Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Βοηθός» της κυβέρνησης Σημίτη

Στο πλευρό της κυβέρνησης για επιτάχυνση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών και απέναντι από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ, η οποία προσπαθεί να συγκαλύψει την αντιλαϊκή της φυσιογνωμία με φούμαρα περί «εθνικής ομοψυχίας».

Η ηγεσία της ΝΔ, δίνοντας εξετάσεις «ευθύνης» στα μεγάλα αφεντικά, σε κάθε ευκαιρία πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει και στην προεκλογική περίοδο τις «διαρθρωτικές αλλαγές», για τις οποίες δεσμεύτηκε εκ νέου και ο Κ. Σημίτης. Ταυτόχρονα, ενώ είναι απροκάλυπτα εχθρική απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων που κινητοποιούνται - ούτε καν τα χαρακτηρίζει «δίκαια» - δε φτάνει βέβαια στην αποδοκιμασία τους για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους.

Επιδιώκοντας να σπρώξει την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, ο Κ. Καραμανλής με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης με θέμα την οικονομία. Στη σχετική επιστολή επικαλείται ορισμένους δείκτες της οικονομίας, ακριβώς για να αναδείξει, έμμεσα πλην σαφώς, την ανάγκη ταχύτερης υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Ο ίδιος, εξάλλου, περιγράφοντας σε ομιλία του στη Γιορτή της ΟΝΝΕΔ το «ελληνικό του όραμα», έκανε λόγο για «μια νέα οικονομική πολιτική», η οποία θα εξασφαλίζει «ταχύρυθμη και ισόρροπη ανάπτυξη». «Είμαστε έτοιμοι, τόνισε, για μια επιθετική οικονομική πολιτική, με δημοσιονομική εξυγίανση, περιορισμό της κρατικής σπατάλης, μείωση των φόρων, απελευθέρωση των αγορών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εγκατέλειψε ουσιαστικά κάθε προσπάθεια αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη ταύτισή του με τις επιλογές της. Ως «αντίβαρο» ανέδειξε πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ως «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», όπως η ενεργοποίηση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η διεξαγωγή «εθνικού διαλόγου» για την Παιδεία, η υπερκομματική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η κατάργηση των κομματικών σημαιών στο Δημόσιο. Επιχειρώντας ένα ακόμα «άνοιγμα» στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων ισχυρίστηκε ότι «στη νέα διακυβέρνηση, δε χωρούν διακρίσεις και δεν επιτρέπονται αποκλεισμοί. Ικανοί και άξιοι υπάρχουν σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ, στο Συνασπισμό, στο ΔΗΚΚΙ».

Σαφέστατη απόδειξη όμως της ιδεολογικοπολιτικής «σκλήρυνσης» της ηγεσίας της ΝΔ αποτελεί η στάση της απέναντι στην εγκληματική δράση του Ισραήλ (και των ΗΠΑ) στη Μ. Ανατολή, αποφεύγοντας επί δύο μέρες να εκδώσει κάποια ανακοίνωση αποδοκιμασίας της δολοφονικής επέμβασης στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ