Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Επί τάπητος η αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ

Αναχώρησε χτες για τις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 του Οκτώβρη στο Κολοράντο. Στο σύνοδο αυτή θα τεθεί επί τάπητος από τις ΗΠΑ η απαίτησή τους για αύξηση, μέχρι διπλασιασμού σε πρώτη φάση, των στρατιωτικών δυνάμεων που διαθέτουν οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί ζητούν από τις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες να διαθέσουν για αποστολές του εξωτερικού το 4% του στρατιωτικού τους δυναμικού. Το θέμα αυτό συνδέεται και με την άλλη απαίτηση των Αμερικανών από τους συμμάχους τους, να στείλουν στρατεύματα και στο Ιράκ, καθώς η κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα αυτή απαιτεί όλο και μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία για την καταστολή της αυξανόμενης ιρακινής αντίστασης.

Τις ίδιες μέρες θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και ο αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Π. Χαρβάλας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ από σήμερα έως τις 12 του μήνα. Συγκεκριμένα, θα παρευρεθεί μαζί με τους αρχηγούς άλλων χωρών στο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει ο αρχηγός του στρατού των ΗΠΑ. Ωστόσο, περισσότερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του και κυρίως «η ενημέρωση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΣ, που θα του γίνει στο Αμερικανικό Πεντάγωνο για τη Διεύθυνση Δόγματος και Εκπαίδευσης του Στρατού των ΗΠΑ (TRADOC) και ειδικότερα για την αποστολή, το έργο και τη μελλοντική δομή του αμερικανικού στρατού, τα συμπεράσματα από τις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν, τα νέα δόγματα και τον επαγγελματικό στρατό».

Το TRADOC είναι υπεύθυνο έναντι του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ για την εκπαίδευση του προσωπικού, τη μελέτη και τη συγγραφή δογμάτων και την εκπόνηση των απαιτήσεων σε ό,τι αφορά της μελλοντικές επιχειρησιακές εξελίξεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το ΓΕΣ, «η παρούσα ενημέρωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι αναμένεται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά στη δημιουργία και οργάνωση αντίστοιχης Διεύθυνσης στο ΓΕΣ, η οποία ήδη έχει αποφασιστεί, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Αμυνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ