ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ
Μέτρα - ψίχουλα εξήγγειλε η κυβέρνηση

ICON

Μέτρα - ψίχουλα για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση, τα οποία επιχείρησε μάλιστα να εμφανίσει ως «έμπρακτη αλληλεγγύη» της πολιτείας απέναντί τους. Για μια ακόμη φορά οι πληγέντες έγιναν αποδέκτες υποσχέσεων για δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις στη λήψη δανείων και για απάλειψη της γραφειοκρατίας που συνοδεύει τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών ώστε να λάβουν την πενιχρή κρατική επιχορήγηση. Ολα αυτά, όταν μέχρι και χτες τα υποτιθέμενα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών που συγκροτήθηκαν στους Δήμους Μοσχάτου, Ρέντη και Πειραιά (Ν. Φάληρο), έψαχναν το ρόλο τους...

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να προβληθεί η δήθεν βαρύτητα που δείχνει η κυβέρνηση στα προβλήματα των πλημμυροπαθών, της σχετικής σύσκεψης που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου προήδρευε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με τη συμμετοχή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του νέου γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γ. Γεωργακόπουλου. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν όχι μόνο δεν εγγυώνται την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών, με την έννοια της ομαλής επιστροφής στην καθημερινότητά τους, αλλά ακόμα παραπέρα αποτελούν κοροϊδία όταν δε συνοδεύονται από λύσεις στην «πηγή του κακού»: τον τρόπο κατασκευής του έργου του Κηφισού. Το πρόβλημα στον Κηφισό - όπως είπε ο Κ. Σκανδαλίδης σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης - αντιμετωπίζεται με την ένταση της επιφυλακής.

Σ' αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που αποφάσισε η χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη και ανακοίνωσε ο Κ. Σκανδαλίδης, προβλέπουν:

- Την απόδοση του έκτακτου βοηθήματος των 200.000 δραχμών και στις μικρές επιχειρήσεις.

- Την άμεση αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων, πριν δηλαδή την έγκριση των σχετικών φακέλων από το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε πρώτη φάση υπολογίζεται να δοθεί το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δραχμών σε μορφή δανείων, το 30% των οποίων θα είναι δωρεάν και το υπόλοιπο 70% άτοκο.

- Την αποστολή οδηγίας από το υπουργείο Οικονομικών προς τις τράπεζες, τις εφορίες και τους δημόσιους οργανισμούς να παγώσουν τις οφειλές των πλημμυροπαθών, «για ένα εύλογο χρονικό διάστημα».

- Τη χρηματοδότηση των Δήμων Μοσχάτου, Ρέντη και Πειραιά με 1,5 δισεκατομμύρια δραχμές για έργα υποδομής. Την πρόσληψη, παράλληλα, από τους Δήμους Μοσχάτου και Ρέντη προσωπικού 80 ατόμων για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.

- Κάλυψη από το κράτος του 30% ζημιάς μέχρι 1,5 εκατομμυρίου δραχμών που υπέστησαν σπίτια. Για το υπόλοιπο της ζημιάς θα χορηγείται άτοκο δάνειο.

- Τέλος, το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών στις πληγείσες περιοχές.

Η πλημμύρα «χτύπησε» και Ηράκλειο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ.--

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η προχτεσινή, μιας ώρας έντονη βροχή στο νομό Ηρακλείου, αφού πλημμύρισαν δρόμοι, υπόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων και δημιουργήθηκε πρόβλημα στην κυκλοφορία σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της πόλης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 15 κλήσεις για άντληση νερών από πλημμυρισμένα υπόγεια σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου. Εκτός από σπίτια πλημμύρισαν και πολλές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και μικρομάγαζα. Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο οδικό δίκτυο της πόλης. Κάποιοι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν και οδηγοί που βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους, ενώ σημειώθηκαν, λόγω της βροχής και δύο καραμπόλες στην Εθνική, χωρίς, ευτυχώς, θύματα και τραυματισμούς.

Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, σε συνδυασμό με τα βουλωμένα φρεάτια σε άλλα σημεία της πόλης, προκάλεσαν πανικό και έφεραν μια ακόμη φορά στην επιφάνεια τις μεγάλες ευθύνες του κράτους, αλλά και των δημοτικών και των αρμόδιων αρχών για έργα που συνεχώς «καυχιένται» ότι ολοκληρώνουν και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ξεκινήσει καν!

Αναφερόμενος στο θέμα και προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες της Νομαρχίας, ο νομάρχης Ηρακλείου Γιάννης Γαρεφαλλάκης, με δηλώσεις του στις εφημερίδες πρόβαλε ότι... «ο εργολάβος για την αποψίλωση των ποταμών έχει εγκατασταθεί, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκαν 15 εκατομμύρια δραχμές για το έργο».

Ψηφιακά παιχνίδια

Η επικείμενη αναστολή λειτουργίας της Alpha Digital - η οποία ήταν αναμενόμενη - έχει προκαλέσει «αναταράξεις» και στο ψηφιακό τοπίο της χώρας, αλλά και στο χώρο του ποδοσφαίρου. Τα «παιχνίδια» των ιδιοκτητών της Alpha Digital Στάθη Τσοτσορού, Δ. Κοντομηνά και Στέλιου Παπαδημητρίου (Ιδρυμα Ωνάση) με την Netmed, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται και η συνεργασία παραμένει ανοιχτή. Θέμα, όμως, που, απ' ό,τι φαίνεται, δημιουργείται σε ό,τι αφορά στα ποσοστά συμμετοχής στη Netmed, στην περίπτωση που «εισχωρήσει» και η Alpha Digital, καθώς ήδη συμμετέχουν MEGA και ΑΝΤΕΝΝΑ.

Χθες αναμενόταν επίσημη ανακοίνωση από τον Alpha, η οποία, όμως, τελικά δεν εκδόθηκε. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από την πλευρά των ενδιαφερομένων, αλλά και των ποδοσφαιρικών παραγόντων. Στο θέμα δε θέλησε ν' αναφερθεί χθες σε συνέντευξη Τύπου και ο πρόεδρος της Netmed Λάμπης Ταγματάρχης, ο οποίος, σε σχετική ερώτηση για επικείμενη συνεργασία με τον Alpha, αρνήθηκε ν' απαντήσει.

Με την αναστολή λειτουργίας της Alpha Digital, προβλήματα δημιουργούνται στο χώρο του ποδοσφαίρου, αφού η εν λόγω συνδρομητική τηλεόραση είχε τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων όλων των μεγάλων ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος. Η ΕΠΑΕ, ήδη, αποφάσισε για αύριο Πέμπτη έκτακτο ΔΣ, με τη συμμετοχή και των μεγαλομετόχων των ΠΑΕ, για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις. Εξελίξεις, που αφήνουν -προς το παρόν - τηλεοπτικά άστεγες δέκα ομάδες πρώτης Εθνικής και πολλές ομάδες των πρωταθλημάτων της δεύτερης και τρίτης Εθνικής.

Αργά χθες η ΠΑΕ - ΑΕΚ ανακοίνωσε επίσημα ότι στο σαββατιάτικο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό δε θα υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Alpha με εξώδικα που έστειλε κατήγγειλε (για διαφορετικούς λόγους στην κάθε μια) τις συμβάσεις που είχε με τις ΠΑΕ, πλην ΠΑΟΚ, Προοδευτικής και Παναχαϊκής.

Τρίωρη στάση των μηχανικών Δημοσίου

Με τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, που θα γίνει σήμερα από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, απαντούν οι χιλιάδες μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, με τις οποίες αμφισβητούνται και πάλι διακριτά επιδόματά τους.

Ειδικά στην Αττική, οι μηχανικοί που εργάζονται στο Δημόσιο πρόκειται να συγκεντρωθούν στις 9.30 π.μ. μπροστά στα γραφεία της Υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ ΕΥΔΕ Ολυμπιακών Αγώνων (Βασ, Σοφίας 75), με στόχο τη ματαίωση της δημοπρασίας του έργου «Κατασκευή Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο Γουδί», προϋπολογισμού 27.120.434 ευρώ (9,25 δισ. δρχ.).

Βασικό αίτημα των απεργών θα είναι η άμεση υλοποίηση των γραπτών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, σχετικά με:

  • Το μη συμψηφισμό των διακριτών επιδομάτων τους (6 και 7 τοις χιλίοις) με το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002 ποσό που χορηγείται στους υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα.
  • Τον καθορισμό του μηνιαίου επιδόματος 7 τοις χιλίοις στο ποσό των 360 ευρώ μηνιαία, όπως έχει προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά το απορρίπτει το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο.

Οπως τονίζει, σε σχετική ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους ΕΜΔΥΔΑΣ, «οι μηχανικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και απαιτούν από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να αντιληφθούν το πρόβλημα που δημιουργείται από την καθυστέρηση του τεχνικού προγράμματος της χώρας, ιδιαίτερα στα Ολυμπιακά Εργα και τα έργα του Γ` ΚΠΣ και να υλοποιήσουν άμεσα τις συμφωνίες και δεσμεύσεις τους στα αιτήματά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ