Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ελλάδα στους ... ισχυρούς του Ευρωστρατού

Για τα επόμενα βήματα στην οργάνωση και ανάπτυξη του Ευρωστρατού, αποφάσισαν, κατά τη διήμερη άτυπη Σύνοδό τους στη Ρώμη, ο υπουργοί Αμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την πλάστιγγα, στο μεταξύ, να γέρνει υπέρ του συμπληρωματικού του ρόλο απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η δημιουργία ανεξάρτητου Κέντρου Επιχειρήσεων για τις επιχειρήσεις που θα αναλαμβάνει στο εξής η Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Οπως δήλωσε με ιδιαίτερη έπαρση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ελλάδα θα αποτελούν τον κύριο βραχίονα του σχεδιασμού του Κέντρου Επιχειρήσεων και, κατά συνέπεια, τον πυρήνα για την ανάπτυξη της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο), που είχε παρουσιαστεί ως το εν δυνάμει αντίβαρο απέναντι στις ΗΠΑ, παραμερίζεται. Το εισιτήριο για την είσοδο της Ελλάδας στο «κλαμπ» των ισχυρών του Ευρωστρατού είναι οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες, που, ως ποσοστό του ΑΕΠ, φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, στην ομάδα εργασίας που ανέλαβε το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της σχετικής πρωτοβουλίας δε μετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ, επειδή δεν έχουν τις σχετικές δυνατότητες, άφησε, δε, να εννοηθεί ότι το Ευρωπαϊκού Κέντρο Επιχειρήσεων θα συνεργάζεται άμεσα με το αντίστοιχο του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ