ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία ΧΑΝΘ

Σήμερα στις 7 το απόγευμα το παλλαϊκό συλλαλητήριο αντίστασης στην πολιτική, που χτυπά βάρβαρα το λαό και τα δικαιώματά του

Μυριόστομη αναμένεται απόψε η ανταπόκριση στο κάλεσμα για παγκινητοποίηση που απηύθυναν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και άλλοι φορείς. Η πλατεία της ΧΑΝΘ, αναμένεται να «βουλιάξει» κάτω από την πίεση της εργατικής τάξης, της αγωνιζόμενης αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών, των συνταξιούχων, της νεολαίας. Σήμερα, από το πρωί έως και νωρίς το μεσημέρι, χιλιάδες λαού, σχεδόν από κάθε γωνιά της χώρας, ξεκινούν για το μεγάλο ραντεβού στη Θεσσαλονίκη.

Από την Αθήνα μέχρι και την ακριτική Φλώρινα και τον Εβρο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία της ΧΑΝΘ έξω από τη ΔΕΘ. Στις 6 το απόγευμα οι διαδηλωτές από την υπόλοιπη Ελλάδα θα συγκεντρωθούν έξω από την κεντρική πύλη του Λιμανιού. Στο Αγαλμα του Βενιζέλου, επίσης στις 6μμ, ορίστηκε το ραντεβού για το λαό της Θεσσαλονίκης. Μετά τις 6 το απόγευμα συγκροτημένα, με παράλληλες πορείες, θα κατευθυνθούν στο χώρο της συγκέντρωσης, έξω από τη ΔΕΘ.

Από εκεί, ο εργαζόμενος λαός θα απαντήσει στις νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού που έρχονται να εντείνουν ακόμη περισσότερο την ήδη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Παράλληλα θα στείλει μήνυμα στις δυνάμεις που τόσα χρόνια ξεπουλάνε βασικές θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, δηλαδή στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ αλλά και του ΕΚΘ. Στις δυνάμεις που επέλεξαν την ίδια ώρα να συνομιλούν με την κυβέρνηση, αποτελώντας έτσι για μια ακόμα φορά, το τυπικό συνδικαλιστικό άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική.

Ετσι λοιπόν την ώρα που οι ηγεσίες αυτές θα κουβεντιάζουν υποτίθεται με τον πρωθυπουργό τα προβλήματα της εργατικής τάξης, χιλιάδες εργαζόμενοι που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στους δρόμους του αγώνα, θα διαδηλώνουν την απόφασή τους να συγκρουστούν πολιτικά για να ανοίξουν το δρόμο για ριζικές αλλαγές σε όφελος όλου του λαού και του τόπου.

Ο λαός που δε συναινεί, θα διατυπώσει τις δικές του διεκδικήσεις που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των συνταξιούχων. Οι γονείς των μαθητών θα διεκδικήσουν να σταματήσει η πολιτική που υπονομεύει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, που υψώνει φραγμούς στη μόρφωση. Εκεί θα είναι και οι φοιτητές. Μαζί και οι εκπαιδευτικοί, οι υπάλληλοι. Η μικρομεσαία αγροτιά που κάθε μέρα παλεύει να παραμείνει στα χωράφια της, θα στείλει μήνυμα εναντίωσης στην πολιτική της ΚΑΠ και της Ατζέντας 2000. Μαζί με τους κτηνοτρόφους, θα διεκδικήσει να μπει τέρμα στην πολιτική ξεκληρίσματος και φτώχειας, και θα καταγγείλει την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ που προωθείται για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

Θα είναι όλοι εκεί. Γιατί αυτή η πολιτική πλήττει άγρια όλα τα λαϊκά στρώματα.

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια των αγώνων που προηγήθηκαν. Βήμα κλιμάκωσης και γενική δοκιμή ενόψει των παλλαϊκών πανευρωπαϊκών διαδηλώσεων που θα γίνουν ενάντια στα σχέδια της ΕΕ και της Νέας Τάξης των ιμπεριαλιστών, τον Ιούνη του 2003, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Δεν μπορεί να λείψει κανείς, γιατί κανείς δεν έχει πλέον το δικαίωμα να δείχνει ανοχή απέναντι στην πολιτική που τρομοκρατεί τη ζωή του και υπονομεύει τα δικαιώματά του. Αλλά και απέναντι σε όσους επέλεξαν να είναι δεκανίκια των επιλογών της κυβέρνησης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τον «υποδέχτηκαν» όπως αρμόζει σε κατακτητή

Aντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο χτες το βράδυ

Motion Team

Αγωνιστικά, μαχητικά, με συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας υποδέχτηκε χτες βράδυ ο λαός της Θεσσαλονίκης τον πρωθυπουργό της «φιλολαϊκής κυβέρνησης» που κινητοποίησε 6.000 πάνοπλους αστυνομικούς για να τον φυλάνε. Τον πρωθυπουργό που αρνήθηκε να δει τους εκπροσώπους του μαζικού λαϊκού κινήματος επειδή... δεξιωνόταν στο Γ' Σώμα Στρατού όπου εδρεύει το νέο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο.

Το αντιπολεμικό κίνημα της Θεσσαλονίκης μαζί με τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, διαμήνυσε με πάθος και αποφασιστικότητα ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για να γίνει η Θεσσαλονίκη πραγματικό λιμάνι φιλίας των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο χώρο της Καμάρας, ο Ν. Ζώκας, γραμματέας της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, βροντοφώναζε τις απαιτήσεις του λαού, ενώ την ίδια ώρα ο Κ. Σημίτης μέσα από τη ΔΕΘ έκανε τις δικές του εξαγγελίες για τη συνέχιση της λιτότητας, μεγαλύτερο ξεχαρβάλωμα της Παιδείας, χειρότερο ξεκλήρισμα των αγροτών, περισσότερη ακρίβεια.

Το κίνημα απαντούσε: «Αυτή η πολιτική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί. Δε θέλουμε νέα στρατηγεία. Λέμε όχι στην εγκατάσταση νεοταξικών μηχανισμών στην πόλη μας και στη χώρα μας».

Μαζί και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «ΘεσσαλοΝίκη Τώρα», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αγάπιο Σαχίνη, να απαιτούν: «Το Στρατηγείο να γίνει Δημαρχείο». Εκεί και ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣΥ Γ. Ρόκος. Συμπαραστάτες στις διεκδικήσεις του λαού και όχι χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής όπως οι συνυποψήφιοί τους που έτρεξαν να υποδεχτούν τον πρωθυπουργό.

Οι διαδηλωτές, ξεκίνησαν με πορεία και με προορισμό το Γ' Σώμα Στρατού. Διαδήλωναν την αντίθεσή τους στον νέο πόλεμο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ. Από Εγνατία, Εθνικής Αμύνης παράλληλο δρόμο προς τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, στη συνέχεια παραλιακή λεωφόρο και μετά προς τα πάνω με στόχο να φτάσουν το νέο ΝΑΤΟικό στρατηγείο. Σε όλη τη διαδρομή διαδήλωναν «κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο».

Μπροστά στο φράγμα των αστυνομικών δυνάμεων, έξω από το Γ' Σώμα Στρατού, αντιπροσωπεία του αντιπολεμικού κινήματος ζήτησε να επιδώσει ψήφισμα στον Κ. Σημίτη. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό. Η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης με προορισμό αυτή τη φορά στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγγελάκη, όπου μικρή ομάδα αδιόριστων καθηγητών και φοιτητών, δέχτηκε την επίθεση των ΜΑΤ. Στη διάρκεια των μικρής έκτασης επεισοδίων έγιναν και δύο συλλήψεις.

Η μεγάλη διαδήλωση των φιλειρηνικών οργανώσεων, έφτασε στο σημείο και απαίτησε από την αστυνομία την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Αμέσως μετά ανανέωσαν το ραντεβού τους για το μεγάλο αποψινό συλλαλητήριο στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

ΣΥΔΑΣΕ
Με μισόλογα δε διαδηλώνεται η αλήθεια

Eurokinissi

Η αγροτιά ξεκληρίζεται, θάβεται κάτω από την πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η οργή μεγαλώνει και πνίγει τους ξωμάχους του κάμπου, που πια βλέπουν ότι αγωνιστικά πρέπει να αντιπαρατεθούν. Ομως οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, για άλλη μια φορά, επιχειρούν να εκτονώσουν τις λαϊκές αντιδράσεις.

Αυτό αποδείχτηκε και από τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε υπό τη σκέπη της ΣΥΔΑΣΕ και περιορίστηκε με ευθύνη των στελεχών της σε μια στείρα καταγγελία της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και του πρωθυπουργού. Οι ομιλητές -ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Θ.Νασίκας, ο Γ.Πίτας- αρνήθηκαν να μιλήσουν για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ασπάζεται η ΝΔ. Αναφέρθηκαν στο βαμβάκι και τον εμπαιγμό που έγινε σε βάρος των αγροτών, την καθυστέρηση στις επιδοτήσεις, τη μη επιστροφή του ΦΠΑ, τη μη εφαρμογή του μητρώου αγροτών. Καμία αναφορά όμως στις πολιτικές που οδήγησαν με τους κανονισμούς της ΕΕ στην καταστροφή της αγροτιάς στη χώρα μας.

Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία προς την πλατεία της ΧΑΝΘ. Εκεί, αστυνομικοί απώθησαν βίαια διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να επικρατήσει για λίγη ώρα μεγάλη ένταση.


ΓΣΕΕ
Στο πλευρό του Σημίτη έως το τέλος

Αφού έβαλε την «ταφόπλακα» στο Ασφαλιστικό, τώρα προετοιμάζει το έδαφος και για την έναρξη της διαδικασίας της πλήρους αποδιάρθρωρης των εργασιακών σχέσεων, στο όνομα της «σύγκλισης» και της διασφάλισης του τρίπτυχου «ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα, επιχειρηματικότητα». Ο λόγος για την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που χτες έλαβε εύσημα και από τον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση στηρίζει τις επιλογές της.

Οι αβροφροσύνες έγιναν στην ημερίδα της ΓΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσία της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Ετσι, λοιπόν, την ώρα που η εργατική τάξη στενάζει κάτω από την πολιτική φτώχειας, που εντείνεται στο όνομα της ευρωπαϊκής σύγκλισης και με στόχο τη διασφάλιση της υπερκερδοφορίας του κεφαλαίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος (ΠΑΣΚΕ), μαζί με τα άλλα μέλη του προεδρείου, τον Γ. Μανώλη (ΔΑΚΕ) και τον Α. Καλύβη (ΣΥΝ), συνεχίζουν να προβάλλουν ως βασικό στόχο του συνδικαλιστικού κινήματος τη σύγκλιση.

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος μίλησε για διεκδίκηση της αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, ώστε να περιορίζονται οι κοινωνικές ανισότητες, ενώ είναι αυτός που υπέγραψε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για αυξήσεις πολύ κάτω από τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Σύμβαση πείνας για αυξήσεις 2,5%. Για το ασφαλιστικό έκτρωμα είπε πως είναι ανάγκη και απαίτηση «αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο να το αξιοποιήσουμε υπέρ των εργαζομένων και των συνταξιούχων». Και κατέληξε, αναφέροντας πως το θέμα τον εργασιακών σχέσεων είναι αυτό που θα απασχολήσει σοβαρά το επόμενο διάστημα. Με αφορμή στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιεί το ΙΝΕ και τα οποία επιβεβαιώνουν τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της εποχικής και προσωρινής εργασίας, άφησε να εννοηθεί ότι η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται να μπει σε διάλογο με την κυβέρνηση και τους εργοδότες για να διαπραγματευτεί και αυτό το δικαίωμα των εργαζομένων.

Ο υπουργός ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος μας είπε ότι οι θυσίες των εργαζομένων θα πρέπει να συνεχιστούν. Διότι μετά από 8 χρόνια θυσιών «πετύχαμε τις προϋποθέσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ που ήταν μια καθαρά νεοφιλελεύθερη επινόηση και πολιτική που είχε ένα σκοπό. Να εξασφαλίσει την κοινή αγορά, τη σταθερότητά της και τη σταθερότητα των τιμών. Τώρα αυτό που προκύπτει μπροστά μας είναι να διασφαλίσουμε τους όρους που θα μπορέσουμε το επίπεδο ανάπτυξης της Ελλάδας να το φέρουμε στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο ανάπτυξης. Εχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο, για να πετύχουμε το στόχο της πλήρους σύγκλισης», είπε. «Πραγματική σύγκλιση σημαίνει μια νέα μεγάλη εθνική μεταρρύθμιση, όπως η "Αλλαγή" του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 και ανάλογη της πορείας εκσυγχρονισμού και της ένταξης στην ΟΝΕ του Κώστα Σημίτη το 1996», πρόσθεσε.

Ο Γ. Μανώλης επανέλαβε την προσήλωση της παράταξής του στο στόχο της σύγκλισης και στην πρόθεση να συνεχίσουν πιστοί στην πρακτική των κοινωνικών διαλόγων - απάτη.

Και ο Α. Καλύβης, δέσμιος της επιλογής του ΣΥΝ υπέρ της ΟΝΕ, ισχυρίστηκε πως το συνδικαλιστικό κίνημα δε συμφώνησε με αυτή τη μορφή σύγκλισης. Ηθελε ονομαστική και πραγματική σύγκλιση παράλληλα.

Ο σκοπός μας είναι κοινός

Χαιρετιστήριο από το ΚΚ Τουρκίας

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Εκ μέρους του τουρκικού και κουρδικού λαού, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας σάς στέλνει τους χαιρετισμούς του σε όλους όσοι συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, για να διαμαρτυρηθούν για το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελληνική Κυβέρνηση που ακολουθούν μια αντι-λαϊκή πολιτική. Γνωρίζουμε ότι δε θα αφήσετε αυτήν την πολιτική να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Το ΚΚ Τουρκίας παλεύει σε γειτονική χώρα που επίσης βρίσκεται στα χέρια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΔΝΤ και τους υπηρέτες τους. Ο σκοπός μας είναι κοινός και μοιραζόμαστε παρόμοιες αξίες: της ειρήνης και του σοσιαλισμού, της ελευθερίας και της νομιμότητας.

Επίσης, ευχόμαστε μεγάλη επιτυχία στις επερχόμενες τοπικές εκλογές σε όλους τους εκπροσώπους του προλεταριάτου, των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και των προοδευτικών διανοουμένων, στους υποψηφίους του ΚΚΕ.

Η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Τουρκίας

Γκρίζα η πραγματικότητα που βιώνει ο λαός

Δήλωση Σπ. Χαλβατζή για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Μιλώντας με δημοσιογράφους για την έναρξη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και τις καθιερωμένες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής σημείωσε:

«Εδώ και αρκετό καιρό αναπτύσσεται μια φιλολογία ότι στη ΔΕΘ η κυβέρνηση θα φροντίσει, διά στόματος πρωθυπουργού, να δώσει μια εικόνα με ρόδινα χρώματα για την ελληνική οικονομία και κυρίως για την κατάσταση των εργαζομένων. Τα ρόδινα χρώματα της κυβέρνησης δεν έχουν καμία σχέση με την γκρίζα έως μαύρη πραγματικότητα που βιώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Συγκεντρώσεις στην Κρήτη

Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Ηράκλειο μετά από κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενάντια στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ. H συγκέντρωση έγινε στις 7 το απόγευμα στην πλατεία των Λιονταριών. Στελέχη του ΠΑΜΕ, αλλά και εργαζόμενοι που συμμετείχαν μοίραζαν ανακοινώσεις, ενάντια στην επίθεση που δέχεται σήμερα το εισόδημα της εργατικής οικογένειας από την πολιτική ξεζουμίσματος της κυβέρνησης, αλλά και κατά των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, που, αντί να βρίσκονται πρωτοπόροι του αγώνα κατά αυτής της πολιτικής, συνεχίζουν να βάζουν πλάτη υπέρ αυτής της πολιτικής.

Στη συνέχεια, κρατώντας το κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ, εργαζόμενοι και νεολαία πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, όπως «ακρίβεια ανεργία αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός», «ένα δρόμο έχουμε, μια επιλογή, κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή».

Στα Χανιά συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της αγοράς στις 7 το απόγευμα, όπου στελέχη του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι με πικέτες και συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική ακρίβειας της κυβέρνησης και κάλεσαν το χανιώτικο λαό να αντισταθεί, παλεύοντας κατά της αισχροκέρδειας και της ασυδοσίας της ελεύθερης αγοράς.

Μηχανοκίνητη πορεία, μετά από κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε και στην Ιεράπετρα. Το αγωνιστικό ραντεβού είχε δοθεί στην κεντρική πλατεία απ' όπου οι διαδηλωτές ξεκίνησαν, κάνοντας πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη συνέχεια, με τα αυτοκίνητά τους σταμάτησαν για λίγη ώρα και έξω από το Δημαρχείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ