασμένου αιώνα. Ολ' αυτά, τα περί "κουφοντινικού σοσιαλισμού", εμείς τα ακούμε και δεν τους δίνουμε καμία σημασία. Αντίθετα καλούμε το λαό, όχι μόνο να θυμηθεί τα μεγάλα απελευθερωτικά κινήματα και τα κινήματα της σοσιαλιστικής επανάστασης του 20ού αιώνα, αλλά να χρησιμοποιήσει την πολύτιμη πείρα, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα και να διαχωρίσει στη συνείδησή του την ήρα από το στάρι. Η "17Ν" για μας ήταν μια οργάνωση, όχι απλά αντεπαναστατική, με την έννοια ότι είχε λαθεμένες και επιζήμιες αντιλήψεις, αλλά μια οργάνωση η οποία, αν όχι από την πρώτη στιγμή της γέννησής της -που είναι πολύ πιθανό- αλλά από τα πρώτα της βήματα δικτυώθηκε, χρησιμοποιήθηκε, διαβρώθηκε από κείνες τις ξένες και εγχώριες δυνάμεις, που θέλουν να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα έγκαιρα, πριν το τελευταίο σημειώσει σημαντικές και μεγάλες επιτυχίες. Κι αν στην Ελλάδα η "17Ν" δεν "έπιασε", δεν απόκτησε κοινωνική λαϊκή βάση, είναι γιατί -όπως έχει διακηρύξει το Κόμμα μας- σε όλο τον 20ό αιώνα και μέχρι σήμερα, υπάρχει ένα εργατικό λαϊκό κίνημα, υπάρχει ένα ΚΚΕ που δεν αφήνει περιθώρια λαθροχειρίας και ψευτοεπαναστατισμού. Δεν αφήνει περιθώρια λαθροχειρίας για το τι σημαίνει ταξική πάλη, τι σημαίνει πάλη για λαϊκές κατακτήσεις, αλλά και για την ανατροπή του ίδιου του συστήματος. Δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει για το λαό και το λαϊκό κίνημα το επόμενο διάστημα. Εμείς όμως είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός -και το απέδειξε- έχει κριτήριο και αισθητήριο. Μπορεί να καταλάβει όλα τα σχέδια και τα τερτίπια που μπορεί να υπεισέλθουν στη διαδικασία της λεγόμενης "εξάρθρωσης" - απόσυρσης λέμε εμείς- της "17Ν"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ