Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα σκαριά ο νέος «τρομονόμος»

Προβλέπονται πολύ πιο αυστηρές ποινές για όσους εκφράζουν υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις

Με διαδικασίες - εξπρές η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο «τρομονόμο», ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται μέχρι τέλος του χρόνου να έχει ψηφιστεί και από τη Βουλή, καθώς η επεξεργασία του νομοσχεδίου έχει προχωρήσει αρκετά.

Ο νέος «τρομονόμος» θα έχει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, καθώς με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, γίνεται προσπάθεια να συμμορφωθεί η χώρα μας στα δεδομένα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η Ελλάδα σ' αυτό το θέμα βρίσκεται σε καλή κατάσταση και θα πάρει ορισμένα συμπληρωματικά μέτρα, καθώς ...πρόλαβε έγκαιρα και ψήφισε τον 2928/2001, ενώ άλλες χώρες της ΕΕ θα χρειαστεί να επιφέρουν βαθιές αλλαγές στο νομικό τους σύστημα!

Ο νέος «τρομονόμος» θα έχει βασικά τρεις κατευθύνσεις:

Πρώτον: Θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όσους με διάφορους τρόπους προσφέρουν υποστήριξη, κυρίως οικονομική, σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Δεδομένου ότι ο ορισμός της τρομοκρατίας (άρθρο 1) στον υπάρχοντα νόμο 2928/2001 είναι πολύ γενικός, εύκολα γίνονται αντιληπτοί οι κίνδυνοι που διατρέχουν να κατηγορηθούν ως τρομοκράτες άτομα, τα οποία εκφράζουν υποστήριξη σε οργανώσεις και κινήματα που αγωνίζονται για την ελευθερία και ανώτερα ιδανικά. Επίσης, πρόβλημα θα δημιουργηθεί και για όσους έχουν απλώς συμπάθεια σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Δεύτερον: Γίνονται πολύ πιο αυστηρές οι ποινές για όσους έχουν καθοδηγητικό ρόλο σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Με το νέο «τρομονόμο», οι ποινές που θα προβλέπονται για αρχηγούς τρομοκρατικών οργανώσεων θα είναι πολύ πιο μεγάλες.

Τρίτον: Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στην παραγραφή των αδικημάτων. Με το νέο νομοσχέδιο, αυξάνεται το όριο παραγραφής από τα 20 στα 30 χρόνια.

Εκδοση υπόπτων για τρομοκρατία

Στο μεταξύ, σε αρκετά προχωρημένο στάδιο είναι και οι συζητήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό μεταξύ των κρατών της Ευρώπης (σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης), σχετικά με την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής σύμβασης για την έκδοση τρομοκρατών. Οι Ευρωπαίοι εταίροι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της έκδοσης ατόμων που κατηγορούνται για τρομοκρατία. Στις σχετικές διαπραγματεύσεις παίρνει μέρος, ως παρατηρητής, και ο Αμερικανός Μακ Ρίτσαρντ, ο οποίος χειρίζεται εκ μέρους των ΗΠΑ το θέμα της δικαστικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρωπαϊκή Ενωση για ζητήματα τρομοκρατίας, εντάλματος σύλληψης, έκδοσης κλπ.

Η διαφαινόμενη υπογραφή της ευρωπαϊκής σύμβασης για την έκδοση τρομοκρατών αχρηστεύει το Σύνταγμα της χώρας μας, το οποίο απαγορεύει την έκδοση, όσων διώκονται για δράση υπέρ της ελευθερίας, καθώς θα τεθεί θέμα υπεροχής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (άρθρο 5, παρ. 2, όπου λέει ότι επιτρέπονται εξαιρέσεις στις περιπτώσεις που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο). Ο κίνδυνος να εκδίδονται άτομα που αγωνίζονται για την ελευθερία είναι μεγάλος, αφού ο όρος «τρομοκρατία» είναι πολύ γενικός. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, από τις 43 ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι 39 τάσσονται υπέρ της έκδοσης.

Εξάλλου, είναι βέβαιο ότι για τη χώρα μας θα χρησιμοποιηθεί για άλλη μια φορά το «χαρτί» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προκειμένου να συναινέσει και να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία για την έκδοση ύποπτων για τρομοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ