ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΔΕΘ

Σε προσκλητήριο κοινής δράσης, συσπείρωσης και συμμαχίας, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και την αναμενόμενη ένταση της επίθεσης σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, κάλεσε το λαό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μέσα από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες από τη Θεσσαλονίκη. Παραβρέθηκαν ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣΥ Γιώργος Ρόκος, ο νομαρχιακός σύμβουλος Μ. Σπυριδάκης, ο υποψήφιος δήμαρχος Πανοράματος Τ. Κωστόπουλος και πολλά στελέχη του Κόμματος.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, η Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην άκρως επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για τους λαούς, στο πλαίσιο της σταυροφορίας των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας. Επίσης, στις πρωτοβουλίες που θα πάρει το Κόμμα, ώστε, στη Σύνοδο Κορυφής του 2003 στη Θεσσαλονίκη, ο ελληνικός λαός να δείξει την αποφασιστικότητά του να αντιπαλέψει την πολιτική της ΕΕ.

Μίλησε για τις εξελίξεις στην υπόθεση εξάρθρωσης της «17 Ν», για τις επιπτώσεις από τη διεθνή ύφεση στην οικονομία, για τα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη και, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προειδοποίησε πως η ακολουθούμενη πολιτική στο χώρο της Παιδείας οδηγεί σε παραπέρα ένταση των ταξικών φραγμών.

Τέλος, αναφέρθηκε στη μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών και κάλεσε σε μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη τη χώρα από κοινού με συνεργαζόμενες δυνάμεις. Ενώ ξεκαθάρισε πως για το ΚΚΕ κοινή είναι η στάση σε πρώτο και δεύτερο γύρο. Δε θα ψάξουμε να βρούμε τον καλύτερο από αυτούς που καταψηφίσαμε την πρώτη Κυριακή. Το πραγματικό δίλημμα αφορά στις πολιτικές και όχι στα πρόσωπα, είπε.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προσκλητήριο κοινής δράσης ενάντια στις επιλογές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Η εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης

Eurokinissi

«Το ΚΚΕ καλεί σε κοινή δράση όσους κατανοούν την ανάγκη να αντισταθούν στα νέα αντιδραστικά μέτρα, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που προωθούνται στο όνομα της ΟΝΕ και της συμμετοχής στην ευρωζώνη. Σε εθνική και διεθνιστική δράση με όλους όσοι αντιπαλεύουν τις ιμπεριαλιστικές επιλογές στο όνομα της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας. Η κοινή δράση, η συσπείρωση και συνεργασία πρέπει να είναι οριοθετημένη από τις επιλογές και την πολιτική γενικότερα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από τα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά σενάρια, από τις συνταγές που ψάχνουν ένα διαφορετικό μείγμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, συμμορφωμένης προς τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε κατά την επίσκεψή της στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Δημοσιεύουμε, στη συνέχεια, ολόκληρη την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ενας χρόνος από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ

«Οσοι από την πρώτη μέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος αναρωτηθήκαμε τι συμφορές θα πέσουν πάνω στους λαούς, και στον ίδιο τον αμερικανικό λαό, που πλήρωσε χιλιάδες θύματα, αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα στην αρχή της ομιλίας της. Και συνέχισε: «Ενα χρόνο μετά το χτύπημα και χιλιάδες Αμερικανοί βρίσκονται στο δρόμο, διαδηλώνοντας κατά του πολέμου στο Ιράκ.

Η σταυροφορία των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, αλλά και η αναγόρευση από την ΕΕ ως υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα τη λεγόμενη "κοινή απειλή της τρομοκρατίας" συνιστούν άκρως επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς. Η "αντιτρομοκρατική πάλη" γεννά και θα γεννά, όσο διαρκεί, νέους πολέμους, ακόμα περισσότερη βία και στρατιωτικοποίηση, νέες επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου των λαών.

Διεθνώς πρέπει να έχουν λιγοστέψει κατά πολύ εκείνοι που πίστεψαν ότι οι ΗΠΑ είχαν δίκαιο να προκηρύξουν εκστρατείες, για να βρουν ανάπαυση, τάχα, οι ψυχές των θυμάτων. Στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία η ΕΕ προσχωρεί συστηματικά, αντιδρά μόνο κάθε φορά που βλέπει ότι μπορεί να περιοριστεί ο ρόλος της από την αμερικανική ηγεμονία. `Η εκεί που διακυβεύονται ευρωπαϊκές επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ηδη η ΕΕ, και βεβαίως και η ελληνική κυβέρνηση, δρομολογούν τη δημιουργία ενός Σώματος πολυάριθμων πληροφοριοδοτών και προβοκατόρων, για να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα, δηλαδή πολλές μικρές προβοκατόρικες "τρομοκρατικές" οργανώσεις, ώστε να δικαιολογείται η ανερχόμενη κρατική, παρακρατική και παραστρατιωτική καταστολή.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η διεθνής καπιταλιστική οικονομία είναι σε ύφεση, ότι υπάρχουν ανάλογες επιπτώσεις για την ΕΕ. Εκρυψε όμως τη γνωστή αλήθεια ότι τα συμπτώματα και οι συνέπειες αυτές είναι άμεσα συνδεμένες με τη συσσώρευση κεφαλαίων, με το κυνήγι του κέρδους. Οτι είτε έχουμε άνοδο είτε ύφεση αυτός που κερδίζει είναι η πλουτοκρατία και αυτός που χάνει σχετικά και απόλυτα είναι ο εργαζόμενος λαός.

Τα βάρη της κρίσης, για άλλη μια φορά, θα τα ρίξουν στις πλάτες των λαών, στις πλάτες του ελληνικού λαού, με νέα λιτότητα, με νέα χαράτσια, με νέα βία, με νέα κρατική καταστολή. Σήμερα υπάρχουν απτές πια αποδείξεις για το τι σημαίνει ευρώ, τι σημαίνει γενικότερα ΕΕ στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού. Για το λαό η ασφάλεια έχει διαφορετικό ταξικό περιεχόμενο, συνδέεται με την κοινωνική ευημερία, που είναι ασυμβίβαστη με την πολιτική του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, με τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική πάλη. Συνδέεται με τα κατ' εξακολούθηση εγκλήματα στους τόπους δουλιάς, όπως στη ΔΕΗ, στη Μότορ - Οϊλ, στις οικοδομές. Οι υπεύθυνοι ουδέποτε τιμωρούνται. Το έγκλημα με το ΣΑΜΙΝΑ μετατράπηκε σε πλημμέλημα!

Σε ό,τι μας αφορά θα δώσουμε στήριξη και θα πάρουμε πρωτοβουλίες, ούτως ώστε τον Ιούνη του 2003, κατά τη σύνοδο της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη ο ελληνικός λαός να δείξει την αποφασιστικότητα και το ανάστημά του σε κοινή δράση με τα κινήματα της Ευρώπης».

Το ΚΚΕ καλεί σε προσκλητήριο κοινής δράσης, συσπείρωσης και συμμαχίας

«Το ΚΚΕ καλεί σε κοινή δράση όσους κατανοούν την ανάγκη να αντισταθούν στα νέα αντιδραστικά μέτρα, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στο όνομα της ΟΝΕ, και της συμμετοχής στην ευρωζώνη» σημείωσε, στη συνέχεια η ομιλήτρια. «Σε εθνική και διεθνιστική δράση με όλους όσοι αντιπαλεύουν τις ιμπεριαλιστικές επιλογές στο όνομα της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας.

Το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.

Είναι απολύτως αναγκαίο σήμερα, παίρνοντας υπόψη τα νέα σχέδια που είναι στο συρτάρι, να διαμορφωθεί ένα ενιαίο κοινωνικό πολιτικό μέτωπο πάλης, συσπείρωσης γύρω από άξονες και αιτήματα πάλης προς όφελος των εργαζομένων, σε αντίθεση με την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων, υπέρ της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και των αντίστοιχων διεθνών, περιφερειακών ενώσεων και μηχανισμών της. Διαθέτουμε σήμερα την πολύτιμη πείρα των αγώνων, οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο για να ανέβει η αποτελεσματικότητα, να ανοίξουν δρόμοι για ουσιαστικές, ριζικές λύσεις στην πορεία.

Η κοινή δράση, η συσπείρωση, η συνεργασία πρέπει να είναι οριοθετημένη από τις επιλογές και την πολιτική γενικότερα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από τα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά σενάρια, από τις συνταγές που ψάχνουν ένα διαφορετικό μείγμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της συμμορφωμένης προς τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η οριοθέτηση είναι αναγκαιότητα, πηγάζει από την αντικειμενική πραγματικότητα. Οφείλουμε στο λαό να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά, να μην πέφτει στην παγίδα της μοιρολατρίας ή των παραπλανητικών ελιγμών με μέτρα - μπαλώματα, που τάχα δίνουν απάντηση στα αιτήματά του, ενώ στην πραγματικότητα κάνουν τη ζωή του ακόμα χειρότερη, κλείνουν το δρόμο στην προοπτική. Οπως συμβαίνει με τα μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας, τις επιδοματικές παροχές, με τα δήθεν φιλολαϊκά φορολογικά μέτρα, με τα μέτρα για τους νέους αγρότες, με τα μέτρα για τους ΕΒΕ και την απαλλαγή τους από τη φορολογική γραφειοκρατία».

Η μάχη των τοπικών εκλογών

«Για το ΚΚΕ», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «το κύριο και βασικό κριτήριο είναι, και για την ψήφο, η γενικότερη πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα, σε σύνδεση με τις αντιδραστικές εξελίξεις που σημάδεψαν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους νόμους που ψηφίστηκαν από το 1994 και μετά.

Η ΤΑ είναι από τους βασικότερους θεσμούς, που έχει αρμοδιότητα και ευθύνη να περάσει διά πυρός και σιδήρου τα αντιλαϊκά μέτρα σε όλους τους τομείς στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική πολιτική. Εχει ήδη καθιερωθεί η ΤΑ ως θεσμός - επιχειρηματίας που αποσκοπεί σε κέρδη, ως χώρος που ανοίγει δρόμους και δυνατότητες για πιο βαθιά διείσδυση του κεφαλαίου σε τομείς, που ως τώρα δεν είχε καταφέρει να τους βάλει άμεσα στο χέρι.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, η ψήφος πρέπει να είναι πολιτική, και με τη γενική και με την ειδική έννοια. Σε ένα αντιδραστικό θεσμό πρέπει να εκλεγούν άνθρωποι, δυνάμεις που ξέρουν και θέλουν να αντιστέκονται. Που δε θα πειθαρχούν στις αντιδραστικές διατάξεις και κατευθύνσεις, θα δίνουν τη δική τους συμβολή στους αγώνες. Ανθρωποι, δυνάμεις, που δε θα τους βάζουν στο χέρι τα κόμματα εξουσίας, οι αντιδραστικές κυβερνήσεις.

Σ' αυτά τα πλαίσια καλούμε σε μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, από κοινού με συνεργαζόμενες δυνάμεις».

Οι πέντε άξονες κοινής δράσης και συνεργασίας

Τους πέντε άξονες της κοινής δράσης, της συνεργασίας, που προτείνει το ΚΚΕ, παρουσίασε πιο αναλυτικά η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, κατά τη διάρκεια της εισηγητικής της ομιλίας.

Σαν ΠΡΩΤΟ ΑΞΟΝΑ η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε τις εργασιακές σχέσεις και τις συνέπειές τους στο εισόδημα, την απασχόληση, τα κοινωνικά δικαιώματα, τον εργάσιμο και ελεύθερο χρόνο, την ικανοποίηση των σύγχρονων υλικών και πνευματικών αναγκών. Οπως τόνισε, «αποτελούν τη ρίζα, το βάθρο όλων των άλλων κοινωνικών προβλημάτων, αφού αφορούν την τιμή της εργατικής δύναμης και τους όρους που αυτή πωλείται και αγοράζεται στην καπιταλιστική αγορά εργασίας.

- Η εργασιακή ευελιξία που πάει να γενικευτεί και στο δημόσιο τομέα, η στροφή δηλαδή προς τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, οδηγεί στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, την εντατικοποίηση, την πολλαπλή απασχόληση, τη σωματική και πνευματική φθορά της εργατικής δύναμης, τα μειωμένα δικαιώματα. Καθορίζει επίσης το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, που στηρίζεται στους ταξικούς φραγμούς και στη μορφωτική υποβάθμιση.

- Η ανεργία με όλες τις μορφές παραλλαγής που αυτή παίρνει, ανοιχτή και κρυμμένη, μέσω δηλαδή της κατάργησης της πλήρους και μόνιμης απασχόλησης με πλήρεις αποδοχές. Τα ύπουλα και αποπροσανατολιστικά προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, που προωθούνται ως εντολές και υποδείγματα της ΕΕ, τη μόνη δυνατότητα που δίνουν είναι η διανομή της ανεργίας και η απόκρυψή της, αφού οι μερικά απασχολούμενοι και καταρτιζόμενοι δε θεωρούνται άνεργοι.

- Η αναδιάρθρωση του εργάσιμου χρόνου σε βάρος των εργαζομένων, η πραγματική μείωση των μισθών, η άρση των κεκτημένων.

- Το πρόβλημα των ανατιμήσεων, του πληθωρισμού και της αντιλαϊκής φορολογίας.

- Το αγροτικό πρόβλημα όπως μάλιστα εξελίσσεται με την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

- Τα ιδιαίτερα προβλήματα των ΕΒΕ, που ασφυκτιούν κάτω από την πίεση του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

- Η ελαχιστοποίηση των δικαιωμάτων της νεολαίας και των γυναικών, η ανισοτιμία δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών.

- Η ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση κοινωνικής πολιτικής (υγεία, πρόνοια, συνταξιοδότηση), του αθλητισμού, του πολιτισμού, της πολιτικής γης, του περιβάλλοντος.

- Το πρόβλημα των ταξικών φραγμών στην παιδεία και της μορφωτικής υποβάθμισης».

Σαν ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΞΟΝΑ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρέθεσε την «καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών με τη δημιουργία νέων κρατικών, παρακρατικών, παραστρατιωτικών μηχανισμών και άλλων προβοκατόρικων μηχανισμών καταστολής στο όνομα της πάλης κατά της τρομοκρατίας και της "κοινής απειλής" σε βάρος των λαών. Την ένταση της ιδεολογικής τρομοκρατίας και των πιέσεων - εκβιασμών, τη συκοφάντηση του λαϊκού αγώνα, των ριζοσπαστικών ιδεών. Συσπείρωση, λοιπόν», πρόσθεσε, «για τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις ατομικές, συνδικαλιστικές, πολιτικές ελευθερίες».

Εθνική και διεθνική δράση κατά ιμπεριαλιστικών επιλογών

Σαν ΤΡΙΤΟ ΑΞΟΝΑ προβλημάτων η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε την «εθνική και διεθνική δράση κατά της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής πάλης, όπως καθορίζεται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κατά των ευρωατλαντικών επιλογών και των συνεπειών για τη χώρα μας. Το νέο δόγμα των ΗΠΑ για το πρώτο πλήγμα. Τις στρατιωτικές επεμβάσεις, τη στρατιωτικοποίηση, την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων. Την επέμβαση στο Ιράκ, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τις επεμβάσεις στα Βαλκάνια.

- Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας και τυπικά έχουν χάσει τον διακηρυγμένο αμυντικό προσανατολισμό τους, ο οποίος αντικαταστάθηκε με τον επιθετικό. Κύρια και αποφασιστική είναι η συμμετοχή σε διεθνείς πολεμικές εκστρατείες και επεμβάσεις με χαρακτήρα ανοιχτής πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής βίας σε βάρος των χωρών που αντιστέκονται ή εμφανίζονται ως ανταγωνιστές των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και πάνω απ' όλα εναντίον κατά παντός λαού που σηκώνει κεφάλι. Η ετικέτα των επιχειρήσεων είναι παραπλανητική, όπως: Ειρηνευτικές ή ανθρωπιστικές αποστολές, αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, εκκεντρικών καθεστώτων όπως λένε, αποστολή για αντιμετώπιση της προσβολής και απειλής στον κυβερνοχώρο και πάνω απ' όλα η ψευδεπίγραφη αποστολή για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας.

- Η αναδιοργάνωση των ΕΔ είναι καθαρά ΝΑΤΟικών προδιαγραφών. Τα ελληνικά στρατηγεία και επισήμως έχουν μετατραπεί σε ΝΑΤΟικά, ενώ έχει καταργηθεί κάθε έννοια εθνικού επιχειρησιακού χώρου. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας θα γίνουν κατά το ήμισυ επαγγελματικές, στη λογική των μισθοφορικών δυνάμεων, με επαγγελματίες στρατιώτες που θα χύνουν το αίμα τους για τον ιμπεριαλισμό εκτός Ελλάδας. Ταυτόχρονα ο στρατός αυτός θα έχει και εσωτερική αποστολή, με σαφή στόχο - εχθρό το λαϊκό κίνημα. Καλούμε τη νεολαία να μη συρθεί στη μισθοφορική υπηρεσία, κάτω από τον εκβιασμό και την πίεση της ανεργίας και των άλλων κοινωνικών προβλημάτων.

- Η συγκρότηση του Ευρωστρατού σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι στο πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού. Η τελευταία μάλιστα ρύθμιση, που προβάλλεται από την ΕΕ ως τεχνικής φύσης, στην πραγματικότητα είναι ρύθμιση με πολιτικό και στρατιωτικό χαρακτήρα. Καταργείται ο εθνικός εναέριος χώρος, όχι μόνο στις πτήσεις εμπορικών, πολιτικών αεροσκαφών, αλλά και στρατιωτικών. Αυτός ήταν και ένας λόγος που η "σκούπα" των ιδιωτικοποιήσεων συμπεριέλαβε τις αερομεταφορές με τη λαίλαπα των αποκρατικοποιήσεων. Γι' αυτό άλλωστε ξεκίνησε και προχωρά η ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας στον εθνικό τους χώρο. Σ' αυτά τα πλαίσια βέβαια καθορίστηκε και η ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού αεροδρομίου στα Σπάτα με μια σύμβαση που δεν μπορούσε παρά να είναι προκλητική σε βάρος του λαού. Στα πλαίσια του Ενιαίου Ουρανού της ΕΕ διαμορφώνονται νέες δομές και θεσμοί "διαχείρισης", όπως κομψά λέγονται, που θα αξιοποιηθούν κυρίως από τις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Με πρόσχημα την αξιολόγηση μέσω επιθεώρησης καθιερώνεται η δυνατότητα να παρεμποδίζεται η πτήση αεροσκαφών, να ασκούνται πιέσεις, εκβιασμοί, δυσφήμιση, πολιτική κυρώσεων, να ρυθμίζονται τα συμφέροντα ορισμένων ομίλων εναντίον άλλων κλπ.

Πρέπει να δούμε το ζήτημα συσχετισμένο με την κατάσταση στο Αιγαίο και τις επιδιώξεις της ηγεσίας της Τουρκίας. Το γνωστό κείμενο της Αγκυρας για τον Ευρωστρατό, για τις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης παραμένει, ενώ τα ιδρύματα της γειτονικής χώρας που διαμορφώνουν τη βάση της εξωτερικής πολιτικής της εξακολουθούν να αμφισβητούν νησιά και βραχονησίδες που δεν αναφέρονται ονομαστικά στις διεθνείς συμφωνίες. Παραμένουν τα προβλήματα της περιοχής ενημέρωσης πτήσεων (FIR) και ο εναέριος χώρος των 10 ναυτικών μιλίων. Η εξέλιξη του Ευρωστρατού και του Ενιαίου Ουρανού θα επηρεάσει αρνητικά σε βάρος της χώρας τη διευθέτηση του προβλήματος στο Αιγαίο, σε ένα χώρο που έχουν μπει βαθιά και κυριαρχούν σήμερα οι ΗΠΑ, αξιοποιώντας και τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Για να κατοχυρώσουν οι ΗΠΑ τη θέση του επικυρίαρχου, σταμάτησαν να δίνουν και αυτοί σχέδια εναέριας πτήσης, πετούν με δική τους ευθύνη.

Ολα είναι προσχήματα, γιατί αν ο έλεγχος ήταν ο στόχος για την ασφάλεια της πτήσης, αυτός μπορεί και πρέπει να γίνεται και μάλιστα με συγκεκριμένους μηχανισμούς ελέγχου στα αεροδρόμια της κάθε χώρας.

Καλούμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν στα συγκεκριμένα αυτά ζητήματα».

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ συσπείρωσης και πάλης αποτελεί το «αποκαλούμενο Πρόγραμμα Σταθερότητας στη Βαλκανική, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα γίνεται το μέσο και το εργαλείο προσαρμογής της περιοχής στις ευρωατλαντικές οικονομικές, στρατιωτικές, πολιτικές επιλογές, με γραφείο εκδούλευσης που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Νυν υπέρ πάντων τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, αυτό είναι το ελληνικό ευαγγέλιο, δίψα για διεύρυνση και ληστεία των αγορών, δίψα για υπερκέρδη. Τίποτε καλό δεν πρόκειται να προκύψει για τους βαλκανικούς λαούς από αυτήν τη δραστηριότητα.

Τα λέει όλα το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του αρμοδίου υφυπουργού της κυβέρνησης στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" της 7/9: "Το πρότυπο της οικονομικής συνεργασίας το διαμορφώνει ο επιχειρηματικός τομέας, ο οποίος λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος και σπεύδει πρώτος. Εμείς (σημείωση δική μας, δηλαδή η κυβέρνηση) ερχόμαστε να τον βοηθήσουμε στην καθημερινότητά του επιλύοντας προβλήματα. Τον βοηθάμε επίσης με τη μεταφορά αναπτυξιακών πόρων και αυτό είναι πολύ κρίσιμο. Ακόμα διαμορφώνουμε τέτοιους όρους πολιτικής, ώστε να έχει αντανάκλαση στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σ' αυτές τις χώρες".

Τα δικά μας λόγια περιττεύουν», σημείωσε η ομιλήτρια.

Τέλος, αναλύοντας τον ΠΕΜΠΤΟ ΑΞΟΝΑ συσπείρωσης και πάλης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως «η φάση που διανύουμε απαιτεί να διαμορφωθούν όχι μόνο γενικοί άξονες, αλλά και συγκεκριμένα αιτήματα πάλης.

Η επικαιρότητα καλεί να συμβάλουμε ή να στηρίξουμε τη διεκδίκηση ριζοσπαστικών αιτημάτων που ανακουφίζουν τη θέση των εργαζομένων, σε αντίθεση και εναντίωση με τους ελιγμούς και τους αντιπερισπασμούς, τις λύσεις - κοροϊδία που προβάλλονται από την κυβέρνηση, από κόμματα που έχουν ως πυξίδα την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να στηρίξουμε τα αιτήματα και διεκδικήσεις των ταξικών, ριζοσπαστικών δυνάμεων που προβάλλουν στα διάφορα κινήματα, των κινημάτων που αντιπαλεύουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες τους» κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ