Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους

Η αντιμετώπιση της εσωτερικής τρομοκρατίας και οι επιτυχίες των Ελληνικών Αρχών, η επικείμενη αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ, οι σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Στη διάρκεια συνάντησής του με μέλη του Κογκρέσου και Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, χτες τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), αλλά και νωρίτερα σε συνάντησή του με Αμερικανούς δημοσιογράφους και αναλυτές, ο Γ. Παπανδρέου διαπίστωσε αυξημένο ενδιαφέρον για τη στάση της Ελλάδας, καθώς επίκειται η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε ως θετική έναντι της χώρας μας τη στάση των συνομιλητών του σε σωρεία θεμάτων που την απασχολούν.

Ο Γ. Παπανδρέου διαπίστωσε «κενό» στο διάλογο μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού σε πολλά διεθνή ζητήματα και τόνισε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ.

Για το Ιράκ, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε την πεποίθηση της Ευρώπης ότι θα πρέπει «να εξαντληθούν όλα τα μέσα που προσφέρει ο ΟΗΕ και η όποια ενέργεια να έχει προβλέψει όχι απλά την άμεση αντιμετώπιση του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά και την επόμενη φάση, την επόμενη μέρα, για τη σταθερότητα της περιοχής».

Για το Κυπριακό, ο υπουργός των Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανέφερε ότι οι Αμερικανοί τον ρωτούσαν «τι μπορούν να πράξουν για να βοηθήσουν» σε αυτή τη λεπτή φάση της προσπάθειας επίλυσης του προβλήματος. Τόνισε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει την πολιτική θέληση να πετύχει λύση και γνωρίζει πως η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη αποτελεί σημαντικό σταθμό για τη λύση του προβλήματος.

Χτες ο Γ. Παπανδρέου αναμενόταν να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου θα παρακολουθήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ην. Εθνών, στο περιθώριο των οποίων θα έχει συνάντηση και με τον Αμερικανό ομόλογό του την ερχόμενη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ