Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αστυνομική βία στις διαδηλώσεις κατά της ΕΕ

Από τη διαδήλωση ενάντια στη Διακυβερνητική και το Ευρωσύνταγμα

Associated Press

Από τη διαδήλωση ενάντια στη Διακυβερνητική και το Ευρωσύνταγμα
ΡΩΜΗ.--

Το σύνηθες βίαιο πρόσωπό τους επέδειξαν οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις στη διάρκεια των εκδηλώσεων κατά της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το «Σύνταγμα της Ευρώπης», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Ρώμη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το μεσημέρι του Σαββάτου όταν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο νότιο προάστιο της Ρώμης EUR, προκειμένου να βαδίσουν μέχρι το συνεδριακό κέντρο, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών. Κατά την πορεία τους, οι διαδηλωτές πέρασαν έξω και από το πρωθυπουργικό γραφείο όπου πέταξαν ρολά με χαρτί τουαλέτας, φωνάζοντας συνθήματα. Τελικά, και ενώ ο κύριος όγκος της διαδήλωσης βρισκόταν έξω από το συνεδριακό κέντρο, οι αστυνομικές δυνάμεις (από τους χιλιάδες που «επιτηρούσαν» την πορεία και είχαν παραταχθεί μπροστά στο συνεδριακό κτίριο) επιτέθηκαν σε ομάδες διαδηλωτών που θέλησαν να σπάσουν το κλοιό και να εισέλθουν στο κτίριο. Οι συγκρούσεις κράτησαν περίπου 15 λεπτά και φυσικά η ιταλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και ωμής βίας. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο αλλά σίγουρα υπήρξαν πολλοί περισσότεροι από τη μανία των αστυνομικών. Τέλος, έγιναν και αρκετές προσαγωγές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αστυνομικές αρχές εκτός από κάμερες είχαν τοποθετήσει και ελεύθερους σκοπευτές (!) στα γειτονικά κτίρια για «παν ενδεχόμενο», ενώ υποστήριξαν ότι εντόπισαν φορτηγό γεμάτο με σιδερολοστούς που μοιράστηκαν στους διαδηλωτές! Τελικά, στο φορτηγό βρέθηκε μόνο μεγαφωνική εγκατάσταση που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την πορεία...

Διαδήλωση πραγματοποίησαν στο κέντρο της Ρώμης και τα εργατικά συνδικάτα με στόχο τις ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στο συλλαλητήριο των συνδικάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ