Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
«Οδηγία» για αντικειμενική και ισότιμη ενημέρωση

«Υπενθυμίζει» τις υποχρεώσεις των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ήδη έχει ξεκινήσει με την εμφανέστατη ανισότιμη μεταχείριση, έως την πλήρη αποσιώπηση από τα ΜΜΕ, των συνδυασμών και των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών που υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης χθες με σχετική του οδηγία «υπενθυμίζει» προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς τις διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων που αναφέρονται στην αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση και στην ισότιμη προβολή των υποψηφίων. Αυτό βέβαια που δεν αναφέρει το ΕΣΡ είναι πώς αυτές οι οδηγίες θα γίνουν πράξη και δε θα μείνουν απλώς ευχολόγιο.

Οι κανονιστικές ρυθμίσεις και η οδηγία του ΕΣΡ ισχύουν από την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη έως και την Κυριακή 13 Οκτώβρη 2002. Η ισχύς της οδηγίας επεκτείνεται και για την περίοδο μέχρι την Κυριακή 20 Οκτώβρη για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς που θα καλύπτουν επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί κατά τη μετάδοση των «πάσης φύσεως ενημερωτικών εκπομπών», οφείλουν να τηρούν τις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της ισοτιμίας. Κάθε συνδυασμός που συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία δικαιούται προβολής από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα των δραστηριοτήτων του και των θέσεών του, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της οδηγίας.

Η οδηγία αναφέρεται στις αρχές που πρέπει να διέπουν τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές. Υπογραμμίζεται πως η παρουσίαση των θεμάτων δε θα πρέπει να γίνεται και από πλευράς χρόνου «κατά τρόπο ώστε να ευνοείται ένας συγκεκριμένος συνδυασμός ή μεμονωμένος υποψήφιος». Δεν επιτρέπεται, επίσης, η παντός είδους άμεση ή έμμεση, δωρεάν ή με αμοιβή ή άλλου είδους «αντάλλαγμα, προβολή συγκεκριμένου υποψηφίου προσώπου ή συνδυασμού».

Η παρουσίαση των υποψηφίων θα πρέπει να είναι ισότιμη και ο χρόνος που διατίθεται να είναι ίσος για τους δύο επικρατέστερους συνδυασμούς στις περιπτώσεις επαναληπτικών εκλογών.

Σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, υπογραμμίζεται πως οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να μη γνωστοποιούν τα exit polls πριν από τις 19.00, την ώρα δηλαδή που λήγει η ψηφοφορία.

Στην οδηγία μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να ενημερώνουν το ΕΣΡ για τις κάθε είδους εκπομπές τους που αφορούν την προεκλογική περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ