Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Τεράστια προβλήματα λόγω υποχρηματοδότησης

Αντιπροσωπεία της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα το εκπαιδευτικό ίδρυμα

Δυσβάσταχτα χρέη λόγω της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές, ανύπαρκτη μέριμνα για τη φοιτητική σίτιση και στέγαση, τριτοβάθμια εκπαίδευση μακριά από τις σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας. Αυτή ήταν η εικόνα που αποκόμισαν από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στελέχη της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ που επισκέφτηκαν την περασμένη βδομάδα το ίδρυμα και συζήτησαν με τον πρόεδρο, Στέλιο Γκανάτσιο, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Στα 15 τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που λειτουργούν σήμερα σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά, φοιτούν περίπου 23.000 σπουδαστές, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία (15.800 σπουδαστές) να συγκεντρώνεται στα 8 τμήματα της Κοζάνης. Μόνο φέτος, 5.000 νέοι σπουδαστές προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες. Για την αποσυμφόρηση του ΤΕΙ απαιτείται ο διπλασιασμός των αιθουσών, καθώς ακόμα και τα μικρότερα τμήματα στους όμορους νομούς κινδυνεύουν από ασφυξία λόγω έλλειψης υποδομών. Τραγική είναι η κατάσταση που διαπίστωσε το κλιμάκιο του ΚΚΕ και στις εργαστηριακές υποδομές του ΤΕΙ, εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων για τη δημιουργία νέων χώρων και τον εξοπλισμό τους με σύγχρονα μέσα.

Για τη στέγαση των χιλιάδων σπουδαστών της Κοζάνης υπάρχει μια μόλις εστία 300 κρεβατιών, η οποία καλύπτει το 2% των αναγκών του φοιτητικού δυναμικού στην πόλη. Τεράστια είναι τα ποσά με τα οποία επιβαρύνεται η λαϊκή οικογένεια προκειμένου να αντεπεξέλθει στα διαρκώς αυξανόμενα έξοδα των σπουδών, αφού ούτε η σίτιση, ούτε η μεταφορά των σπουδαστών αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ αποτελείται κατά κανόνα από ωρομίσθιους καθηγητές, οι οποίοι μάλιστα παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Μόλις 130 είναι οι μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, την ώρα που οι έκτακτοι αγγίζουν τους 1.000! Οι τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό αυξάνονται παράλληλα με την αύξηση του φοιτητικού δυναμικού, ιδιαίτερα μετά την ίδρυση ενός ακόμη τμήματος φέτος στην Καστοριά, αλλά και τη λειτουργία από πέρσι του τμήματος στα Γρεβενά.

Η χρηματοδότηση του ΤΕΙ όμως από τον κρατικό προϋπολογισμό ακολουθεί πορεία αντιστρόφως ανάλογη από εκείνη των πραγματικών και διαρκώς αυξανόμενων αναγκών του. Η οικονομική κατάσταση του ιδρύματος αναμένεται να χειροτερέψει με την ένταξη των λειτουργικών εξόδων των 7 τμημάτων ΕΠΕΑΕΚ στον τακτικό προϋπολογισμό του ΤΕΙ.

Αναγκαία μια άλλη εκπαίδευση

Αμέσως μετά την περιοδεία στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ «γιατί η αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική τους οδήγησε τα εκπαιδευτικά, και όχι μόνο, πράγματα εδώ που βρίσκονται».

«Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί τη διοίκηση του ΤΕΙ, τους εκπαιδευτικούς, τους σπουδαστές και τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας που ενδιαφέρονται πραγματικά για τα προβλήματα του ΤΕΙ και γενικότερα της εκπαίδευσης, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, να συντονίσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη λύση των καυτών προβλημάτων για να μπορέσει να λειτουργήσει το ΤΕΙ. Βασική αιχμή του αγώνα είναι ανάγκη να αποτελέσει το αίτημα για μια εντελώς διαφορετική Ανώτατη Δημόσια Εκπαίδευση, με άλλη δομή (ενιαία και όχι με φτωχούς συγγενείς τα ΤΕΙ) και άλλο προσανατολισμό, που να θέτει στο επίκεντρο της ανάπτυξης της επιστήμης τις λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ