Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τις πιο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς απασχόλησε επίσης τη συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους.

- Κυρία Παπαρήγα, θα ήθελα να ρωτήσω, αναφερθήκατε βέβαια εισηγητικά με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά θα ήθελα να επιμείνω. Πώς απευθύνεστε στους γονείς και τους μαθητές, μετά και τη διαπίστωση που κάνατε, για άλλη μια φορά, ότι εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση; Και πώς εκτιμάτε συνολικότερα την πολιτική στον τομέα της Παιδείας;

- Ειλικρινά πρόκειται από τις χειρότερες και πιο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που γίνονται. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια είχαν, αν θέλετε, και το στοιχείο της ενσωμάτωσης και κάποιων προοδευτικών αιτημάτων, που έθετε το κίνημα. Μπορεί να αλλοίωναν κάτι, αλλά πάντως ενσωμάτωναν. Τώρα δεν υπάρχει ενσωμάτωση κανενός προοδευτικού στοιχείου.

Το ζήτημα είναι, και ταξικοί φραγμοί, και εμπορευματοποίηση, και υποβάθμιση της Παιδείας. Δηλαδή εδώ θα βγαίνουν ουσιαστικά αναλφάβητοι με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις της επιστήμης. Αλλά να δώσω ένα ακόμα στοιχείο για να μην απεραντολογώ.

Τα Πανεπιστήμια πάνε τώρα πια για τετραετείς σπουδές και σε λίγα χρόνια για τριετείς. Δηλαδή αυτά που μαθαίναμε στα 5 χρόνια, θα τα μαθαίνουμε στα τρία χρόνια και θα έχουμε ένα πτυχίο που θα είναι λίγο απ' όλα και τίποτα.

Δεύτερον, μετά τα τέσσερα χρόνια - προς το παρόν, ύστερα στην πορεία θα γίνουν τρία χρόνια - ένας μικρός αριθμός θα μπορεί να φτάνει μέχρι τα μεταπτυχιακά. Ξέρετε πόσο στοιχίζουν τα μεταπτυχιακά σήμερα; Κατ' αρχήν για να φτάσεις στα μεταπτυχιακά θέλεις φροντιστήρια επί φροντιστηρίων, δε θα φτάνει η πανεπιστημιακή φοίτηση.

Στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά π.χ., αλλά και σε άλλα Πανεπιστήμια, έχει φτάσει στο 1,5 εκατομμύριο δραχμές. Τόσα πληρώνει αυτός που κάνει μεταπτυχιακά. 80.000 δρχ. για να πάρεις μέρος στις εξετάσεις, χώρια πόσο κοστίζουν τα φροντιστήρια. Και καθώς έχουμε ανατιμήσεις σε όλα, θα έχουμε ανατιμήσεις και σ' αυτό τον τομέα.

Η γλώσσα των αριθμών είναι πολύ σκληρή. Οσοι θα τελειώνουν το Πανεπιστήμιο, τη βασική τριετία - τετραετία, θα θεωρούνται ανειδίκευτοι επιστήμονες. Και τέλος θα διαβάσατε - και εγώ στον Τύπο το διάβασα - ότι τα πτυχία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών της Ευρώπης θα θεωρούνται ισότιμα με τα ελληνικά πτυχία. Εκεί σε τρία χρόνια σου δίνουν ένα υποβαθμισμένο πτυχίο. Το αντίστοιχο προωθούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Εχουμε μια πορεία υποβάθμισης της ποιότητας των γνώσεων και αυτό να μην το υποτιμήσουμε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πουλούν χαρτιά που τα βαφτίζουν... «μεταπτυχιακά»! (2010-09-07 00:00:00.0)
Να εθιστούν οι νέοι σε αναγκαστική περιπλάνηση (2008-09-27 00:00:00.0)
Τι κρύβει η αλλαγή για την εξέλιξη των καθηγητών (2004-10-06 00:00:00.0)
Μεταπτυχιακή «σούπα» ...αλά «Μπολόνια» (2002-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ