Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Ευρωσύνταγμα για τραπεζίτες, πολυεθνικές, επεμβάσεις, καταστολή

Στην οικογενειακή φωτό όλοι χαμογελάνε...

Associated Press

Στην οικογενειακή φωτό όλοι χαμογελάνε...
Με συγκρατημένη αισιοδοξία εμφανίστηκαν οι ηγέτες των είκοσι πέντε κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την τετράωρη διάσκεψή τους, το περασμένο Σάββατο στη Ρώμη, κατά την έναρξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Ευρωσύνταγμα.

Από τις ομιλίες των ηγετών προκύπτει ότι έχει επέλθει συμφωνία επί του σχεδίου που διαμόρφωσε η Συντακτική Συνέλευση υπό την προεδρία του Ζισκάρ Ντ' Εστέν και το οποίο είχε παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά την προσέγγιση του γαλλογερμανικού άξονα με τον άξονα Λονδίνου-Ρώμης.

Οι μόνες κυβερνήσεις που φαίνεται να προβάλλουν κάποιες αντιρρήσεις είναι της Ισπανίας και της Πολωνίας, εξαιτίας κυρίως της κατανομής των ψήφων στα κοινοτικά όργανα και της υποβάθμισής τους σε σχέση με τις άλλες «μεγάλες» χώρες-μέλη. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, οι δύο κυβερνήσεις είναι έτοιμες να αποδεχτούν το σχέδιο αν υπάρξει μια μικρή αλλαγή στις επίμαχες διατάξεις.

Χαρακτηριστικό των δηλώσεων που έγιναν στη Ρώμη ήταν η έκκληση των περισσοτέρων ηγετών προς τη Διακυβερνητική Διάσκεψη να μην ανοίξει τη διαδικασία των τροπολογιών στο σχέδιο Ντ' Εστέν γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν οι εργασίες.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε με τις δηλώσεις του και ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο οποίος δήλωσε την πλήρη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στις θέσεις των «μεγάλων».

Οι συζητήσεις στη Διακυβερνητική θα περιστραφούν γύρω από ορισμένα επιμέρους ζητήματα, όπως η θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο αριθμός των κοινοτικών επιτρόπων, ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στα συμβούλια των υπουργών, η στάθμιση των ψήφων των κρατών-μελών στα συμβούλια ανάλογα με το πληθυσμιακό τους μέγεθος, κ.ά.

Ωστόσο, πέρα από τα συγκεκριμένα ζητήματα το Ευρωσύνταγμα είναι μια σύνοψη των Συνθηκών του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ και της Νίκαιας με την προσθήκη ορισμένων άρθρων που αφορούν στην προσαρμογή της ΕΕ στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από την παγκόσμια «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» και τις συνεχείς πολεμικές επιδρομές της «νέας τάξης».

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα πρέπει να καταλήξει σε Ευρωσύνταγμα έως το τέλος του 2003. Ομως, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις πολλών ηγετών, η προθεσμία μετατίθεται για τους πρώτους μήνες του 2004. Στόχος είναι να έχει εγκριθεί το Ευρωσύνταγμα πριν την 1η του Μάη, μέρα επίσημης ένταξης των δέκα νέων κρατών-μελών στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ