ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
Δεν περνά στο λαό ο καθοδηγούμενος αντικομμουνισμός και η τρομοκρατία

Σε μαχητική μαζική συγκέντρωση του λαού του Πύργου, μίλησε ο Δημ. Αρβανιτάκης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης
Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης
Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση μίλησε προχτές το βράδυ στον Πύργο, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Αρβανιτάκης, με αφορμή και τη δολοφονική επίθεση την περασμένη βδομάδα σε βάρος της υποψήφιας νμαρχιακής συμβούλου της ΝΑΣ Νάντιας Καπαρέλη από τους «γνωστούς αγνώστους» του Πύργου.

Ο Δ. Αρβανιτάκης κατήγγειλε από το βήμα αυτή τη δολοφονική επίθεση σε βάρος της Νάντιας Καπαρέλη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η επίθεση δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα του διάχυτου κλίματος τρομοκράτησης και αντικομμουνισμού που καλλιεργείται και το οποίο δεν είναι αυθόρμητο, είναι καθοδηγούμενο.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει βαριές ευθύνες, γιατί η πολιτική της, όπως και αυτή της ΝΔ, συντηρεί και αξιοποιεί χρόνια ολόκληρα τέτοιους μηχανισμούς που τη βοηθάνε για να περνά την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Στόχος αυτής της επίθεσης ήταν να χτυπήσουν την αγωνιστική στάση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Να αποκόψουν τα λαϊκά στρώματα, τους εργάτες, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία από την αγωνιστική γραμμή συσπείρωσης που χαράσσει το ΚΚΕ στους αγώνες και ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών. Στην πόλη του Πύργου είναι γνωστοί από χρόνια οι μηχανισμοί του παρακράτους, που συντηρούνται με την ανοχή της αστυνομίας και των κρατικών αρχών. Ολοι θυμούνται ότι στις εκλογές του 1999 είχαμε το ίδιο φαινόμενο. Τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουν πως στη γη του Μπελογιάννη η τρομοκρατία δε θα περάσει, η πάλη του λαού θα τη σπάσει.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Ηλείας, τη φτωχολογιά, τους αγρότες, τη νεολαία να καταδικάσουν την αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και της ΝΔ. Να ορθώσουν αρραγές μέτωπο ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις και την πολιτική που τις γεννάει».

Για την «εξάρθρωση» της 17Ν

Για την υπόθεση της 17 «Ν», τόνισε μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή το ρόλο και τη δράση της "17 Ν" πριν 27 χρόνια. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι ήταν μια χαφιέδικη - προβοκατόρικη οργάνωση που έδρασε για να δυσφημίζεται το λαϊκό κίνημα. Με πρόσχημα την ύπαρξή της, και με την εξάρθρωσή της, παίρνονταν αντιλαϊκά - αντιδημοκρατικά μέτρα με τρομονόμους κλπ. από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η "17Ν", αν δεν είναι πρωτογενές γέννημα κρατικών και παρακρατικών ντόπιων και ξένων υπηρεσιών, σίγουρα είναι προϊόν διείσδυσης και χειραγώγησης. Και, φυσικά, δεν έχουν καμία σχέση με το λαϊκό κίνημα, το σοσιαλισμό τα λεγόμενά τους και η πρακτική τους. Οι λαϊκοί αγωνιστές έδιναν τη ζωή τους για τα ιδανικά για τα οποία πάλευαν. Δεν ήταν ληστές και δολοφόνοι όπως αυτοί, που λειτουργούσαν σε διατεταγμένη υπηρεσία ως αισχροί προβοκάτορες. Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως η συγκεκριμένη οργάνωση πάει για "απόσυρση" με τέτοιο τρόπο, ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι και πρωταίτιοι».

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, κάλεσε το λαό «να ενισχύσει τη ΝΑΣ και όλους τους δημοτικούς αγωνιστικούς συνδυασμούς, στους οποίους συμμετέχει και στηρίζει το ΚΚΕ. Είναι μια ευκαιρία για το λαό να κάνει ένα βήμα μπροστά. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Στις σημερινές συνθήκες μεγάλο μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης περνάει μέσα από την ΤΑ. Αυτή την πολιτική εφαρμόζουν οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και κεντροαριστεροί ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ.

Νέα αντιλαϊκά πακέτα

Η ψήφος στις 13 Οκτώβρη έχει γενικότερη πολιτική σημασία και όχι τοπική περιορισμένη. Η υπερψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των "κεντροαριστερών" θα ερμηνευτεί ως έγκριση της πολιτικής αυτών των δύο κομμάτων. Γι' αυτό και πρέπει να καταδικαστούν με την ψήφο και στους δύο γύρους. Αυτά τα κόμματα θα ξιφουλκήσουν σε βάρος του λαού, αν δεν αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης. Καλούμε όσους δυσφορούν να σκεφθούν την επόμενη ημέρα. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ετοιμάζουν νέα πακέτα αντιλαϊκών μέτρων. Τα κριτήρια της ψήφου για τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να είναι η συσπείρωση δυνάμεων σε γραμμή ρήξης και σύγκρουσης, για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Για να ενισχυθεί ο πόλος αντίστασης, να γίνουν βήματα για μια ΤΑ αγωνιστική στο πλάι του λαού».

  • Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με κεντρικό σύνθημα «η τρομοκρατία δε θα περάσει η πάλη του λαού θα τη σπάσει».
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονη διπλωματική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, και η διπλωματική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη βρίσκονται σε κινητοποίηση για την ανατροπή εντυπώσεων, που δημιούργησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σχετικά με το έγγραφο που κατέθεσε στην τελευταία συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών περιφέρει το έγγραφο, ιδιαίτερα μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το έχει προβάλει ως «εποικοδομητικό βήμα από την πλευρά του Ραούφ Ντενκτάς προς την κατεύθυνση αναζήτησης συμβιβασμού».

Ο Ι. Κασουλίδης δήλωσε από τη Νέα Υόρκη στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου ότι έχει διαπιστώσει εντατική διπλωματική δραστηριότητα εκ μέρους του Σουκρού Σινά Γκουρέλ από ερωτήσεις και παρατηρήσεις, που κάνουν διπλωμάτες, προς τους οποίους ο Τούρκος υπουργός έχει παραθέσει τις τουρκικές θέσεις.

«Πρόκειται», είπε ο Ι. Κασουλίδης, «για μια εσφαλμένη εικόνα, την οποία θα προσπαθήσω να διορθώσω, γιατί οι θέσεις, που κατέθεσε ο Ραούφ Ντενκτάς, ουδόλως ανταποκρίνονται στις συστάσεις και εισηγήσεις που έκανε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Παρίσι».

«Αλληλεγγύη» για τις οφειλές

Το δίκαιο αίτημα για «άμεσες αποζημιώσεις για όλους τους Ελληνες θύματα των ναζί» και «Οχι στην ετεροδικία...» πρόβαλαν χτες, με πανό που άπλωσαν μπροστά στην είσοδο του Αρείου Πάγου, εκπρόσωποι γερμανικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται για την εξόφληση των γερμανικών οφειλών στη χώρα μας. Κι όμως, η κυβέρνηση Σημίτη, ταυτιζόμενη πλήρως με τη γερμανική, κάνει ό,τι μπορεί για να παρεμποδίσει τις δίκαιες διεκδικήσεις του ελληνικού λαού...

Εκδρομή της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει ημερήσια εκδρομή την Κυριακή, 29 Σεπτέμβρη, στους Δελφούς και το Γαλαξίδι. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος. Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 010.3827303 και 010.3843444.

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.30 ένα αφιέρωμα στον μεγάλο ερμηνευτή Στέλιο Καζαντζίδη.
  • Στις 21.45 θα μεταδοθεί η παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για τις εκλογές της 13ης Οκτώβρη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ