ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με «ναυαρχίδα» τις ιδιωτικοποιήσεις
  • Εκχωρούνται η Υγιεινή και Ασφάλεια, ενώ σειρά έχουν ο τομέας διατροφής και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες
  • Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περαιτέρω συρρίκνωση της Πρόνοιας

Με μεθοδευμένες και συντονισμένες ενέργειες, η κυβέρνηση προχωρά στην εκχώρηση βασικών λειτουργικών τομέων των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρηματίες, ενώ ταυτόχρονα προχωρά στη συρρίκνωση της Πρόνοιας, με την κατάθεση νομοσχεδίου που προβλέπει τη μεταφορά των μονάδων στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ). Πρόκειται για την πολιτική που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2889/2001 και ο οποίος αποτελεί τη «ναυαρχίδα» της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, όπως είπε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε με πρόθεση -όπως είπε- να αναστρέψει την έντονη απαξίωση του χώρου που λέγεται Υγεία. Ωστόσο, όμως, εκείνο που επιβεβαίωσε ήταν η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας στο όνομα της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των νοσοκομείων. Στην Ελλάδα, είπε ο Κ. Στεφανής, δεν έχουν πουληθεί δημόσια νοσοκομεία σε ιδιώτες όπως στη Σουηδία και στην Ολλανδία για να προσθέσει: Την εκχώρηση απ' τα ΠεΣΥ, μέσω των Ανωνύμων Εταιριών, ορισμένων δικαιωμάτων θα την αξιολογήσει κανένας στην πράξη αν είναι προς όφελος των πολιτών ή όχι.

Ανάθεση της Υγιεινής
και Ασφάλειας

Το Α' ΠεΣΥ Αττικής μετά από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό προχώρησε στην εκχώρηση της παροχής των υπηρεσιών της Υγιεινής και Ασφάλειας στα 16 νοσοκομεία της δύναμής του με ετήσιο κόστος κοντά στα 260.000 ευρώ (88,5 εκ. δραχμές).

Την απόφαση για την παράνομη -καθώς αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία- εκχώρηση της Υγιεινής και Ασφάλειας το Α' ΠεΣΥ την είχε ανακοινώσει στις 15.5.2002. Μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης έφερε το θέμα στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης ο υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας είπε ότι θα σταματήσει η πρωτοβουλία του Α' ΠεΣΥ, «καθώς επίκειται η αναδιάρθρωση του Ινστιτούτου Νοσημάτων Θώρακος Υγιεινής και Ασφάλειας, ώστε να μπορεί να παίξει αποτελεσματικά και σωστά το ρόλο του για όλες τις μονάδες Υγείας του Δημοσίου».

Την περασμένη Παρασκευή κλήθηκαν στο Α' ΠεΣΥ εκπρόσωποι των συνδικάτων, για να συζητήσουν για την Υγιεινή και Ασφάλεια. Και αίφνης τους ανακοινώθηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων αποχώρησαν απ' τη συνάντηση, ενώ χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την απόφαση της εκχώρησης Υγιεινής και Ασφάλειας. Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι ετοιμάζεται η ανάθεση του τομέα διατροφής και άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών, εφαρμογών πληροφορικής κλπ. με τη μέθοδο της κατάτμησης.

Χτες, ο Εκτ. Νασιώκας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υποστήριξε ότι η απόφαση του Α' ΠεΣΥ είναι νόμιμη και ότι θα αξιολογηθεί και θα ισχύσει μέχρι το Ινστιτούτο Νοσημάτων Θώρακος να μπορέσει να αναλάβει όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το Ινστιτούτο στην τύχη του. Αυτή τη στιγμή στο Ινστιτούτο υπάρχει μόνο ένας γιατρός πνευμονολόγος, λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του!

Νέα χρέη 235 δισ. δραχμών

Η εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης στα δημόσια νοσοκομεία τα οδηγεί πλέον με γοργότερους ρυθμούς στη δημιουργία χρεών τους προς τους προμηθευτές, παρά τη ρύθμιση παλιότερων χρεών πριν ένα χρόνο.

Ετσι, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο Κ. Στεφανής τα χρέη τους ξεπερνούν πλέον τα 235 δισ. δραχμές. Βέβαια, την ευθύνη ο υπουργός Υγείας τη μετέφερε στα ασφαλιστικά Ταμεία που χρωστούν στα νοσοκομεία 150-155 δισ. δραχμές. Ετσι κατά τον υπουργό τα πραγματικά χρέη των νοσοκομείων είναι 80-85 δισ. δραχμές.

Μάλιστα, ο Κ. Στεφανής επιχείρησε να εμφανίσει τα χρέη των νοσοκομείων ως δείκτη της ευαισθησίας του ελληνικού κράτους προς τους ανασφάλιστους, τους άπορους και τους μετανάστες, που δεν πληρώνουν. Ομως, ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί τη μισή αλήθεια, γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μόλις πέντε δισ. δραχμές το χρόνο για τους ανασφάλιστους, ενώ τα νοσοκομεία ξοδεύουν περισσότερα από 30 δισ. δραχμές το χρόνο. Ετσι, τα καλύπτουν είτε απ' τα νοσήλια των ασφαλιστικών Ταμείων είτε από περικοπές των πετσοκομμένων λειτουργικών δαπανών.

Τρία νομοσχέδια

Ο υφυπουργός Υγείας Δ. Θάνος ανακοίνωσε χτες ότι προωθείται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την πρόνοια, που προβλέπει την ένταξη των μονάδων στα ΠεΣΥ. Επίσης, προβλέπει την εκχώρηση σημαντικών δραστηριοτήτων στις εθελοντικές οργανώσεις ή σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Ο Κ. Στεφανής ανακοίνωσε ότι ετοιμάζονται τα νομοσχέδια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Δημόσια Υγεία.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΤΕΜΠΟ»
Συνέλαβαν εργαζόμενο που είναι έξι μήνες απλήρωτος

Ενας εργαζόμενος του «ΤΕΜΠΟ», που παραμένει απλήρωτος έξι μήνες, πέρασε το βράδυ της Κυριακής στα κρατητήρια της Αστυνομίας και σύρθηκε χτες στον εισαγγελέα, ενώ την ίδια ώρα ο υπόδικος ιδιοκτήτης του «ΤΕΜΠΟ» Μ. Ανδρουλιδάκης, ενθαρρημένος από τη στάση της κυβέρνησης, απειλεί άλλους 32 εργαζόμενους στο σταθμό που παραμένουν απλήρωτοι.

Την περασμένη Παρασκευή, ο επιχειρηματίας είχε υποβάλει μηνύσεις και είχε κοινοποιήσει απολύσεις σε 33 εργαζόμενους του σταθμού. Δε σταμάτησε, όμως εκεί, αφού «απειλεί» με αυτόφωρο τους εργαζόμενους. Ετσι, προχτές Κυριακή το απόγευμα, αστυνομικοί συνέλαβαν τον Γιώργο Παπαγεωργίου, καμέραμαν του σταθμού. Ο εργαζόμενος οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Νέου Ψυχικού και κρατήθηκε όλο το βράδυ, για να περάσει Αυτόφωρο. Στο πλευρό του εργαζόμενου, έσπευσαν ο Γιώργος Πέρρος, γραμματέας του ΕΚΑ και μέλος του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας, καθώς και συνδικαλιστές του Σωματείου Τεχνικών Ραδιοφωνίας. Παρέμβαση για την απαράδεκτη αυτή σύλληψη και κράτηση έκανε, με τηλεφώνημά του, και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Το αίτημα, όμως, να αφεθεί ελεύθερος ο εργαζόμενος δεν έγινε δεκτό από τον διοικητή, καθώς υποστήριξε ότι είχε εντολή από τον εισαγγελέα να κρατηθεί ο εργαζόμενος.

Τελικά, χτες το πρωί, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Ποινικών Διώξεων, ο οποίος διέταξε προανάκριση, ώστε να οριστεί τακτική δικάσιμος και ο εργαζόμενος αφέθηκε ελεύθερος. Στο πλευρό του εργαζόμενου, βρέθηκαν χτες η Ελένη Ζαφειρίου, δικηγόρος της Επιτροπής Νομικής Βοήθειας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, η Χ. Σαλαβράκη από την ΕΣΗΕΑ και ο Δ. Κουμαρινός πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών Ραδιοφωνίας.

Σα να μην ξέρει τίποτα για το ...φόνο, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας επέλεξε χτες έμμεσα να ρίξει ευθύνες -για την κατάσταση στο «ΤΕΜΠΟ»- και στο ΕΣΡ, λέγοντας πως «είναι ώρα ν' ασχοληθεί το ΕΣΡ». Στις επόμενες μέρες, μάλιστα, όπως είπε, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ και μεταξύ άλλων θα θέσει και το ερώτημα «τι γίνεται με αυτήν την ιστορία;»!

Η εξέλιξη αυτή στο «ΤΕΜΠΟ» αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο την εργοδοτική τρομοκρατία, σε μια εποχή που τα ΜΜΕ της άρχουσας τάξης ασχολούνται υποκριτικά με την «τρομοκρατία», χωρίς κουβέντα για την τρομοκρατία που ασκείται πίσω από την κάμερα και τα μικρόφωνα. Αποτέλεσμα, ο υπόδικος Μιχάλης Ανδρουλιδάκης να ζητάει τώρα και τα «ρέστα» και να καταθέτει μηνύσεις ενάντια στους απλήρωτους επί έξι μήνες εργαζόμενους δήθεν για απειλή κατά της σωματικής του ακεραιότητας, διατάραξη οικιακής ειρήνης, εξύβριση, φθορά ιδιοκτησίας του κ.ά. Να συμπληρώσουμε ότι από την Κυριακή εκκρεμούν εναντίον του επιχειρηματία δύο νέες αγωγές. Η μία για μη πληρωμή δεδουλευμένων και η άλλη για ψευδή μήνυση εναντίον των 33 εργαζομένων.

«ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ»
Νέες απολύσεις

Σε νέες απολύσεις, άλλων 4 εργαζομένων, προχώρησε την Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη η διοίκηση της «ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ», μία μόλις μέρα μετά την 24ωρη απεργία των εργαζομένων της επιχείρησης, οξύνοντας με τον τρόπο αυτό την ήδη τεταμένη και άσχημη κατάσταση που επικρατεί και οδηγώντας το Σωματείο Εργαζομένων σε νέα 24ωρη απεργία που ξεκινά σήμερα το πρωί.

Εκτός από τη σημερινή 24ωρη απεργία, το σωματείο έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας αύριο (Τετάρτη), απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην προκλητικότητα της εργοδοσίας που χωρίς συζήτηση με το σωματείο εργαζομένων προχωρεί σε συνεχείς απολύσεις, κλείνει τμήματα του εργοστασίου και συρρικνώνει την παραγωγή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων, η στάση αυτή του κ. Εμφιετζόγλου αποτελεί το προοίμιο της διακοπής της λειτουργίας της μεγάλης αυτής παραγωγικής μονάδας της Β. Ελλάδας και τη μετατροπή της σε εμπορική επιχείρηση.

Μπροστά στον φανερό αυτό κίνδυνο, μέλη της διοίκησης του σωματείου δηλώνουν ότι η κινητοποίηση των εργαζομένων για τη ματαίωση των επικίνδυνων αυτών σχεδίων πρέπει να κλιμακωθεί και να συνδυαστεί με ουσιαστική παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος γενικά, γιατί, όπως τονίζουν, μόνο ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων μπορεί να αποτρέψει τις εξελίξεις αυτές που οδηγούν στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της περιοχής.

Για την ακρίβεια

«Οχι στην ακρίβεια - όχι στην αισχροκέρδεια». Μ' αυτό το σύνθημα το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ) καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στις 8:30 μ.μ. μπροστά από το ΕΚΖ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ