Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τι κρύβει η αλλαγή για την εξέλιξη των καθηγητών

Ενας ακόμα μοχλός για το σπάσιμο των ανώτατων σπουδών σε δυο κύκλους και τη δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε βάρος της ποιότητας προπτυχιακών σπουδών και των πτυχίων, αποτελεί η διάταξη για την εξέλιξη των πανεπιστημιακών στη βαθμίδα του καθηγητή, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές.

Συγκεκριμένα, στα μέσα Ιούνη και μετά από καταγγελίες της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας «πάγωσε» την εξέλιξη στην πρώτη βαθμίδα του «καθηγητή» κάποιων πανεπιστημιακών που δεν είχαν διδάξει επί τριετία σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ακόμα και σε Τμήματα που δεν υποστηρίζουν οργανωμένες μεταπτυχιακές σπουδές. Αυτό προέκυψε μετά την ενεργοποίηση από πλευράς της κυβέρνησης μιας παλιάς διάταξης νόμου που δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ και το γεγονός ότι ενεργοποιείται τώρα, έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με το νέο προσανατολισμό που θέλει η ΕΕ και η κυβέρνηση να δώσει στις πανεπιστημιακές σπουδές, υποβαθμίζοντάς τες και δημιουργώντας ένα νέο κύκλο σπουδών, αυτόν των μεταπτυχιακών.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια (1268/82) για την εκλογή ή εξέλιξη ενός μέλους ΔΕΠ στην πρώτη βαθμίδα του καθηγητή, απαιτούται, εκτός των άλλων, και «τουλάχιστον τρία χρόνια διδασκαλίας σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε ΑΕΙ της χώρας ή της αλλοδαπής» (άρθρο 14, παρ. 5 iii). Ωστόσο με τον ίδιο νόμο (άρ. 45, παρ. 6) το κριτήριο αυτό «ισχύει μετά την πάροδο τριετίας από τη λειτουργία μεταπτυχιακών σπουδών στο αντίστοιχο πεδίο στην Ελλάδα». Σήμερα, υπάρχουν ακόμα πολλά πεδία τα οποία δε θεραπεύονται σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος 1268 και οι διατάξεις του σχετικά με το Διδακτικό κι Ερευνητικό Προσωπικό, προέκυψε μετά από μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον εκδημοκρατισμό των ιδρυμάτων, την κατάργηση του καθεστώτος της έδρας και της ανάγκης ανάπτυξης της έρευνας στη χώρα μας με ευθύνη και υποστήριξη του κράτους. Μετά από είκοσι δύο χρόνια όμως, πολλά πράγματα και κυρίως ο προσανατολισμός κι οι κατευθύνσεις της ανώτατης εκπαίδευσης έχουν αναπροσδιοριστεί. Σήμερα το κεφάλαιο θέλει μεταπτυχιακά προγράμματα μέσα από τα οποία θα βγαίνουν οι ειδικευμένοι επιστήμονες, αφού το πτυχίο θα εξασφαλίζει γνώσεις μιας χρήσης για τους πολλούς, που δε θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να συνεχίσουν. Γι' αυτό το λόγο απαιτούνται μεταπτυχιακά σε κάθε Τμήμα. Ετσι, ενεργοποιείται η παλιά διάταξη και μπαίνουν ως εναλλακτικές της τριετούς διδασκαλίας η επίβλεψη δυο διδακτορικών διατριβών ή τριετής θητεία σε διευθυντική θέση Ερευνητικών Ινστιτούτων ή ευρωπαϊκών - διεθνών οργανισμών (δηλαδή, θητεία αποδεικτική της προσήλωσης του υποψηφίου στην πολιτική του κεφαλαίου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ