Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοίγει ο φάκελος Πολκ

Μετά από μισό και πλέον αιώνα έρχεται η δικαίωση για τους Γρ. Στακτόπουλο, Αδ. Μουζενίδη και Ευ. Βασβανά

Ο Τζορτζ Πολκ με τη γυναίκα του Ρέα
Ο Τζορτζ Πολκ με τη γυναίκα του Ρέα
Πέντε χρόνια μετά το θάνατο του δημοσιογράφου Γρ. Στακτόπουλου και 55 μετά το ειδεχθές έγκλημα της δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζ. Πολκ, το Μάη του 1948 στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα θα ξαναζωντανέψει σε λίγες μέρες η πολύκροτη αυτή υπόθεση, καθώς ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Καφίρης ζητάει να ανοίξει ο φάκελος της δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζ. Πολκ δολοφονηθηκε τις πρωινές ώρες της 16ης Μάη 1948 στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου στη Θεσσαλονίκη. Ηταν ανταποκριτής αμερικανικού δικτύου και στις αρχές Μάη θέλησε να ανεβεί στο βουνό για να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Μ. Βαφειάδη. Η δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου έγινε τότε κεντρικό θέμα όχι μόνο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αλλά και στον διεθνή Τύπο.

Να σημειωθεί ότι ο Τζ. Πολκ ήταν ένας αξιόλογος δημοσιογράφος και στις ανταποκρίσεις του έκανε λόγο για σκάνδαλα στη διαχείριση των δολαρίων του δόγματος Τρούμαν.

Στις 14 Αυγούστου 1948 συνελήφθη ο Γρ. Στακτόπουλος για τη δολοφονία του Τζ. Πολκ και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ως ηθικός αυτουργός. Ο Γρ. Στακτόπουλος αργότερα κατήγγειλε ότι υπέστη βασανιστήρια για να ομολογήσει. Παράλληλα, κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν ερήμην ως φυσικοί αυτουργοί και δύο στελέχη του ΚΚΕ, οι Αδ. Μουζενίδης και Ευ. Βασβανάς.

Μετά από μισό και πλέον αιώνα ο Αθ. Καφίρης εισηγείται να κηρυχτεί αθώος ο Γρ. Στακτόπουλος για την κατηγορία της συνέργειας και στην περίπτωση που η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ανοίγει ο δρόμος για να παραδοθούν αθώοι στην κοινωνία μετά θάνατον τόσο ο Γρ. Στακτόπουλος όσο και τα στελέχη του ΚΚΕ Αδ. Μουζενίδης και Ευ. Βασβανάς. Τα δύο στελέχη του ΚΚΕ είχαν καταδικαστεί τότε ερήμην ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Πολκ.

Βέβαια, από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ κατήγγειλε γι' αυτό το έγκλημα ως υπεύθυνους του Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, τη CIA, την κυβέρνηση Τσαλδάρη και το παρακράτος της. Αμερικανοί και Ελληνες κουίσλινγκ αρνήθηκαν αυτή την κατηγορία και όλη την ευθύνη την έριξαν στο ΚΚΕ και σε ορισμένα στελέχη του.

Σήμερα, γίνεται ξεκάθαρο πλέον ότι η δολοφονία του Πολκ έγινε από τις μυστικές υπηρεσίες των Αμερικανών που δρούσαν ασύδοτα εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα και είχαν υπό τις διαταγές τους όχι μόνο το ελληνικό παρακράτος αλλά και την επίσημη ελληνική αστυνομία. Η άποψη αυτή τεκμηριώνεται και στο βιβλία του Ελιάς Βλαντέν και της Ζακ Μέτζερ που κυκλοφόρησε το 1996 στις ΗΠΑ.

Ο εισαγγελέας στην πρότασή του αποκρούει ως εσφαλμένη την άποψη να κινηθούν οι έρευνες σε βάρος του Γρ. Στακτόπουλου και των δύο στελεχών του ΚΚΕ, ενώ από τότε γινόταν λόγος για ξένα συμφέροντα.

Η βασική αιτία, κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, για την απαλλαγή των τριών παραπάνω που φέρονται να πυροβόλησαν τον Τζ. Πολκ μέσα σε μια βάρκα, είναι το γεγονός ότι ο Αδ. Μουζενίδης είχε σκοτωθεί ένα μήνα πριν από τη δολοφονία του Πολκ σε αεροπορικό βομβαρδισμό στα Κρούσια, ενώ ο τάφος του ήταν σε εμφανές σημείο. Επίσης, ο Ε. Βασβανάς στη διάρκεια της δίκης βρισκόταν στο εξωτερικό, όπου και πέθανε ως πολιτικός πρόσφυγας.

Επίσης, ο εισαγγελέας αναφέρει στην εισήγησή του ότι θα ήταν αδιανόητο δύο γνωστοί καταγεγραμμένοι κομμουνιστές στην Ασφάλεια να περιφέρονται σε πολυσύχναστα παραλιακά κέντρα της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο ρόλος του Γρ. Στακτόπουλου ως διερμηνέα δεν μπορεί να σταθεί στη συνάντηση Πολκ και Μουζενίδη, γιατί το στέλεχος του ΚΚΕ γνώριζε πολύ καλά αγγλικά, τα οποία και δίδασκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ