Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν τους συμφέρει να βγουν τα άπλυτα των μυστικών υπηρεσιών στη φόρα

ICON

Δεν ήταν απούσα και η «17Ν» από τη συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους.

- Η κυβέρνηση λέει ότι η «17Ν» είναι στον Κορυδαλλό. Εσείς τι πιστεύετε;

- Κατ' αρχήν η κυβέρνηση μια λέει ότι η «17Ν» είναι στον Κορυδαλλό, μια λέει ότι έχουμε αξιοποιήσει το 5 και το 10 τοις εκατό των στοιχείων. Τώρα λέει ότι όχι δεν τελειώσαμε, συνεχίζουμε. Λέει διάφορα εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση, γιατί ενδεχομένως δεν έχει καταλήξει σε ορισμένα ζητήματα τακτικής που θέλει να ακολουθήσει.

Και μάλλον τείνει η κυβέρνηση να κάνει αυτό που έκανε και ο κ. Μπους, ο οποίος είπε ότι όταν νικήσουμε στο Αφγανιστάν θα σταματήσει ο πόλεμος, αλλά μετά, όλως τυχαίως, δεν έχουν βρει τον Μπιν Λάντεν, άρα συνεχίζεται παγκόσμια ο πόλεμος γιατί ζει ο Μπιν Λάντεν και γιατί υπάρχουν φίλοι του Μπιν Λάντεν παντού. Αμα θα πεθάνει ο Μπιν Λάντεν - δεν ξέρω, μπορεί να έχει πεθάνει κιόλας - αν θα πεθάνει, πάντως, θα πουν ναι, αλλά είναι και ο Μουλάς Ομάρ. Μετά θα βρουν κάτι άλλο...

Ετσι κάνει η κυβέρνηση. Απ' τη μια βρήκε να πει ότι η «17Ν» είναι στον Κορυδαλλό, αλλά από την άλλη μεριά σκέφτεται ότι δεν τη βολεύει να βάλει τέρμα στην αντιτρομοκρατική της εκστρατεία. Πρέπει να δικαιολογεί και να επεκτείνει ενδεχομένως αυτή την αντιτρομοκρατική εκστρατεία και σε χώρους εντελώς άσχετους, σε χώρους αγωνιστικούς. Θέλει, πάνω απ' όλα να δυσφημίσει το λαϊκό κίνημα, αλλά και την πολιτική και μαζική πάλη με όλες τις μορφές που παίρνει αυτή.

Εμείς θα θέλαμε, πραγματικά μέχρι κεραίας, να τελειώσουμε με τη «17Ν», διότι ο ρόλος της ήταν επικίνδυνος για το λαό, για το λαϊκό κίνημα και για τη χώρα. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι ακόμα και αν τελειώσουμε με τη «17Ν» θα έχει μπει μια «ταφόπλακα» που θα έχει κρύψει τους πραγματικούς εμπνευστές, τους πραγματικούς στόχους και τα ελατήρια που κίνησαν τη «17Ν».

Δεν τους συμφέρει οι αποκαλύψεις να πάνε από ένα σημείο και πέρα. Αυτό δεν το θέλουν. Θα κλείσουν την υπόθεση όσο μπορούν για να μη βγουν τα άπλυτα του συστήματος, των κρατικών, των ξένων υπηρεσιών στη φόρα και κυρίως να μην αποκαλυφθεί ότι η «17Ν» υπηρετούσε κατασκευασμένα σενάρια.

- Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να γίνεται μια προσπάθεια πολιτικοποίησης κατά κάποιο τρόπο της δίκης, να παρουσιαστούν δηλαδή οι κατηγορούμενοι ως λαϊκοί αγωνιστές. Πιστεύετε ότι θα επηρεάσει αυτό την πορεία της δίκης;

- Ας το ξεκαθαρίσουμε. Δεν μπορώ να πω ότι κατέχω όλο το νομικό ζήτημα. Εμείς θεωρούμε ότι η «17Ν» είχε πολιτικούς στόχους, όχι όμως αυτούς που λέει. Είχε βρώμικους, αντιδραστικούς, εγκληματικούς πολιτικούς στόχους. Επομένως, είναι πολιτικό το ζήτημα. Σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε όρεξη να συμβάλουμε στην πολιτική ηρωοποίηση των προσώπων. Εκανε πολιτικές εγκληματικές πράξεις ή υπηρετούσε αντιλαϊκά πολιτικά σχέδια. Επομένως το πολιτικό για μας δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση μείωση του ποινικού στοιχείου ή αλλοίωσή του.

Πολλοί μας ρωτάνε αν τους θεωρούμε όλους πράκτορες. Δεν ξέρω. Δε λέμε αυτό το πράγμα. Μπορεί άλλοι να είναι παρασυρόμενοι -που θα είναι και τέτοιοι. Πάντως έκαναν συγκεκριμένες πράξεις επί 27 χρόνια. Δεν μπορούσε κανείς να μην αναρωτηθεί τι οργάνωση ήταν αυτή. Γιατί, για κοιτάξτε, σε όλες τις χώρες του κόσμου που υπάρχει ή υπήρξε ένοπλη πάλη, τι σχέση έχει αυτή με μια ομάδα συνωμοτών, που μέσα στη νύχτα χωρίς να δείχνουν τα πρόσωπά τους δολοφονούσαν στη βάση μιας λίστας, δεν ξέρουμε με ποια κριτήρια και κίνητρα; Αυτοί που αγωνίζονται, πριν απ' όλα βάζουν τον εαυτό τους στο σημάδι. Πάνε στην πρώτη γραμμή, τους σκοτώνουν, τραυματίζονται, φυλακίζονται, εξορίζονται. Εχετε δει ανθρώπους να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του λαού ή την εθνική ανεξαρτησία μιας χώρας με τέτοιο τρόπο;

Ξέρετε ποια ήταν τα πρώτα θύματα για να φτιαχτεί το ΙΚΑ, που λένε ότι το έφτιαξε ο Μεταξάς; Οκτώ μεταλλεργάτες δολοφονήθηκαν σε διαδήλωση για να πρωτοϋπάρξει ασφαλιστικό ταμείο. Τι σχέση έχουν όλοι αυτοί - και δε μιλάω για τους επώνυμους ήρωες, εγώ θα μιλήσω για τους ανώνυμους - όσοι έχουν καταθέσει θυσίες, με αυτούς τους κυρίους, με αυτά τα πρόσωπα; Ο απεργός που βάζει στο σημάδι το μεροκάματο κινδυνεύει να απολυθεί και αγωνίζεται χωρίς μάσκα στο πρόσωπο. Οι αγρότες που πήραν τα τρακτέρ και έκλεισαν τους εθνικούς δρόμους είχαν πρόσωπο. Οι άλλοι με τα... βουλκανιζατέρ ήταν ανώνυμοι. Υποτίθεται...

Επομένως, νομίζω ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε το πολιτικό από το «πολιτικό», το φιλολαϊκό από το αντιδραστικό. Και οι μάσκες που φοράνε αυτοί οι κύριοι εμάς τουλάχιστον δε μας επηρεάζουν. Και νομίζω ότι ο λαός έχει πάρα πολλούς ήρωες και θα έχει και καινούριους στην πορεία να θαυμάζει και δεν υπάρχει κανένας λόγος θαυμασμού ή συγνώμης σε αυτά τα πρόσωπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ