Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα... απομονωμένα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο πλανήτης καταδικάζει (υποκριτικά ή όχι) την επίθεση του Ισραήλ στη Συρία, πλην των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως έγινε φανερό από τις σχετικές συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις σχετικές ανακοινώσεις, δηλώσεις, κλπ. Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ βρίσκονται θεωρητικά σε... «διεθνή απομόνωση»!

Αυτή δεν είναι η φράση - κλειδί, που χρησιμοποιούν οι εγχώριοι κυβερνώντες, όταν τους ζητείται να αμφισβητήσουν έστω μια ΝΑΤΟική ή ευρω-ΝΑΤΟική απόφαση; Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη διεθνή απομόνωση της χώρας, λένε συνήθως με ύφος δέκα καρδιναλίων...

Προφανώς, όμως, τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα, ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ. Τελικά, «διεθνώς απομονωμένος» είναι όποιος δεν εκτελεί τις εντολές της Ουάσιγκτον, έστω και αν έρχεται σε αντίθεση με την άποψη των κατοίκων της ίδιας του της χώρας ή ακόμα και της Ευρώπης ολόκληρης.

Πάντως, η ιστορία αυτή της Μέσης Ανατολής κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, αφού το Ισραήλ συνεχώς αποθρασύνεται. Κι ας κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν πού οδηγούνται τα πράγματα ο Κ. Σημίτης και ο Γ. Παπανδρέου...

ΚΑΤΑ 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ είναι αυξημένα τα «κέρδη» στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, κυρίως από τη φορολογία των μισθωτών, αλλά μόλις στο 25% (και αν...) η επιβάρυνση των «μεγαλοεπενδυτών», σύμφωνα με τον - κατ' επίφαση - αναπτυξιακό νόμο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι κυβερνώντες όχι μόνο δείχνουν τις προτιμήσεις τους, αλλά τις... τεκμηριώνουν κιόλας, με τον πλέον επίσημο τρόπο και με τα κατάλληλα αριθμητικά στοιχεία.

«Φορολογικώς», λοιπόν, συμφέρει να είσαι... πολυεθνική, παρά μισθωτός. Το δύσκολο είναι να πείσεις την εφορία. Οπότε πληρώνεις...

Οσο για εκείνη την επιτροπή ελέγχου φορολογικών παραβάσεων στις «μεγάλες επενδύσεις», που προβλέπεται με τη συμμετοχή του ΣΕΒ στον προτεινόμενο νόμο, μάλλον μας θυμίζει την παροιμία «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει».


Παπαγεωργίου Βασίλης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ