Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Προωθείται λύση «κατά περίσταση» για το θέμα του ευρωστρατού ώστε να πάει άμεσα η ευρωπαϊκή δύναμη στην ΠΓΔΜ

Μέτρα για την ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πιο ενεργό συμμετοχή της στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ), όπως αυτές τις παρουσίασε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Οσον αφορά το επίμαχο θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, δηλαδή της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης και της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ, το θέμα αυτό φαίνεται πως παραπέμπεται για αργότερα, ενώ προκρίνεται λύση ad hoc, δηλαδή κατά περίσταση συμφωνίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής δύναμη ταχείας αντίδρασης σε αντικατάσταση της ΝΑΤΟικής δύναμης στην ΠΓΔΜ, της οποίας η αποστολή λήγει στις 26 του Οκτώβρη.

Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της χρήσης των υποδομών του ΝΑΤΟ από τον ευρωστρατό, λόγω των τουρκικών ενστάσεων. Ετσι σύμφωνα με τον Γ.Παπαντωνίου «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ad hoc συνομιλίες για αλλαγές στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ έως το τέλος του χρόνου». Και δήλωσε ότι «θα ήταν λάθος να καθυστερήσουμε την αποστολή μας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, επειδή απλώς δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο υπουργός Αμυνας επισήμανε ότι «κεντρικός στόχος της Ελληνικής Προεδρίας θα είναι η συγκρότηση και ολοκληρωμένη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης μέσα στους επόμενους μήνες». Και συμπλήρωσε ότι αυτό σημαίνει την κάλυψη των ελλείψεων που υπάρχουν σε οπλικά συστήματα, σε μέσα και δυνατότητες αυτής της Δύναμης, μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, σε αντίθετη περίπτωση «θα υπάρξει μία δεύτερη και τελική ευκαιρία καλύψεως αυτών των ελλειμμάτων, με μία ενδεχόμενη σύγκληση μιας διασκέψεως στην Αθήνα τον Απρίλιο ή το Μάιο του 2003».

Εξίσου μεγάλος στόχος της ελληνικής προεδρίας, όπως είπε, θα είναι η προώθηση της συνεργασίας στο ζήτημα των ευρωπαϊκών εξοπλισμών. «Χρειαζόμαστε, είπε, κοινές προδιαγραφές και μία κοινή παραγωγική βάση για την εξασφάλιση των αναγκαίων οπλικών συστημάτων, τόσο για την Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, όσο και γενικότερα τις ευρωπαϊκές Ενοπλες Δυνάμεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα ζητήσει «διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη» από τη Χάγη (2022-04-08 00:00:00.0)
Πεδίο «δοκιμών» του ΝΑΤΟ, το 2006, το Πράσινο Ακρωτήρι... (2005-04-13 00:00:00.0)
Η Ελλάδα στους ...ισχυρούς του Ευρωστρατού (2003-10-07 00:00:00.0)
Ταιριάζει «γάντι» (2003-07-29 00:00:00.0)
Προσαρμογή στις ΝΑΤΟικές απαιτήσεις (2003-02-05 00:00:00.0)
Στον ευρωστρατό επικεντρώνει η ελληνική κυβέρνηση (2002-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ