Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προσκλητήριο κοινής δράσης ενάντια στις επιλογές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Η εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης

Eurokinissi

«Το ΚΚΕ καλεί σε κοινή δράση όσους κατανοούν την ανάγκη να αντισταθούν στα νέα αντιδραστικά μέτρα, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που προωθούνται στο όνομα της ΟΝΕ και της συμμετοχής στην ευρωζώνη. Σε εθνική και διεθνιστική δράση με όλους όσοι αντιπαλεύουν τις ιμπεριαλιστικές επιλογές στο όνομα της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας. Η κοινή δράση, η συσπείρωση και συνεργασία πρέπει να είναι οριοθετημένη από τις επιλογές και την πολιτική γενικότερα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από τα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά σενάρια, από τις συνταγές που ψάχνουν ένα διαφορετικό μείγμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, συμμορφωμένης προς τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε κατά την επίσκεψή της στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Δημοσιεύουμε, στη συνέχεια, ολόκληρη την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ενας χρόνος από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ

«Οσοι από την πρώτη μέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος αναρωτηθήκαμε τι συμφορές θα πέσουν πάνω στους λαούς, και στον ίδιο τον αμερικανικό λαό, που πλήρωσε χιλιάδες θύματα, αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα στην αρχή της ομιλίας της. Και συνέχισε: «Ενα χρόνο μετά το χτύπημα και χιλιάδες Αμερικανοί βρίσκονται στο δρόμο, διαδηλώνοντας κατά του πολέμου στο Ιράκ.

Η σταυροφορία των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, αλλά και η αναγόρευση από την ΕΕ ως υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα τη λεγόμενη "κοινή απειλή της τρομοκρατίας" συνιστούν άκρως επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς. Η "αντιτρομοκρατική πάλη" γεννά και θα γεννά, όσο διαρκεί, νέους πολέμους, ακόμα περισσότερη βία και στρατιωτικοποίηση, νέες επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου των λαών.

Διεθνώς πρέπει να έχουν λιγοστέψει κατά πολύ εκείνοι που πίστεψαν ότι οι ΗΠΑ είχαν δίκαιο να προκηρύξουν εκστρατείες, για να βρουν ανάπαυση, τάχα, οι ψυχές των θυμάτων. Στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία η ΕΕ προσχωρεί συστηματικά, αντιδρά μόνο κάθε φορά που βλέπει ότι μπορεί να περιοριστεί ο ρόλος της από την αμερικανική ηγεμονία. `Η εκεί που διακυβεύονται ευρωπαϊκές επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ηδη η ΕΕ, και βεβαίως και η ελληνική κυβέρνηση, δρομολογούν τη δημιουργία ενός Σώματος πολυάριθμων πληροφοριοδοτών και προβοκατόρων, για να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα, δηλαδή πολλές μικρές προβοκατόρικες "τρομοκρατικές" οργανώσεις, ώστε να δικαιολογείται η ανερχόμενη κρατική, παρακρατική και παραστρατιωτική καταστολή.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η διεθνής καπιταλιστική οικονομία είναι σε ύφεση, ότι υπάρχουν ανάλογες επιπτώσεις για την ΕΕ. Εκρυψε όμως τη γνωστή αλήθεια ότι τα συμπτώματα και οι συνέπειες αυτές είναι άμεσα συνδεμένες με τη συσσώρευση κεφαλαίων, με το κυνήγι του κέρδους. Οτι είτε έχουμε άνοδο είτε ύφεση αυτός που κερδίζει είναι η πλουτοκρατία και αυτός που χάνει σχετικά και απόλυτα είναι ο εργαζόμενος λαός.

Τα βάρη της κρίσης, για άλλη μια φορά, θα τα ρίξουν στις πλάτες των λαών, στις πλάτες του ελληνικού λαού, με νέα λιτότητα, με νέα χαράτσια, με νέα βία, με νέα κρατική καταστολή. Σήμερα υπάρχουν απτές πια αποδείξεις για το τι σημαίνει ευρώ, τι σημαίνει γενικότερα ΕΕ στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού. Για το λαό η ασφάλεια έχει διαφορετικό ταξικό περιεχόμενο, συνδέεται με την κοινωνική ευημερία, που είναι ασυμβίβαστη με την πολιτική του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, με τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική πάλη. Συνδέεται με τα κατ' εξακολούθηση εγκλήματα στους τόπους δουλιάς, όπως στη ΔΕΗ, στη Μότορ - Οϊλ, στις οικοδομές. Οι υπεύθυνοι ουδέποτε τιμωρούνται. Το έγκλημα με το ΣΑΜΙΝΑ μετατράπηκε σε πλημμέλημα!

Σε ό,τι μας αφορά θα δώσουμε στήριξη και θα πάρουμε πρωτοβουλίες, ούτως ώστε τον Ιούνη του 2003, κατά τη σύνοδο της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη ο ελληνικός λαός να δείξει την αποφασιστικότητα και το ανάστημά του σε κοινή δράση με τα κινήματα της Ευρώπης».

Το ΚΚΕ καλεί σε προσκλητήριο κοινής δράσης, συσπείρωσης και συμμαχίας

«Το ΚΚΕ καλεί σε κοινή δράση όσους κατανοούν την ανάγκη να αντισταθούν στα νέα αντιδραστικά μέτρα, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στο όνομα της ΟΝΕ, και της συμμετοχής στην ευρωζώνη» σημείωσε, στη συνέχεια η ομιλήτρια. «Σε εθνική και διεθνιστική δράση με όλους όσοι αντιπαλεύουν τις ιμπεριαλιστικές επιλογές στο όνομα της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας.

Το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.

Είναι απολύτως αναγκαίο σήμερα, παίρνοντας υπόψη τα νέα σχέδια που είναι στο συρτάρι, να διαμορφωθεί ένα ενιαίο κοινωνικό πολιτικό μέτωπο πάλης, συσπείρωσης γύρω από άξονες και αιτήματα πάλης προς όφελος των εργαζομένων, σε αντίθεση με την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων, υπέρ της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και των αντίστοιχων διεθνών, περιφερειακών ενώσεων και μηχανισμών της. Διαθέτουμε σήμερα την πολύτιμη πείρα των αγώνων, οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο για να ανέβει η αποτελεσματικότητα, να ανοίξουν δρόμοι για ουσιαστικές, ριζικές λύσεις στην πορεία.

Η κοινή δράση, η συσπείρωση, η συνεργασία πρέπει να είναι οριοθετημένη από τις επιλογές και την πολιτική γενικότερα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από τα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά σενάρια, από τις συνταγές που ψάχνουν ένα διαφορετικό μείγμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της συμμορφωμένης προς τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η οριοθέτηση είναι αναγκαιότητα, πηγάζει από την αντικειμενική πραγματικότητα. Οφείλουμε στο λαό να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά, να μην πέφτει στην παγίδα της μοιρολατρίας ή των παραπλανητικών ελιγμών με μέτρα - μπαλώματα, που τάχα δίνουν απάντηση στα αιτήματά του, ενώ στην πραγματικότητα κάνουν τη ζωή του ακόμα χειρότερη, κλείνουν το δρόμο στην προοπτική. Οπως συμβαίνει με τα μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας, τις επιδοματικές παροχές, με τα δήθεν φιλολαϊκά φορολογικά μέτρα, με τα μέτρα για τους νέους αγρότες, με τα μέτρα για τους ΕΒΕ και την απαλλαγή τους από τη φορολογική γραφειοκρατία».

Η μάχη των τοπικών εκλογών

«Για το ΚΚΕ», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «το κύριο και βασικό κριτήριο είναι, και για την ψήφο, η γενικότερη πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα, σε σύνδεση με τις αντιδραστικές εξελίξεις που σημάδεψαν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους νόμους που ψηφίστηκαν από το 1994 και μετά.

Η ΤΑ είναι από τους βασικότερους θεσμούς, που έχει αρμοδιότητα και ευθύνη να περάσει διά πυρός και σιδήρου τα αντιλαϊκά μέτρα σε όλους τους τομείς στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική πολιτική. Εχει ήδη καθιερωθεί η ΤΑ ως θεσμός - επιχειρηματίας που αποσκοπεί σε κέρδη, ως χώρος που ανοίγει δρόμους και δυνατότητες για πιο βαθιά διείσδυση του κεφαλαίου σε τομείς, που ως τώρα δεν είχε καταφέρει να τους βάλει άμεσα στο χέρι.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, η ψήφος πρέπει να είναι πολιτική, και με τη γενική και με την ειδική έννοια. Σε ένα αντιδραστικό θεσμό πρέπει να εκλεγούν άνθρωποι, δυνάμεις που ξέρουν και θέλουν να αντιστέκονται. Που δε θα πειθαρχούν στις αντιδραστικές διατάξεις και κατευθύνσεις, θα δίνουν τη δική τους συμβολή στους αγώνες. Ανθρωποι, δυνάμεις, που δε θα τους βάζουν στο χέρι τα κόμματα εξουσίας, οι αντιδραστικές κυβερνήσεις.

Σ' αυτά τα πλαίσια καλούμε σε μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, από κοινού με συνεργαζόμενες δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ