Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επίσκεψη στους χώρους της ΔΕΘ

Eurokinissi

Τη θέση του Κόμματος για σταθερές θέσεις εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, μεροκάματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και τη διασφάλιση ελεύθερου χρόνου, επανέλαβε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της περιοδείας της στην πόλη. Αφορμή ο εγκληματικός θάνατος 7 εργατών μέσα σε 2 ημέρες. Επίσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μερίδα εργαζομένων στη ΔΕΘ, μετά τη διάσπαση της εταιρίας στην πορεία ιδιωτικοποίησής της, αλλά και η πλειοψηφία των δημοσιογράφων της ΕΤ- 3.

Την Αλέκα Παπαρήγα συνόδευε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων ο Θ. Κωνσταντινίδης μέλος του ΠΓ, ο Μ. Μαίλης, μέλος της ΚΕ, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου, ο Χ. Κόφφας Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης και πλήθος στελεχών. Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης και με το ΔΣ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας.

Στη συνάντηση, που είχε η Αλέκα Παπαρήγα με τη Διοίκηση της ΔΕΘ, ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Εκθεσης, και την προσπάθειά της να απλώσει τη δράση της στην περιφέρεια και τα Βαλκάνια, για τις συμμετοχές στην 67η ΔΕΘ που γίνεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Αμέσως μετά, περιόδευσε στα περίπτερα των δημοσίων οργανισμών, της Γαλλίας που φέτος είναι η τιμώμενη χώρα, της Κύπρου, της ΠΑΣΕΓΕΣ. Επίσης, επισκέφθηκε το περίπτερο που λειτουργεί για τη διεκδίκηση πραγματοποίησης της EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι λάθος να θεωρείται ότι η παγκόσμια έκθεση EXPO που διεκδικείτε για το 2008, θα λύσει προβλήματα της Θεσσαλονίκης, της περιοχής, ή ότι μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο σε μια συγκέντρωση δραστηριοτήτων που μπορεί να υπάρχει στο λεκανοπέδιο της Αττικής», ξεκαθάρισε η Αλέκα Παπαρήγα, και πρόσθεσε ότι μια τέτοια προσέγγιση θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά για τους πολίτες.

Ειδικότερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διευκρίνισε πως το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο με τη διεκδίκηση τέτοιων διοργανώσεων. Σημείωσε, όμως, πως αυτές συγκυριακά μόνο διαμορφώνουν θέσεις απασχόλησης και μάλιστα περιορισμένες.

Κατέληξε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο μέλλον, όλες αυτές οι εκδηλώσεις διεθνούς συνεργασίας θα γεμίζουν με περισσότερο φιλικό προς τους λαούς και κοινωνικό περιεχόμενο.

Με τους εξαγωγείς

«Εθνική πολιτική εξαγωγών δεν μπορεί να καθοριστεί από την κυβέρνηση, από μια κυβέρνηση που λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της ελεύθερης αγοράς και των δεσμεύσεων που έχει μέσα στην ΕΕ. Οποιαδήποτε εθνικής εμβέλειας παρέμβαση στο εμπόριο μπορεί να γίνει μόνο από μια κυβέρνηση ενός άλλου κύκλου οικονομίας».

Τα παραπάνω δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της επίσημης συνάντησης που πραγματοποίησε χτες, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ, με τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας στα γραφεία του ΣΕΒΕ.

Η παρατήρηση αυτή της Αλέκας Παπαρήγα ήρθε σαν απάντηση στα όσα αναφέρθηκαν από τα μέλη της διοίκησης του ΣΕΒΕ, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας σαν αποτέλεσμα της πτώσης των εξαγωγικών δεικτών κατά 20% και της έλλειψης μιας εθνικής στρατηγικής εξαγωγών.

Ρύθμιση των εξαγωγών, πρόσθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μπορεί να κάνει η κυβέρνηση μόνο προς όφελος κάποιων δυνατών ομίλων, αλλά συνολική παρέμβαση που να αφορά όλους δεν μπορεί να γίνει στα σημερινά οικονομικά πλαίσια. Παρατήρησε ακόμα ότι τα πράγματα θα στενεύουν όλο και περισσότερο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την ένταξη στην ΟΝΕ, αφού τώρα με το ευρώ τα ελληνικά προϊόντα στοιχίζουν πιο ακριβά σε τρίτες χώρες.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στο Πρόγραμμα Σταθερότητας στα Βαλκάνια κι αυτό γιατί είναι προφανές ότι τα «μεγάλα ψάρια» της ΕΕ θα μπουν σε εκείνες τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα και θ' αφήσουν χώρο στις ελληνικές επιχειρήσεις μόνο στις χώρες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας αναφέρθηκαν και στην αδυναμία της Ελλάδας να εξάγει τυποποιημένα προϊόντα σε νέες αγορές, όπως η Ιαπωνία. Παρέδωσαν δε στη Γ. Γραμματέα του ΚΚΕ φάκελο με υλικά του Συνδέσμου και αιτήματα. Ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για τη συνάντηση και το ενδιαφέρον που δείχνει για τα προβλήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η Αλέκα Παπαρήγα ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και υποσχέθηκε ότι τα υλικά που παρέλαβε θα μελετηθούν και θα υπάρξει συνέχεια της συζήτησης πάνω στα θέματα που θίγονται.

  • Αργά, χτες το βράδυ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μίλησε σε συνεστίαση του ΚΚΕ στο «Σκάρας Βίλατζ» έξω από το Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ